<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az alacsony olajár az amerikai gazdaságnak fáj, de az elemzők Oroszországban meglepő tendenciát vettek észre.

Londoni pénzügyi elemzők szerint az alacsony olajárak miatt az olajipari beruházások meredek csökkenését alaposan megérzi az amerikai gazdaság, az orosz gazdaság viszont a meglepően jó első negyedévi adatok alapján a vártnál erősebben teljesít az idén.

A Fitch Ratings Londonban ismertetett új negyedéves globális előrejelzésében közölte: 2016 egészére már csak 1,8 százalékos növekedést vár az amerikai gazdaságban az előző prognózisában valószínűsített 2,1 százalék helyett. A nemzetközi hitelminősítő hangsúlyozza, hogy ha az új előrejelzés valóra válik, 2013 óta most növekedne először 2 százalék alatti ütemben az amerikai hazai össztermék (GDP).

A Fitch iparági adatai szerint a kitermelés fejlesztésére fordított olajipari beruházások globális értéke tavaly 24 százalékkal zuhant - ez 150 milliárd dolláros visszaesésnek felel meg -, és az idén várhatóan további 17 százalékkal csökken.

Ez a tényező, valamint a kínai gazdaságban végrehajtott beruházások növekedésének lassulása, illetve az orosz és a brazil hazai kereslet nagyon meredek visszaesése semlegesítette az alacsony olajárak kedvező globális növekedési hatását.

A ház szerint ennek legutóbbi bizonyítéka a vártnál gyengébb idei első negyedévi amerikai gazdasági növekedés volt, amelyet elsősorban az energiaipari beruházások meredek visszaesése okozott.

hirdetés

Fitch Ratings adatai szerint 2016 első negyedében az olajiparhoz kötődő beruházások értéke 33 százalékkal zuhant az Egyesült Államokban, és ez önmagában 0,2 százalékponttal rontotta az amerikai gazdaság első negyedévi növekedési ütemét. A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy az amerikai ipar már technikai recesszióban van, mivel az ipari termelés két egymást követő negyedévben csökkent.

Sokkal jobb a kép

JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felülvizsgált prognózisa szerint ugyanakkor az orosz gazdaság idei recessziója a korábban vártnál jóval sekélyebb lesz: a ház az általa eddig valószínűsített 0,7 százalék helyett 0,3 százalékos GDP-visszaesést vár Oroszországban az idén.

A felülvizsgálatot a cég a váratlanul erős idei első negyedévi orosz növekedéssel indokolja.  A JP Morgan londoni elemzői emellett felfelé módosították olajár-előrejelzésüket is, hangsúlyozva: ez is alátámasztja azt a várakozásukat, hogy fordulat várható az orosz gazdaságban.

Az orosz gazdaság kilátásait más nagy londoni házak is valamivel derűlátóbban ítélik meg, mint korábban.

Kisebb a recesszió

A Moody's Investors Service is enyhítette minapi elemzésében az orosz gazdaság idei recessziójának mélységére adott előrejelzését: a hitelminősítő jelenleg az orosz hazai össztermék 1,5 százalékos visszaesésével számol 2016-ban az eddigi prognózisában szereplő 2 százalékos csökkenés helyett.

A Moody's a 2017-2018-as időszakban, éves átlagban számolva már növekedést vár Oroszországban, feltételezve, hogy az orosz gazdaságot nem éri újabb cserearány-romlási sokk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Pénzmosodába kerülhetett 180 milliárd forint a lélegeztetőgép-bizniszben
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 08:12
Hatalmas összeget fizetett a magyar kormány nevében a külügyminisztérium közigazgatási államtitkára, Balogh Csaba Vinod Sekhar, kuala lumpuri üzletembernek, akinél pénzmosás gyanúja miatt több maláj nyomozóhatóság is razziát tartott.
Makro / Külgazdaság Ismét PCR-teszt kell az Angliába utazóknak
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 06:50
Az életbe lépett új szabályozás alapján ismét PCR típusú koronavírus-szűrésnek kell alávetniük magukat érkezésük után mindazoknak, akik külföldről Angliába utaznak, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.
Makro / Külgazdaság Az Európai Unió egyes kormányai aláássák a média függetlenségét
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 06:15
Az Európai Unió mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a média betölthesse alapvető szerepét a demokráciában - hangsúlyozta Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos az Európai Bizottság által létrehozott Európai Hírmédia Fórum konferenciáján.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a németországi atombombákkal? Peking már gyanakodva néz Berlinre
Káncz Csaba | 2021. november 30. 05:34
Az új német kormány eltökéltnek tűnik, hogy a politikai viták ellenére a kiöregedő Tornado vadászgépek helyébe is nukleáris csapásmérésre alkalmas vadászgépeket szerezzen be 2022-ben. Pekinggel összevetve a dokumentum hangneme jóval szívélyesebb Moszkvával szemben. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ismét megválasztották a svéd miniszterelnöknőt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 19:01
Ismét Magdalena Anderssont választotta miniszterelnökké Svédországban a parlament hétfőn, így hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén az ország történetében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb országban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:29
Egyre súlyosbodik a koronavírus-járvány Csehországban, a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették az új vírusmutáció, az omikron megjelenését is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.
Makro / Külgazdaság A 2022-es csapdája – hogyan mászik ki ebből a világ?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:14
2021-ben eljött a sokak által várt talpraállás, a boltok kinyithattak, az ingázók visszaülhettek az irodájukba, sőt, a legmerészebbek még nyaralni is elmentek. De az égbe szökő energiaárak, a magas adósságállományok és a csúcson túljutott növekedés közepette mégsem jelenthettük ki, hogy a dolgok visszazökkentek a rendes kerékvágásba. A Fidelity International szerint a döntéshozók a 22-es csapdájával néznek szembe: infláció vagy növekedés? A kamatok alacsonyabbak lesznek, és tartósabban, mint gondolták, a Kínai „közös jólét” program hosszú távú lehetőségeket kínál, a klímaválság pedig rányomja bélyegét az eszközallokációra
Makro / Külgazdaság A brutálisan dráguló energiaárak miatt dőlt meg egy 30 éves rekord Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:17
Az előzetes adatok alapján Németországban tovább emelkedett az infláció novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: megkezdték a vakcinafejlesztést a szupermutáns ellen
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:07
Ez a standard eljárás része. Nem biztos, hogy végül szükség lesz új vakcinára.
Makro / Külgazdaság Újabb ország zárkózik be az omikron miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 14:58
Japán keddtől  várhatóan hónapra lezárja határait a külföldiek előtt, és a hazatérők esetében is szigorít, hogy "elkerülje a legrosszabb forgatókönyvet" a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt - jelentette ki Kisida Fumio japán kormányfő.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló