<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Növelte katonai készültségét Svédország az Ukrajna elleni orosz invázióra válaszul. Gotland szigete potenciális célpont lehet stratégiai elhelyezkedése miatt.  

A békeidőben többnyire csak géppuskával gyakorlatozó Gripenekre most felkerültek a levegő-levegő rakéták is, továbbá a légierő emelte a felderítőgépek aktivitását a Balti-tenger térségében.

Számos hadgyakorlatra is sor kerül majd az országban, amik bizonyos objektumok védelmére és felügyeletére irányulnak

- nyilatkozta a svéd Dagens Nyheternek Therese Fagerstedt, a svéd fegyveres erők szóvivője.

A svéd kormány egy csütörtöki sajtótájékoztatón a nemzetközi jog legsúlyosabb megsértésének nevezte és elítélte Oroszország ukrajnai invázióját, a második világháború óta. Magdalena Andersson miniszterelnök, Ann Linde külügyminiszter és Peter Hultqvist védelmi miniszter kijelentették, hogy Svédország ki fog állni Ukrajna mellett.

Ann Linde külügyminiszter, Magdalena Andersson miniszterelnök és Peter Hultqvist védelmi miniszter sajtótájékoztatója Stockholmban 2022. február 24-én. EPA/PAUL WENNERHOLMAnn Linde külügyminiszter, Magdalena Andersson miniszterelnök és Peter Hultqvist védelmi miniszter sajtótájékoztatója Stockholmban 2022. február 24-én. EPA/PAUL WENNERHOLM

Oroszország le akarja rombolni az ukrán demokráciát, meg akarja teremteni az orosz dominanciát és meg akarja változtatni az európai biztonsági rendet – nyilatkozta Peter Hultqvist az Aftonbladet című lap tájékoztatása szerint.

Ukrajna segítséget kért Svédországtól, de a kormány egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy konkrétan hogyan kíván segítséget nyújtani Kijevnek.

A svéd hadsereg egyébként már egy hónappal ezelőtt jelentősen megnövelte katonai jelenlétét Gotlandon, a Balti-tenger legnagyobb svéd szigetén, válaszul az Oroszország és Ukrajna között kialakult feszült helyzetre.

Oroszország azóta megtámadta Ukrajnát és bár Svédország közvetlenül egyelőre nincs veszélyben, de Gotland – stratégiai elhelyezkedése miatt – mindig is csábította a nagyhatalmi ambíciókkal rendelkező birodalmakat, ugyanis aki Gotlandot felügyeli, az a Balti-tengert is felügyeli.

A Kalinyingrádtól kevesebb mint 300 kilométerre elhelyezkedő sziget átvételével könnyen körül lehetne zárni a Balti köztársaságok légterét, valamint „egy orosz megszállás alatt álló Gotland komolyan hátráltathatná a NATO Oroszország elleni fellépési kísérleteit” is

– nyilatkozta korábban Jan Hallenberg külpolitikai szakértő a Dagens Nyheter svéd napilapnak. Svédország nem tagja a NATO-nak, ezért ha Putyin el akarná foglalni a szigetet, a svéd hadsereg csak magára számíthatna.

Más országok sem érezhetik magukat biztonságban egy baltikumi konfliktus esetén. A finn Åland és a dán Bornholm is fontos szigetek lehetnek a Balti-tenger ellenőrzésének szempontjából.

Åland elfoglalásával az oroszok megszereznék az irányítást mind a Finn-öbölben, mind a Balti-tenger északi részén

– mondta Jacob Westberg nemzetbiztonsági szakértő szintén a Dagens Nyheternek. (Finnország sem tagja a NATO-nak – a szerk.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lázongásoktól tartanak Németországban a brutális drágulás miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 10:46
A koronavírus-járvány kezelése elleni radikális tüntetések sorozatához hasonló tiltakozó mozgalom indulhat el Németországban az energiaválság és az általános drágulás miatt.
Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG