5p
Angela Merkel az elmúlt három hétben háromszor remegett látványosan nyilvános szereplései során. Német kormányzati források szerint a történtek mögött pszichológiai okok állhatnak. A kancellár kitérő válaszokat ad a felmerülő kérdésekre, és ezzel nyitva hagyja a kérdést a jövőbeni alkalmasságáról – egyúttal pedig erodálhatja a belé vetett választói bizalmat.
EPA/HAYOUNG JEON

Szokatlan, de az előzmények ismeretében korántsem meglepő kérdést tett fel egy német újságíró Angela Merkelnek múlt csütörtökön Mette Frederiksen dán kormányfővel tartott berlini sajtótájékoztatóján.

Kancellárasszony, a Bild (német bulvárlap) szerint Ön alaposan kivizsgáltatta magát a remegéses rohamaival kapcsolatban, de az orvosok nem találtak semmit. Ha szabad kérdeznem, konzultált-e az orvosaival, és mondana-e kérem valamit az eredményekről? Nagyon sok ember érdeklődik eziránt.

Az ember öregszik

A kancellár a kérdést távolságtartó mosollyal fogadta, majd kitérő választ adott:

Először is, tisztában vagyok a tisztségemmel járó felelősséggel, és ennek megfelelően cselekszem az egészségemet illetően. Másrészt pedig emberként is az áll az érdekemben, hogy egészséges legyek, és figyeljek az egészségemre.

Amikor pedig az újságíró azt tudakolta tőle, hogy így mit jelent számára a közelgő születésnapja – Angela Merkel július 17-én lesz 65 éves –, azt felelte:

Tudatában vagyok annak, hogy az ember öregszik. (...) Tehát fiatalabb már nem lesz, de tapasztaltabb talán igen. Mindennek megvan a jó oldala.

Három hét, három roham

A kancellár egészsége persze nem véletlenül került hirtelen az érdeklődés középpontjába. A bajok ez év június 18-án kezdődtek, amikor Angela Merkel Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt fogadta Berlinben.

A kancellárt váratlan és heves remegés fogta el, miközben a német himnuszt hallgatta. A roham több mint egy percig tartott, de a ceremónia folytatódásával elmúlt. Angela Merkel később azt mondta:  vízhiánya volt, de megivott három pohár vizet, és már jól van. A Spiegel szerint ugyanez történt Merkellel néhány éve Mexikóban, ahol nagyon meleg volt.

Bő egy héttel később, június 27-én azonban megismétlődött az eset az új német igazságügy-miniszter, Christine Lambrecht beiktatásán a berlini Bellevue Palotában. A kancellár ezúttal Frank-Walter Steinmeier német elnök beszéde közben kezdett remegni – igaz, ez a roham enyhébbnek tűnt a korábbinál.

Remegés fogta el a kancellárt két héttel később, július 10-én is, miközben Antti Rinne finn miniszterelnököt fogadta.

A kellemetlen közjáték a finn himnusz alatt kezdődött, és a teljes német himnusz alatt kitartott. Csak akkor múlt el, amikor a kancellár megmozdult, és folytatódott a ceremónia. Később azt mondta: jól van, nincs miért aggódni.

A következő nap, a dán kormányfő fogadása során ugyanakkor már elővigyázatosabb volt: ülve hallgatta a himnuszokat Mette Frederiksennel együtt.

De mi állhat a rejtélyes remegések hátterében, és mennyire tartoznak a kancellár esetleges egészségügyi problémái a nyilvánosságra?

Nem magánügy

A választóknak alapesetben joguk van tisztában lenni azzal, hogy van-e esetleg olyan betegségük az általuk hatalomba emelt politikusoknak, amely korlátozhatja őket feladataik ellátásában, vagy akár alkalmatlanná teszi őket a posztra.

A kancellár egészségi állapota nem magánügy. Németországban az embereknek joguk van tudni, hogy a kormány első embere megfelelő állapotban van-e ahhoz, hogy kötelességeit minden erejével teljesítse

- mondta a Financial Timesnak Hans-Georg Maassen, a német titkosszolgálat tavaly nyugalmazott vezetője.

Olvadó bizalom

A brit lapnak nyilatkozó elemzők szerint Angela Merkelnek nyíltabban kellene beszélnie a helyzetéről.

A kancellár azt ismételgeti, hogy jól van, de ezzel csak felerősíti azokat a spekulációkat, miszerint valami komoly baja lehet. Ez sokkal jobban aláássa a belé vetett közbizalmat, mintha egyszerűen kiállna, és elmondaná, hogy pontosan mi a probléma

- véli Jürgen Falter, a Mainzi Egyetem politológusa.

Gabor Steingart ismert német publicista, a Handelsblatt egykori főszerkesztője szerint a kancellár megtagadja a transzparencia alapelveit, és emiatt fogy a belé vetett bizalom:

A döntő kérdésekre – Ereje teljében van-e még a kancellár? Van-e B-terv Európa legnagyobb gazdaságának vezetésére? –  egyelőre nincs válasz.

A publicista arra is figyelmeztetett, hogy a nép csupán kölcsönadta a hatalmat Merkelnek, nem pedig odaajándékozta.

Mi áll a háttérben?

Azt tehát továbbra sem lehet biztosan tudni, hogy miért remeg a kancellár. Orvosi szempontból egy ilyen rohamnak a legkülönbözőbb okai lehetnek – a kimerültségtől a komoly betegségig –, de pontos információk híján minden csak találgatás.

Német kormánykörökből származó információk szerint a kancellár alaposan kivizsgáltatta magát, de a vérképével mindent rendben találtak. Mindezt hivatalosan nem erősítették meg, de nem is cáfolták. 

Még nem dolgozta fel

Bennfentesek úgy tudják, hogy pszichológiai okok állhatnak a háttérben: a kancellárral pont az történt a második és a harmadik remegés során – az első, feltehetően a hőség okozta rosszullét megismétlődése –, amit nagyon szeretett volna elkerülni. Merkel maga is erre utalt a harmadik eset után: szerinte pszichológiailag még nem dolgozta fel az első rohamot.

Azt hiszem, ahogy jött, úgy egy nap el fog múlni. De még nem tartunk ott. (...) Egyébként szilárdan meg vagyok győződve arról, hogy képes vagyok jól teljesíteni.

Hogy valóban így van-e, azt majd az idő dönti el. Az viszont biztos, hogy a kérdés elmaszatolása nem erősíti a belé vetett bizalmat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG