3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Spanyolországban a konzervatív Néppárt (PP) győzelmét jelzik a parlamenti választások előtti utolsó, hétfőn megjelent közvélemény-kutatások.

A legnagyobb, 37,2 százalékos szavazatarányt és a legtöbb, 153-156 közötti mandátumot az NC Report nevű kutatóintézet La Razón című napilapban közzétett felmérése jelezte előre a jelenlegi legnagyobb ellenzéki pártnak.

A most koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a voksok 28,3 százalékával 106-109 mandátumra számíthat.

Harmadik helyen juthat be az új törvényhozásba az újonnan alakult Sumar nevű formáció, amely a politikai palettán a szocialistáktól balra elhelyezkedő pártok többségét, köztük az eddigi kisebb koalíciós partner Unidas Podemost (Együtt képesek vagyunk) tömöríti. A kutatás szerint 11,3 százalékos támogatottságra és 25-27 mandátumra számíthatnak.

Ha a jóslatok beválnak, egy párt sem jut önálló, kormányzóképes többséghez. Fotó: Depositphotos
Ha a jóslatok beválnak, egy párt sem jut önálló, kormányzóképes többséghez. Fotó: Depositphotos

A PP-től magát jobbra pozicionáló VOX párt a voksok 11,1 százalékát szerezheti meg,  amellyel 26-28 képviselőt delegálhat a parlamentbe.

Az eredmények alapján a kutatók úgy értékelték, hogy egy párt sem jut önálló, kormányzóképes többséghez a vasárnap esedékes választásokon. A jobboldali tömb két nagy pártja viszont együttműködéssel képes lehet többségi kormányt alakítani.

Hasonló megállapításra jutottak a GAD3 intézet elemzői az ABC című napilapban megjelent közvélemény-kutatásuk alapján, amely szerint a PP 37 százalékkal 151 mandátumot, a PSOE 28,4 százalékkal 115 mandátumot, a VOX 11,9 százalékkal 29 mandátumot és a Sumar 11,5 százalékkal 25 mandátumot nyerhet.

A Sigma Dos elemzőközpont felmérésében csak mandátumbecslést közölt, a PP-nek 147, a PSOE-nak 108, a Sumarnak 34, a VOX-nak 29 képviselői helyet jelezve előre.

A 40dB közvélemény-kutatása, amelyet az El País című napilap tett közzé, néhány szavazat híján nem mutat parlamenti többséget a jobboldali blokknak. Eszerint a PP 32,9 százalékkal 135 mandátumra, a PSOE 28,7 százalékkal 110 mandátumra, a Sumar 13,7 százalékkal 36 mandátumra és a VOX 13,2 százalékkal 38 mandátumra számíthat.

A közvélemény-kutatók közül egyedül az állami társadalomkutató központ (CIS) jósolt szocialista győzelmet a parlamenti választásokon. Kizárólag szavazatarányokat tartalmazó felmérésében a PSOE a voksok 32,3 százalékára számíthat, míg a PP 30,8 százalékot, a Sumar 14,9 százalékot, a VOX 11,8 százalékot nyerhet.

Az előző, 2019 novemberében megrendezett parlamenti választásokon a PSOE 28 százalékos támogatottsággal 120 mandátumot nyert, a PP a szavazatok 20,8 százalékának megszerzésével 89 képviselői helyet kapott. A VOX 15 százalékot meghaladó támogatottsággal 53 mandátumot szerzett, a jelenlegi Sumar formációt alkotó baloldali pártok, az Unidas Podemos, az En Comú Podem és a Más País pedig a szavazatok 14 százalékát és 35 képviselői helyet kapott.

Spanyolországban július 23-án tartanak előrehozott parlamenti választásokat, amelynek kiírását azzal indokolta a miniszterelnök, hogy a májusi helyhatósági választásokon az országot koalícióban kormányzó pártok, PSOE és az Unidas Podemos vereséget szenvedtek, elveszítve az irányítást a tartományok és nagyvárosok többségében. A választásokon 14 párt indul.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG