3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Óriási botrány van kibontakozóban, egy befolyásos panamai ügyvédi iroda adatai kiszivárogtak.

 

 

Az iratok – amelyeket 76 ország több mint 370 újságírója, az International Consortium of Investigative Journalists tagjai néztek át, a Mossack Fonseca hálózatából szivárogtak ki. A cégnek Hong Kongban, Zürichben, Miamiban és még 35 más városban vannak fiókjai – írja a 444 a Direkt36-ra hivatkozva.

Bankok segítették Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá kötődő üzletemberek offshore üzelmeit is. A dokumentumokból kiderült, hogy a Putyinhoz kötődő cégháló sok esetben egyetlen tranzakcióval 200 millió dollárt (56 milliárd forint) mozgatott egyszerre.

Putyin üzlettársai különböző módszerekkel rejtették el a kifizetéseket, visszadátumoztak dokumentumokat, és jelentős, de rejtett befolyást szereztek az orosz médiában illetve az autóiparban.

A Kreml a nyilvánosság előtt azzal vádolta az szervezetet és partnereit, hogy egy félrevezető „információs támadást” intéznek Putyin és több hozzá közel álló ember ellen.

Az igazi képmutatók

Ironikus módon olyan vezető politikusok offshore érdekeltségei is felbukkannak a dokumentumok között, akik a nyilvánosság előtt elkötelezettek a korrupció üldözésében.

Hszi Csin-ping kínai elnök például többször kijelentette, hogy felveszi a harcot a „a korrupció seregeivek”, a kiszivárgott dokumentumok között azonban a családjához köthető offshore cégek adatai is ott vannak.

Az ukrán elnök Petro Porosenko szintén szereti magát korrupcióellenes reformerként feltüntetni, de úgy tűnik, neki is vannak offshore érdekeltségei. A dokumentumok az adóparadicsomokkal kapcsolatos reformokért küzdő brit kormányfő, David Cameron elhunyt apjának offshore ügyleteiről is újabb részleteket fedtek fel.

Befolyásos cég

Az iratok – amelyeket 76 ország több mint 370 újságírója nézett át – egy kevéssé ismert, de befolyásos panamai ügyvédi iroda, a Mossack Fonseca hálózatából szivárogtak ki. A cégnek Hong Kongban, Zürichben, Miamiban és még 35 más városban vannak fiókjai.

A dokumentumok között vannak e-mailek, pénzügyi tranzakciókról szóló táblázatok, útlevél másolatok, és olyan cégadatok, amelyek segítségével 21 adóparadicsomban azonosíthatók egyes cégek és bankszámlák titkos tulajdonosai.

A Mossack Fonsecának vannak érdekeltségei az afrikai gyémántkereskedelemben, a nemzetközi műkincspiacon, és még több hasonló, titkokba burkolódzó üzletágban. A cég közel-keleti királyi családokból származó ügyfelei egy egész palotát megtöltenének. Két királynak – a marokkói VI. Mohamednek és a szaúdi Salmannnak – még yachtot venni is segítettek.

Van egy magyar szál is

A 444 szerint Horváth Zsolt 16 évet húzott le a Parlamentben Kecskemét fideszes képviselőjeként, de nem vált igazán ismert politikussá.

Horváth az egyetlen olyan egykori vagy jelenlegi magyar politikai szereplő, aki személyesen szerepel a dokumentumcsomagban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG