1p
Matolcsy György szerint Magyarországon a következő 5-7 évben várható külföldi beruházások összértéke 6,5 milliárd euró (1950 milliárd forint) körül van; a közvetlenül létrehozandó munkahelyek száma megközelíti a 25 ezret, a közvetett pedig a 65 ezret. A miniszter képviselői kérdésre válaszul írta ezt, az Országgyűlés honlapján.

Az Országgyűlés honlapján közzétett válasz szerint hamarosan újabb beruházás bejelentésére és támogatási szerződés aláírására lehet számítani. Korábban Kolber István független parlamenti képviselő azt kérdezte a minisztertől, hány új befektetésről állapodott meg a kormány, ezek milyen nagyságú beruházásokat jelentenek, hány munkahely jött létre, illetve az egyes beruházásokhoz mekkora támogatást biztosított a kabinet.

A miniszteri válasz szerint 2010-ben 1,7 millió euró értékű külföldi közvetlen tőkebefektetés valósult meg Magyarországon. 2011-ben a működőtőke-bevonás értéke - egyedi átfolyó tételekkel - 3 milliárd eurót tett ki. A kormány 2011-ben hét nagyberuházást jelentett be, amelyek egyedi kormánydöntés keretében támogatást kapnak. A projektek volumene meghaladja az 500 milliárd forintot, a beruházások közvetlenül több mint 5000 új munkahelyet teremtenek, közvetetten pedig várhatóan ennek többszörösét.

Ezek közül négy projekt esetén írtak alá támogatási szerződést. A támogatások maximum négy éven belül megtérülnek, később pedig jelentős hasznot hoznak - áll a miniszteri válaszban. A cégek a kormány egyedi támogatása mellett munkahely teremtő támogatásban nem részesültek. Az Opel és az Audi esetében várhatóan képzési támogatási szerződés kötnek majd. A beruházásokhoz biztosított fejlesztési adókedvezmény összegét alapvetően nem a magyar, hanem az uniós szabályok határozzák meg - közölte a nemzetgazdasági miniszter.

Kolber István szerint a Fidesz-kormány gazdaságpolitikája kiszámíthatatlan, ami sokat rontott az ország versenypozícióján és befektetési vonzerején.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG