<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ez történt az elmúlt fél napban az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

  • A háború kitörése óta először tett látogatást Vlagyimir Putyin a megszállt ukrajnai területeken. A Kreml éjjeli közlése szerint az orosz elnök a múlt évben súlyos harcok sújtotta Mariupolba látogatott el. Helikopterrel érkezett, majd körbeutazott a városban, és beszélgetett a helyiekkel, írta a Spiegel. Emellett tájékozódott az újjáépítési munkálatok állásáról.

    Röviddel korábban, szintén szombaton a Krímben tett előre be nem jelentett látogatást az orosz elnök a félsziget Ukrajnától Oroszországhoz csatolásának kilencedik évfordulója alkalmából.
    Vlagyimir Putyin Szevasztopolban a Krím-félszigeten 2023. március 18-án. Fotó: kremlin.ru/Anna Sadovnikova
    Vlagyimir Putyin Szevasztopolban a Krím-félszigeten 2023. március 18-án. Fotó: kremlin.ru/Anna Sadovnikova
  • Jean-Claude Juncker szerint Ukrajnának fel kell kínálni az EU-belépés perspektíváját, ugyanakkor gyors csatlakozásra nincs esély. Az Európai Bizottság volt elnöke szerint ennek oka, hogy az ország háborúban áll, és ezért a szükséges reformokat nem  tudja teljesen végrehajtani. Az ugyanakkor nagyon valószínű, hogy hosszútávon EU-tag lesz Ukrajna, mondta Juncker a Luxemburger Wort nevű lap podcastjában a német Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint.
  • Újabb szankciókat jelentett be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Oroszország, valamint szövetségesei, Irán és Szíria ellen. Ezek mintegy 400 személyt és céget érintenek, köztük azokat a személyeket, akik felelősek azért, hogy Irán drónokat ad el Oroszországnak, amely beveti azokat az ukrajnai háborúban.
  • Két ember életét vesztetette, nyolc pedig megsérült a kelet-ukrajnai Kramatorszkot ért orosz támadásokban szombati ukrán közlések szerint. Egy parkból, valamint egy lakóövezetből is jelentettek robbanásokat.

Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Makro / Külgazdaság Magyarországon 13, Csehországban 7 százalék maradt az alapkamat
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:44
Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács  - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
Makro / Külgazdaság Amerikai cégre cserélik a Roszatomot a cseh atomerőművek
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:14
A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben - közölte Ladislav Kríz, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij állami visszavonulót fúj a gazdaságban
Mester Nándor | 2023. március 29. 14:55
Eltűnnek a szénbányák, új alapokra helyezik és folytatják a privatizációt.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Közép-Európa mindig pórul járt a Kelet-Nyugat konfliktussal
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 14:35
Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.
Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Makro / Külgazdaság Idős nők hozhatnak nagy bajt a svájci kormány fejére
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 12:04
A több mint kétezer idősebb nő által benyújtott bírósági keresethez orvosi leleteket is csatoltak.
Makro / Külgazdaság Biden feje is főhet Szaúd-Arábia legújabb lépésétől
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:39
Nagyon jóban kezd lenni Szaúd-Arábia Kínával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG