2p

Az Egyesült Államokban az elemzői várakozásoknál kevésbé nőtt a foglalkoztatottak száma júniusban az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közzétett adatai szerint.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP Research Institute) honlapján szereplő kimutatás szerint 150 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma a múlt hónapban az Egyesült Államokban. Elemzők jelentősebb, 160 ezres növekedést vártak a májusi 157 ezer után.

Júniusban a 20-nál kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cégeknél 13 ezerrel nőtt, a 20 és 49 közötti alkalmazotti létszámú cégeknél 8 ezerrel csökkent, az 50-249 fős középvállalatoknál 65 ezerrel bővült, a 250-499 alkalmazottat foglalkoztatóknál 23 ezerrel emelkedett, míg az 500 alkalmazottnál többet foglalkoztató nagyvállalatoknál 58 ezerrel bővült a munkahelyek száma.

Nagyobb növekedést vártak
Nagyobb növekedést vártak
Fotó: Depositphotos

Az állásukban maradók éves bérnövekedési üteme három egymást követő hónapban jegyzett 5,0 százalék után 4,9 százalékra lassult júniusban, míg a munkahelyet váltók bérnövekedése az előző havi 7,8 százalékról 7,7 százalékra mérséklődött.

A munkahelyek számának növekedése szilárd volt ugyan, de nem széles körű; ha a szabadidő és a vendéglátás területén nem lett volna fellendülés a munkaerő-felvételben, a júniusi adatok gyengén alakultak volna - nyilatkozta Nela Richardson, az ADP vezető közgazdásza.

A mezőgazdaság kivételével a gazdaság egészére vonatkozó júniusi amerikai foglalkoztatási adatot pénteken teszik közzé. A szakértők 190 ezres növekedést várnak a májusi 272 ezres emelkedés után. A munkanélküliségi ráta a szakértők szerint 4,0 százalékon stagnált júniusban.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A versenyképesség és a demográfia a szó szoros értelmében nem „megoldható” ügyek
Privátbankár.hu | 2024. július 5. 15:58
Ez a kettő a magyar EU-elnökség hét kiemelt témája közül a legfontosabb — hangsúlyozza Bod Péter Ákos.
Makro / Külgazdaság Nőtt az amerikai munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2024. július 5. 15:32
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál több új munkahely jött létre júniusban a nem mezőgazdasági ágazatokban, a munkanélküliségi ráta pedig a várt stagnálás helyett emelkedett az előző havihoz képest.
Makro / Külgazdaság Kiábrándult az ipar májusban
Privátbankár.hu | 2024. július 5. 09:04
Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.
Makro / Külgazdaság Szomorú számokat hozott a május a külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. július 5. 08:45
Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje májusban az exportoldalon 5,0, az importoldalon 0,2 százalékkal csökkent.
Makro / Külgazdaság Májusban nem vettünk benzint?
Privátbankár.hu | 2024. július 5. 08:30
A májusi kiskereskedelmi forgamom 3,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest, de áprilishoz képest lényegében nem változott.
Makro / Külgazdaság Rossz hangulatban a német autóipar
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 17:32
A német járműipari vállalatok üzleti hangulatát jelző mutató csökkent júniusban a müncheni ifo gazdaságkutató intézet felmérésének eredményei szerint.
Makro / Külgazdaság Nagyot koppantak Orbán Viktor Patriótái, de kaptak jó híreket is
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 08:21
Úgy tűnik, régi lengyel barátainak csak nyomásgyakorlásra kellett az új frakció, de Le Penékkel tényleg összejöhet a kézfogó.
Makro / Külgazdaság Itt a fordulat? Alig fogyott az állampapír
Privátbankár.hu | 2024. július 3. 12:54
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Makro / Külgazdaság Magyar tőkével építkezik a regionális klímaprojektek úttörője
Privátbankár.hu | 2024. július 3. 11:15
A tapasztalt osztrák tech vállalkozók által alapított, regionális éghajlatvédelmi projektekkel foglalkozó Tree.ly lezárta 5 millió eurós magvető befektetési körét. 
Makro / Külgazdaság Nagyon furcsa dolgok történnek a hazai benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. július 3. 10:42
Újra változást tapasztalhatunk az üzemanyagok nagykereskedelmi árában csütörtöktől.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG