3p

Megsérthette a román légteret Oroszország, amikor a dunai kikötőket támadta drónokkal. Más területeken 30 iráni drónt szedtek le az ukránok. A Putyinnal tárgyaló egykori zsoldosparancsnokot árulónak tartják a régi wagneresek. Megkezdődött a háború 584. napja - összefoglaló.

  • A nyugat-ukrajnai Vinnyica régió hatóságai szombaton kora reggel evakuálást rendeltek el egy "infrastrukturális létesítmény elleni orosz támadás" miatt - jelentette a Reuters. Hogy pontosan milyen célpontra, milyen eszközzel mértek csapást, azt nem közölték. "Jelenleg nincs szükség általános evakuálásra", eltekintve a találat helyszíne körüli közvetlen környéktől - mondta Vaszil Policsuk, Kalinyivka város közigazgatási vezetője a város honlapja szerint. Szerhij Borzov regionális kormányzó arról számolt be, hogy a találat egy meg nem nevezett infrastrukturális létesítményt ért - ezzel a kifejezéssel az ukrán tisztviselők jellemzően az energiatermelésben vagy más iparágakban érintett létesítményeket illetik. Korábbi jelentések szerint a térségben drónokat észleltek.
  • Az ukrán légierő az éjszaka folyamán iráni gyártású kamikaze-drónokat lőtt le - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara. Az ukrán erők 30 Sahed-drónt semmisítettek meg Odessza, Mikolajiv és Vinnyica területén belül. 
  • Az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség levette a háborút támogató szervezetek feketelistájáról az OTP-t, cserébe azt várják, Magyarország ne blokkoljon tovább egy félmilliárd eurós kifizetést. Öt görög hajózási vállalattal is így jártak el.

  • A NATO-tag Románia szombaton légterének lehetséges megsértéséről számolt be: a szomszédos Ukrajna infrastruktúrája ellen Oroszország által az éjszaka folyamán végrehajtott támadások során léphettek be orosz drónok a román légtérbe - jelentette  az AFP. A védelmi minisztérium közölte, hogy eddig úgy tűnik, hogy egyetlen tárgy sem hullott román területre, de a keresés szombaton folytatódik. Éjfél körül Galati és Tulcea lakosai - ezek a települések a Duna túlpartján lévő, dél-ukrajnai Reni kikötővel szemben fekszenek - riasztást kaptak, amelyben arra figyelmeztették őket, hogy keressenek menedéket. A riasztást körülbelül két órával később vonták vissza.
  • Vlagyimir Putyin a Kremlben fogadta Andrej Trosevet, a Wagner-zsoldoscsoport egyik korábbi magasrangú parancsnokát, az azóta meggyilkolt zsoldosvezér, Prigozsin segítőjét. Az orosz elnök Trosevet azzal bízta meg, hogy felügyelje az önkéntes harcos egységeket Ukrajnában - a Kreml azt is jelezte, Trosev a védelmi minisztériumnak dolgozik, és koordinálja a Wagner-harcosok reintegrációját az orosz fegyveres erőkkel. A brit védelmi minisztérium friss hírszerzési jelentése szerint viszont a Wagner sok veteránja valószínűleg "árulónak" tartja Trosevet.
  • Egy évvel ezelőtt annektált négy ukrajnai területet Oroszország - az évforduló alkalmából Vlagyimir Putyin arról beszélt, hogy a közelmúltban tartott helyhatósági választások megerősítették, hogy a térség lakói Oroszországhoz szeretnének tartozni, miután oroszpárti tisztségviselőket választottak meg ezeken a szavazók. A Nyugat nem ismeri el a választások eredményét, mondván: tömegesen kényszerítették a választáson résztvevőket a szavazás kimenetelének befolyásolása érdekében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin stratégiai hibát követett el Ukrajna lerohanásával
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:49
Az orosz-ukrán háború 644. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Tűzszünet: Izrael nem akar hosszabbítást
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:33
Elutasították az erre irányuló követeléseket az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén.
Makro / Külgazdaság Moszkva Pekingnek adja jelzálogba a jövőjét
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:41
Oroszország egyre inkább függővé vált Kínától - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben, a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter megint beintett Zelenszkijnek a NATO-tagság ügyében
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:22
A külügyminiszter szerint az Ukrajnában tomboló háború nem Európa háborúja.
Makro / Külgazdaság Szlovákia bekeményít: még jobban odacsapnak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:46
Szlovákia határozatlan időre meghosszabbítja, és több termékre is kiterjeszti az Ukrajnából származó agrártermékek behozatalának tilalmát - erről szerdai ülésén döntött a pozsonyi kormány.
Makro / Külgazdaság Több mint két és fél éve nem láttak ilyet a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:19
A németországi éves infláció a vártnál jelentősebben lassult novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán közzétett előzetes becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Úgy fest, Biden utánozza Trumpot
Csernátony Csaba | 2023. november 29. 15:02
Donald Trump részben azzal nyerte meg a 2016-os elnökválasztást, hogy kormánya visszahozza Kínából az Egyesült Államokba a feldolgozóipari munkahelyeket, ám a tervet mintha utóda, Joe Biden valósítaná meg. Ugyanakkor ez nem egy könnyű játszma. 
Makro / Külgazdaság Jövőre sem lesz jobb helyzetben a világgazdaság
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 14:42
A globális növekedés továbbra is szerény marad, szükséges a monetáris politika szigorítása, a gyenge kereskedelem és az alacsony üzleti és fogyasztói bizalom is egyre inkább érezhetővé válik – derült ki a  Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2024-re és 2025-re vonatkozó előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Pocsék a hangulat az euróövezetben - azt is tudni, miért
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:21
Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.
Makro / Külgazdaság Gáza mészárosának nevezte Netanjahut egy NATO-tagállam vezetője
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:01
Recep Tayyip Erdoğan nem először kritizálta élesen Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG