5p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Angela Merkel az elmúlt három hétben háromszor remegett látványosan nyilvános szereplései során. Német kormányzati források szerint a történtek mögött pszichológiai okok állhatnak. A kancellár kitérő válaszokat ad a felmerülő kérdésekre, és ezzel nyitva hagyja a kérdést a jövőbeni alkalmasságáról – egyúttal pedig erodálhatja a belé vetett választói bizalmat.
EPA/HAYOUNG JEON

Szokatlan, de az előzmények ismeretében korántsem meglepő kérdést tett fel egy német újságíró Angela Merkelnek múlt csütörtökön Mette Frederiksen dán kormányfővel tartott berlini sajtótájékoztatóján.

Kancellárasszony, a Bild (német bulvárlap) szerint Ön alaposan kivizsgáltatta magát a remegéses rohamaival kapcsolatban, de az orvosok nem találtak semmit. Ha szabad kérdeznem, konzultált-e az orvosaival, és mondana-e kérem valamit az eredményekről? Nagyon sok ember érdeklődik eziránt.

Az ember öregszik

A kancellár a kérdést távolságtartó mosollyal fogadta, majd kitérő választ adott:

Először is, tisztában vagyok a tisztségemmel járó felelősséggel, és ennek megfelelően cselekszem az egészségemet illetően. Másrészt pedig emberként is az áll az érdekemben, hogy egészséges legyek, és figyeljek az egészségemre.

Amikor pedig az újságíró azt tudakolta tőle, hogy így mit jelent számára a közelgő születésnapja – Angela Merkel július 17-én lesz 65 éves –, azt felelte:

Tudatában vagyok annak, hogy az ember öregszik. (...) Tehát fiatalabb már nem lesz, de tapasztaltabb talán igen. Mindennek megvan a jó oldala.

Három hét, három roham

A kancellár egészsége persze nem véletlenül került hirtelen az érdeklődés középpontjába. A bajok ez év június 18-án kezdődtek, amikor Angela Merkel Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt fogadta Berlinben.

A kancellárt váratlan és heves remegés fogta el, miközben a német himnuszt hallgatta. A roham több mint egy percig tartott, de a ceremónia folytatódásával elmúlt. Angela Merkel később azt mondta:  vízhiánya volt, de megivott három pohár vizet, és már jól van. A Spiegel szerint ugyanez történt Merkellel néhány éve Mexikóban, ahol nagyon meleg volt.

Bő egy héttel később, június 27-én azonban megismétlődött az eset az új német igazságügy-miniszter, Christine Lambrecht beiktatásán a berlini Bellevue Palotában. A kancellár ezúttal Frank-Walter Steinmeier német elnök beszéde közben kezdett remegni – igaz, ez a roham enyhébbnek tűnt a korábbinál.

Remegés fogta el a kancellárt két héttel később, július 10-én is, miközben Antti Rinne finn miniszterelnököt fogadta.

A kellemetlen közjáték a finn himnusz alatt kezdődött, és a teljes német himnusz alatt kitartott. Csak akkor múlt el, amikor a kancellár megmozdult, és folytatódott a ceremónia. Később azt mondta: jól van, nincs miért aggódni.

A következő nap, a dán kormányfő fogadása során ugyanakkor már elővigyázatosabb volt: ülve hallgatta a himnuszokat Mette Frederiksennel együtt.

De mi állhat a rejtélyes remegések hátterében, és mennyire tartoznak a kancellár esetleges egészségügyi problémái a nyilvánosságra?

Nem magánügy

A választóknak alapesetben joguk van tisztában lenni azzal, hogy van-e esetleg olyan betegségük az általuk hatalomba emelt politikusoknak, amely korlátozhatja őket feladataik ellátásában, vagy akár alkalmatlanná teszi őket a posztra.

A kancellár egészségi állapota nem magánügy. Németországban az embereknek joguk van tudni, hogy a kormány első embere megfelelő állapotban van-e ahhoz, hogy kötelességeit minden erejével teljesítse

- mondta a Financial Timesnak Hans-Georg Maassen, a német titkosszolgálat tavaly nyugalmazott vezetője.

Olvadó bizalom

A brit lapnak nyilatkozó elemzők szerint Angela Merkelnek nyíltabban kellene beszélnie a helyzetéről.

A kancellár azt ismételgeti, hogy jól van, de ezzel csak felerősíti azokat a spekulációkat, miszerint valami komoly baja lehet. Ez sokkal jobban aláássa a belé vetett közbizalmat, mintha egyszerűen kiállna, és elmondaná, hogy pontosan mi a probléma

- véli Jürgen Falter, a Mainzi Egyetem politológusa.

Gabor Steingart ismert német publicista, a Handelsblatt egykori főszerkesztője szerint a kancellár megtagadja a transzparencia alapelveit, és emiatt fogy a belé vetett bizalom:

A döntő kérdésekre – Ereje teljében van-e még a kancellár? Van-e B-terv Európa legnagyobb gazdaságának vezetésére? –  egyelőre nincs válasz.

A publicista arra is figyelmeztetett, hogy a nép csupán kölcsönadta a hatalmat Merkelnek, nem pedig odaajándékozta.

Mi áll a háttérben?

Azt tehát továbbra sem lehet biztosan tudni, hogy miért remeg a kancellár. Orvosi szempontból egy ilyen rohamnak a legkülönbözőbb okai lehetnek – a kimerültségtől a komoly betegségig –, de pontos információk híján minden csak találgatás.

Német kormánykörökből származó információk szerint a kancellár alaposan kivizsgáltatta magát, de a vérképével mindent rendben találtak. Mindezt hivatalosan nem erősítették meg, de nem is cáfolták. 

Még nem dolgozta fel

Bennfentesek úgy tudják, hogy pszichológiai okok állhatnak a háttérben: a kancellárral pont az történt a második és a harmadik remegés során – az első, feltehetően a hőség okozta rosszullét megismétlődése –, amit nagyon szeretett volna elkerülni. Merkel maga is erre utalt a harmadik eset után: szerinte pszichológiailag még nem dolgozta fel az első rohamot.

Azt hiszem, ahogy jött, úgy egy nap el fog múlni. De még nem tartunk ott. (...) Egyébként szilárdan meg vagyok győződve arról, hogy képes vagyok jól teljesíteni.

Hogy valóban így van-e, azt majd az idő dönti el. Az viszont biztos, hogy a kérdés elmaszatolása nem erősíti a belé vetett bizalmat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Aggódnak a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:02
Javult valamelyest a fogyasztói hangulat Németországban, bár továbbra is inkább bizonytalanságot és aggodalmat tükröz. A lakosság vásárlási hajlandósága enyhén javult, a jövedelmi várakozásaikat viszont kissé visszafogták, a gazdasági helyzet megítélése pedig alapvetően nem változott a GfK gazdaságkutató intézet és a Nürnbergi Piaci Döntések Intézete (NIM) decemberre vonatkozó várakozásokról készült kedden publikált felmérése alapján.
Makro / Külgazdaság Netanjahu felelőssége az elszabadult erőszakhullámban
Káncz Csaba | 2023. november 28. 09:31
Az elszabaduló ciszjordániai erőszakhullám egyik fő oka a palesztin nemzeti követelésekkel szembeni elzárkózás politikája. Noha a Nyugat elítéli a telepesek és az izraeli biztonsági erők által elkövetett erőszakot, nem gyakorol tartós nemzetközi nyomást Izraelre. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Borzasztó adat érkezett a magyar gazdaságról
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 08:30
Két számjegyű mínuszban a beruházások Magyarországon. Több szektorban is 20-30 százalékos a hanyatlás. 
Makro / Külgazdaság Bizarr összefogás jöhet létre Putyin ellen
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:56
Az elemzők már azt találgatják, milyen újdonságot hozhat a jövő tavaszi oroszországi elnökválasztást megelőző politikai kampány, illetve meggyengülhet-e Vlagyimir Putyin államfő hatalma.
Makro / Külgazdaság Elég rossz hír jött a magyar fizetésekről és a minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:24
Az uniós mezőny hátsó felében kaptak helyet a magyar reálbérek, igaz, vannak még rosszabbul szereplő országok. 
Makro / Külgazdaság Mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 06:53
A magyar deviza a dollárral szemben nagyobb mértékben erősödött. 
Makro / Külgazdaság Egyre több embert veszítenek az oroszok - műkincseket kapott vissza Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 20:11
A hétfői már az orosz-ukrán háború 642. napja. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Újabb túszokat engedett szabadon a Hamász
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:33
Az elrabolt izraeliek hazaszállítása folyik.
Makro / Külgazdaság Megvan, meddig hosszabbítják meg a gázai tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 17:25
A hosszabbításért mindkét félre komoly nemzetközi nyomás irányult.
Makro / Külgazdaság Magyarországon át szökött meg a korrupt polgármester – hullanak a fejek Romániában
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 16:49
Több fontos ember is belebukott Romániában a nagybányai polgármester szökésébe. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG