Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A honvédelem, a felsőoktatás és a Közép-Duna menti térség a nagy nyertes, de mint szinte mindig, most is jutott sportra pluszpénz.

Összesen 65 milliárd forintot pakolászott át a kormány egyetlen határozattal, amely a péntek esti Magyar Közlönyben jelent meg.

Maradványelszámolási alap: -29,2 milliárd, a honvédelem a nagy nyertes

A Központi Maradványelszámolási Alapból 29,2 milliárd forintot vesz ki a kormány,

  • ennek nagy része, 26,2 milliárd forint a Honvédelmi Minisztérium beruházásaira megy el;
  • az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2,7 milliárdot kap nem állami felsőoktatási intézmények támogatására;
  • a Külgazdasági és Külügyminisztérium pedig 275 millió forintot kap személyi juttatásokra.    

Központi tartalékok: -11,5 milliárd, a felsőoktatásba megy a nagy része

Egyszeri átcsoportosítást rendelt el a kormány a központi tartalékok - rendkívüli kormányzati intézkedések terhére is közel 11,5 milliárd forint értékben. Ebből a pénzből 

  • az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerül minteg 10,5 milliárd forint: legnagyobb része, bő 10 milliárd forint az egyetemek, főiskolák dologi kiadásaira megy, közel 400 millió forint pedig nem állami felsőoktatási intézmények támogatására;
  • az Emberi Erőforrások Minisztériuma több mint 140 millió forinthoz jut; a kisebb rész, 54,7 millió forint egyes szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti és fogyatékos személyek esélyegyenlőségét elősegítő ágazati szakmai programok támogatására megy, a nagyobb rész pedig természetesen sportra - 87 millióból kiemelt sportegyesületeket támogatnak;
  • a Gazdaságvédelmi Alapba 25 millió forint kerül át, de itt is sportra megy: sportlétesítmény fejlesztések támogatására különítik el a pénzt.

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

Gazdaságvédelmi Alap: 20 milliárd fölötti átrendezés, a Közép-Duna menti térség a nyerő

A Gazdaságvédelmi Alapon belül 18,6 milliárd forintot rendeznek át: a pénz kikerül a gazdaságvédelmi programokból, és átkerül a Közép-Duna menti térségfejlesztési feladatokra, konkrétan közúti felújításokra. Ezen felül egyébként a  Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter további 14,2 milliárd forint összegben vállalhat kötelezettséget a határozat miatt; erre a pénzügyminiszternek kell előteremtenie pénzt.

A Gazdaságvédelmi Alapból emellett kivesznek 1,3 milliárd forintot és átadják az MNV Zrt. tulajdonosi joggyakorlásába tartozó társaságoknak. 800 millió pedig a miniszterelnöki Kabinetirodához kerül át, ahol a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok beruházásaira fordítják majd a pénzt.

Az apraja: Miniszterelnökség és művészetek

A Miniszterelnökségen belül is van egy átrendezés: 3,5 milliárd forintot a gyermek, ifjúsági és családpolitikai programok helyett inkább a Miniszterelnökség igazgatására költenek el. A helyi önkormányzatoktól pedig elvesznek 175 millió forint értékű támogatást és átteszik az EMMI-be művészeti tevékenységek támogatására.

További átrendezések a nemzeti vagyon körül
A pénteki Magyar Közlönyben külön határozat foglalkozik a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irányítása alá tartozó költségvetési fejezetekkel kapcsolatos intézkedésekkel - ebben a körben több mint 190 milliárd forintot pántlikáztak fel a Liget projekt, a Nemzeti Filmintézet, az Eiffel Műhelyház és az Opera mellett rengeteg sporttal kapcsolatos beruházásra - részletek ebben a cikkünkben >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egészségügyi munkaszerződések: volt, akinek 5 perce volt megnézni és dönteni
Kormos Olga | 2021. március 2. 17:43
Véget ért a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hétvégi jogsegély-kampánya, amelyet az egészségügyi dolgozók számára tartott annak érdekében, hogy tisztábban lássanak az új munkaszerződésük aláírása előtt. Arra kértük a TASZ-t, hogy osszák meg lapunkkal a tapasztalataikat.
Makro / Külgazdaság Mérlegen az egészségügy: a dolgozók 5 százaléka nem írt alá
Privátbankár.hu | 2021. március 2. 16:46
Az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését a hétfő esti adatok szerint - közölte keddi budapesti sajtótájékoztatóján az országos kórház-főigazgató, aki óriási eredménynek nevezte ezt.
Makro / Külgazdaság Forrongások Európa határán – radikalizálódik a fiatalság
Káncz Csaba | 2021. március 2. 15:27
Európa déli szomszédságában a túlnépesedés, a korrupt kormányzatok, a hadsereg túlzott befolyása és a munkahelyek hiánya a fiatalokat egyre inkább radikalizálja.  Két forrongó országot veszünk górcső alá.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ezekben az egészségügyi intézményekben lehet fennakadásokkal számolni
Privátbankár.hu | 2021. március 2. 10:38
Bár nem hivatalosan, de március 1-jéig kitolta az Országos Kórházfőigazgatóság az egészségügyi dolgozók jogállásával kapcsolatos új munkaszerződések aláírását, ennek ellenére már tegnap érkeztek hírek arról, mely intézményekben 'kapcsolták le' a villanyt. Ma pedig újabb egészségügyi intézményekről jönnek információk, hol látják el márciustól kevesebben a betegeket.
Makro / Külgazdaság KSH: a GDP 1,4 százalékkal nőtt a tavalyi negyedik negyedévben
MTI | 2021. március 2. 09:25
A bruttó hazai termék (GDP) volumene a tavalyi negyedik negyedévben 3,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 6071 beteget ápolnak kórházban
Privátbankár.hu | 2021. március 2. 09:05
Folyamatosan zajlik az oltás, már 721 677 fő a beoltottak száma, közülük 252 847 fő már a második oltását is megkapta. Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján ismertetik a következő egy hét oltási programját.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: A cseheknél a bérek száz százalékára emelik a táppénzt
MTI | 2021. március 2. 08:21
A bérek szász százalékára emelik a táppénz összegét márciusban és áprilisban Csehországban - döntött hétfőn este a cseh kormány.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklósnak van még ötlete, hogy mit lehetne még szigorítani
Privátbankár.hu | 2021. március 2. 07:37
A miniszter szerint az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak nyitva tartását is szigoríthatják.
Makro / Külgazdaság Íme a Szijjártó-lista: Kínából és Oroszországból is korlátozás nélkül lehet hazajönni!
Privátbankár.hu | 2021. március 2. 07:05
Ezekből az országokból is korlátozás nélkül lehet visszajönni egy üzleti út után.
Makro / Külgazdaság Még, hogy 5 másodperc? Az átutalások közel kétharmada 1 másodpercen belül célba ért
Csabai Károly | 2021. március 2. 06:07
Ma napra pontosan egy éve, hogy a legfeljebb 10 millió forint értékben indított átutalásainknak azonnal el kell jutniuk A-ból B pontba, ami a gyakorlatban maximum 5 másodpercet jelent. Megnéztük, mennyire teljesültek e jogszabályban rögzített elvárások és hogy mit hozhat a jövő. Nem is gondolnánk, milyen hatalmas pénzmennyiség fordult meg egy év alatt az új rendszerben.
Friss
hírlevél