Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A honvédelem, a felsőoktatás és a Közép-Duna menti térség a nagy nyertes, de mint szinte mindig, most is jutott sportra pluszpénz.

Összesen 65 milliárd forintot pakolászott át a kormány egyetlen határozattal, amely a péntek esti Magyar Közlönyben jelent meg.

Maradványelszámolási alap: -29,2 milliárd, a honvédelem a nagy nyertes

A Központi Maradványelszámolási Alapból 29,2 milliárd forintot vesz ki a kormány,

  • ennek nagy része, 26,2 milliárd forint a Honvédelmi Minisztérium beruházásaira megy el;
  • az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2,7 milliárdot kap nem állami felsőoktatási intézmények támogatására;
  • a Külgazdasági és Külügyminisztérium pedig 275 millió forintot kap személyi juttatásokra.    

Központi tartalékok: -11,5 milliárd, a felsőoktatásba megy a nagy része

Egyszeri átcsoportosítást rendelt el a kormány a központi tartalékok - rendkívüli kormányzati intézkedések terhére is közel 11,5 milliárd forint értékben. Ebből a pénzből 

  • az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerül minteg 10,5 milliárd forint: legnagyobb része, bő 10 milliárd forint az egyetemek, főiskolák dologi kiadásaira megy, közel 400 millió forint pedig nem állami felsőoktatási intézmények támogatására;
  • az Emberi Erőforrások Minisztériuma több mint 140 millió forinthoz jut; a kisebb rész, 54,7 millió forint egyes szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti és fogyatékos személyek esélyegyenlőségét elősegítő ágazati szakmai programok támogatására megy, a nagyobb rész pedig természetesen sportra - 87 millióból kiemelt sportegyesületeket támogatnak;
  • a Gazdaságvédelmi Alapba 25 millió forint kerül át, de itt is sportra megy: sportlétesítmény fejlesztések támogatására különítik el a pénzt.

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

Gazdaságvédelmi Alap: 20 milliárd fölötti átrendezés, a Közép-Duna menti térség a nyerő

A Gazdaságvédelmi Alapon belül 18,6 milliárd forintot rendeznek át: a pénz kikerül a gazdaságvédelmi programokból, és átkerül a Közép-Duna menti térségfejlesztési feladatokra, konkrétan közúti felújításokra. Ezen felül egyébként a  Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter további 14,2 milliárd forint összegben vállalhat kötelezettséget a határozat miatt; erre a pénzügyminiszternek kell előteremtenie pénzt.

A Gazdaságvédelmi Alapból emellett kivesznek 1,3 milliárd forintot és átadják az MNV Zrt. tulajdonosi joggyakorlásába tartozó társaságoknak. 800 millió pedig a miniszterelnöki Kabinetirodához kerül át, ahol a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok beruházásaira fordítják majd a pénzt.

Az apraja: Miniszterelnökség és művészetek

A Miniszterelnökségen belül is van egy átrendezés: 3,5 milliárd forintot a gyermek, ifjúsági és családpolitikai programok helyett inkább a Miniszterelnökség igazgatására költenek el. A helyi önkormányzatoktól pedig elvesznek 175 millió forint értékű támogatást és átteszik az EMMI-be művészeti tevékenységek támogatására.

További átrendezések a nemzeti vagyon körül
A pénteki Magyar Közlönyben külön határozat foglalkozik a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irányítása alá tartozó költségvetési fejezetekkel kapcsolatos intézkedésekkel - ebben a körben több mint 190 milliárd forintot pántlikáztak fel a Liget projekt, a Nemzeti Filmintézet, az Eiffel Műhelyház és az Opera mellett rengeteg sporttal kapcsolatos beruházásra - részletek ebben a cikkünkben >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A kormány meggondolta magát, mégsem kell kerekíteni a gépjárműadót
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 20:30
Benyújtották az adócsomagot, az újkeletű alapítványok az adózásban is rendkívüli kivételeket fognak élvezni. Indulhat a vagyonkimentés?
Makro / Külgazdaság Trump áll nyerésre a republikánus párt polgárháborújában
Káncz Csaba | 2021. május 11. 18:17
A republikánus párt mély belső megosztottsága egyre inkább akadályozza a párt azon képességét, hogy koherens szakpolitikai stratégiát dolgozzon ki. Márpedig Trump nem hajlandó pártbeli alkukra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Három hónap után láttak újra külföldi vendéget a Balatonnál
Vég Márton | 2021. május 11. 17:01
A minimális belföldi turizmuson kívül német, ukrán és román üzletemberek, vendégmunkások tartották életben a hazai szálláshelyeket, de a visszaesés így is 70 százalékos tavaly márciushoz képest, amikor már regisztálták az első koronavírusos betegeket.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: folytatódnak az adókönnyítések
MTI | 2021. május 11. 16:33
A pénzügyminiszter több könnyítést is bejelentett. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor sikeresen megosztotta az ellenzéki önkormányzatokat
Vég Márton | 2021. május 11. 16:02
Több ellenzéki város polgármestere is részben vagy teljesen elégedett a kormány által adott önkormányzati kompenzáció mértékével. Ugyanakkor megint Budapest a legnagyobb vesztes.
Makro / Külgazdaság Ahogy megírtuk: az étolaj drágult a legdurvábban a boltokban
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 13:55
Tavaly nyáron volt utoljára ilyen drága a nyugdíjasok élete, mint áprilisban.
Makro / Külgazdaság Elszabadultak az árak – közel egy évtizede nem volt ekkora infláció
Király Béla | 2021. május 11. 10:03
Az optimistának nem nevezhető elemzői várakozásokat is meghaladta a fogyasztói árindex áprilisi emelkedése. A havi inflációs mutató 2012 óta nem volt ilyen magas, a KSH jelentése szerint 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel száz újabb áldozat, de sokan kaptak oltást
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 09:50
Újra felpörgött az oltakozás, viszont alig van tesztelés.
Makro / Külgazdaság Az Egyesült Államokban engedélyezték a 12-15 évesek oltását Pfizer-vakcinával
MTI | 2021. május 11. 07:30
Engedélyezte a 12-15 év közötti gyerekek beoltását a koronavírus elleni, amerikai-német fejlesztésű Pfizer-vakcinával hétfőn az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA).
Makro / Külgazdaság A Balaton élővilága is miniszteri biztost kapott
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 06:41
Sok dolga lesz az új balatoni miniszteri biztosnak.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.