Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A szlovák politikai elit nem is leplezi idegességét a februári általános választások előtt. Az oknyomozó újságíró két évvel ezelőtti meggyilkolását követő nyomozás feltárta az oligarchák, a korrupt vezető politikusok és az olasz maffia szoros összefonódását – márpedig ebből most a radikális jobboldal profitál. Káncz Csaba jegyzete.
Mécsesek és virágok a meggyilkolt Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina fényképe előtt, Pozsonyban (Fotó forrása: MTI/TASR/Jakub Kotian)

Az európai nagypolitika még nem ütötte félre a harangokat, de a színfalak mögött egyre idegesebben pislog Pozsony felé. Északi szomszédunknál ugyanis február 29-én tartják az általános választásokat, és a Marian Kotleba által vezetett szélsőjobboldali ĽSNS jelenleg a második legerősebb párt, mintegy 15-16 százalék közötti támogatottsággal.

A megrendült állam

A párt rendkívül aktív, mintha csakis az ő aktivistáik járnák a vidéket – még „őrjáratokat” is küldenek bizonyos vonatokra a „roma bűnözők” ellen. Ma már nem azt mondják, hogy ki kell lépni az EU-ból, hanem hogy meg kell védeni az egyszerű szlovák embereket. A romákat és a zsidókat sem kímélik a nyilatkozataik. Kihangsúlyozzák azt is, hogy az állam nem lehet maffiózók és külföldi ügynökök foglya.

Márpedig különösen ez utóbbi szlogen komoly hívószó, hiszen a múlt hónapban Pozsonyban megkezdődött „az évszázad pere”. Jan Kuciak, a 27 éves oknyomozó újságíró és menyasszonyának 2018. februári meggyilkolása, valamint az azt követő nyomozás feltárta az oligarchák, a korrupt politikusok és az olasz maffia szoros összefonódását – amely aztán 2018 márciusában lemondásra kényszerítette Robert Fico miniszterelnököt. Pár nappal halála előtt véglegesítette Kuciak azt az írását, amely feltárta a szlovák kormánypárt (Smer-SD) kapcsolatait az olasz/kalábriai ´Ndrangheta maffiával és mindkét csoport ráröpülését az EU agrár-támogatásaira.

Vádalku köttetett

Szlovákiában két hete megkezdődött a Kuciak-gyilkosság főtárgyalása. Andruskó Zoltán észak-komáromi vállalkozó már vádalkut kötött a bírósággal, elismerte a bérgyilkosság elkövetésében betöltött közvetítő szerepét, együttműködik a hatóságokkal, így a törvényszék csak 15 év börtönbüntetésre ítélte. A vád szerint Alena Zsuzsová felkérésére Andruskó közvetítette a gyilkosság megrendelését a gútai Szabó Tamásnak és Miroslav Marčeknak. Cserébe Andruskónak azt ígérték, elengedik 20 ezer eurós tartozását és további 50 ezer eurót kap.

Az újságíró és jegyese meggyilkolásának ügyében az ügyész Zsuzsová, Marček, Szabó és Marian Kočner hírhedt nagyvállalkozó ellen tett vádemelési javaslatot. Kočnert emellett a több millió euró értékű Markíza-váltók hamisításával is gyanúsítják. A vád szerint Molnár Péter gútai vállalkozót 2016-ban Szabó és Marček ölte meg. Ha a gyilkosságokról szóló vádpontokban bűnösnek találják őket, akkor 25 éves vagy életfogytig tartó szabadságvesztésre számíthatnak.

Ideges elit, összeesküvéseket látó nép

A szlovák politikai elit nem is leplezi idegességét a februári választással kapcsolatban. Andrej Danko, a szlovák parlament és az SNS elnöke a hónap elején hangsúlyozta: büszke rá, hogy Szlovákia már 27 éve önálló állam, és külön kiemelte az ország stabilitásának a fontosságát. Szerinte a legnagyobb kihívás az új kormány legitim felállítása lesz.  „Nehéz választások előtt állunk, a parlamenti választások előtt. Sok az éretlen politikai párt, amely képtelen megtartani a frakcióit, és úgy látom, hogy a következő évben a szlovák nemzet politikai érettségének a próbájára kerül sor”.

Nos, nemcsak a politikai pártok törékenysége, hanem Szlovákia lakóinak a Nyugatról alkotott nézetei is aggodalommal tölthetik el az euroatlanti szövetségeseket. A Globsec 2018-as közvéleménykutatása feltárta, hogy Szlovákiában egy esetleges népszavazáson csak a megkérdezettek fele voksolna a NATO-ban való bennmaradás mellett, ez a legalacsonyabb arány a V4-en belül. Továbbá a V4-ek közül Szlovákiában helyeselték a legtöbben Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját (41 százalék), és itt voltak a legfogékonyabbak az összeesküvés-elméletekre is.

52 százalék gondolta azt, hogy a zsidóknak túl nagy hatalmuk van, és titokban számos kormányt és intézményt ellenőriznek világszerte és 39 százalék értett egyet azzal az állítással, hogy „A New York-i World Trade Center elleni terrortámadást nem az Al-Kaida, hanem az amerikai kormány tervelte ki és hajtotta végre”. Ez több mint a duplája volt a többi V4-es országban mért szintnek, és majdnem meghaladta az ezzel az állítással egyet nem értők (41 százalék) arányát.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az utolsó pillanatban kaphat mentőövet a Dunaferr
Király Béla | 2021. április 20. 05:37
Az elmúlt napokban azzal került a hírekbe a Dunaferr, hogy kigyúrt verőlegények próbálták elfoglalni a gyárat. A cég többségi és kisebbségi tulajdonosai között nem ez volt az első és vélhetőleg nem is az utolsó konfliktus. Közben a cég óriási problémákkal küzd, a talpon maradása is kérdéses. A hétfői hírek szerint a 24. órában érkezhet új befektető.
Makro / Külgazdaság Putyin a héten hivatalosan is bekebelezheti Fehéroroszországot
Káncz Csaba | 2021. április 19. 18:29
A Lukasenka-rezsim teljes elszigeteltsége és az ország devizatartalékainak lemerülése kedvező körülményeket teremt a Kreml számára, hogy tovább erősítse politikai és katonai befolyását. A csütörtöki moszkvai csúcstalálkozón történelmi léptékű áttörés sem kizárt a két állam jövőbeli együttműködését illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bevásárolnak az osztrákok az orosz vakcinából
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 19. 17:59
Ausztria egymillió adag Szputnyik V vakcina vásárlásáról döntött, mindazonáltal az orosz vakcinával történő oltás csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye után kezdődhet meg - jelentette be Sebastian Kurz kancellár.
Makro / Külgazdaság Munkanélküli segélyek: százezreken spórol a kormány az ideológiája miatt
Székely Sarolta | 2021. április 19. 17:44
Nem igényelne rengeteg forrást az álláskeresési járadék 9 hónapra történő meghosszabbítása. Az Orbán-kormány ideológiájába azonban csupán 3 hónapos segélyezés fér bele, azon még csak átmenetileg sem hajlandóak változtatni, hiába kérték már sokan sokféle módon.
Makro / Külgazdaság Iskolanyitás: két táborra szakadtak a szülők
Kormos Olga | 2021. április 19. 17:19
Hát eljött a sokat vitatott április 19. is, amiről sok szülő úgy nyilvánított véleményt, hogy nem engedte el gyermekét az iskolába. Az ország kettészakadt: egyes gyerekek ma lázméréssel kezdték a napjukat az iskola bejáratánál, míg mások továbbra is otthon, egyedül vagy szülőkkel próbálják tartani a lépést a tananyaggal.
Makro / Külgazdaság Újabb gazdaságélénkítő javaslatok kerülnek a kormány elé
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 16:34
A Nemzeti Versenyképességi Tanács hétfői üléséről Varga Mihály pénzügyminiszter egy Facebook-videóban számolt be. 
Makro / Külgazdaság A Pedagógusok Szakszervezete ezt kéri az oktatásirányítástól
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 12:01
Ma kinyitottak az általános iskolák és az óvodák, ezért a Pedagógusok Szakszervezete a következő védelmi intézkedések betartását várja el az oktatásirányítástól. 
Makro / Külgazdaság Jó hírek jöttek a Szputnyikról a világ másik végéről
Wéber Balázs | 2021. április 19. 11:19
Ez a leghatékonyabb oltóanyag Argentínában az eddigi tapasztalatok szerint. Már az első oltás után is csaknem minden beoltott szervezetében találtak ellenanyagot.      
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni az üzemanyagokért
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 09:57
Szerdától a 95-ös oktánszámú üzemanyagért literenként átlagban bruttó 4, míg a gázolajért bruttó 3 forinttal többet kell leszurkolni a hazai kutakon.
Makro / Külgazdaság Navalnij-ügy: az európai és az amerikai diplomácia is nyomás alá helyezte Moszkvát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 19. 07:52
A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij egészségi állapotáról napvilágot látott hírek kapcsán több politikus is megszólalt. Ők rendre Moszkva felelősségét emlegetik, jelezve, hogy sürgősen megfelelő orvosi ellátást kell számára biztosítani, miközben fenyegetésként is beillő nyilatkozatok is elhangzanak.
Friss
hírlevél
depositphotos