3p

Azok az illegális migránsok, akik kifejezték azt a szándékukat, hogy menedékjogot kérnek Szlovéniában, többé nem korlátozzák mozgásukban - közölte pénteken a ljubljanai kormány az emberi jogi ombudsmannak adott válaszában, aki többször is figyelmeztetett: törvényellenes a menedékkérők fogva tartása a menekültközpontokban.

Az ombudsman álláspontját egy nemrégiben hozott bírósági döntés is alátámasztotta, amely szerint Szlovénia megsérti a migránsok személyi szabadsághoz való alkotmányos jogát - írta a Dnevnik című szlovén napilap.

A közigazgatási bíróság egy 18 éves afgán állampolgár ügyét tárgyalta, akit más külföldiekkel együtt bezártak egy menekültközpontba, anélkül, hogy írásban tájékoztatták volna mozgásszabadságának megvonásáról, vagy közölték volna vele, hogy mikor zárul le a menedékkérelmi folyamat. Az afgán férfi ügyvédje a lapnak elmondta, hogy a bíróság ugyanígy döntött egy pakisztáni menedékkérő ügyében is.

A bevándorlási hivatal az STA szlovén hírügynökséggel közölte: az ítéletek nem azokra vonatkoznak, akik már nemzetközi védelmet kértek, hanem azokra, akik kifejezték erre irányuló szándékukat.

Menedékkérők a szicíliai Pozzallo kikötőjében (Korábbi felvétel). Fotó: EPA/FRANCESCO RUTA
Menedékkérők a szicíliai Pozzallo kikötőjében (Korábbi felvétel). Fotó: EPA/FRANCESCO RUTA

Hozzátették: a menedékkérés szándékát kifejező külföldi állampolgárokat a menekültközpontban helyezik el, ahol ételt, egészségügyi ellátást és ruhát kapnak.

Rámutattak, hogy jelenleg a befogadóhelyre két jogszabály vonatkozik: az egyik kimondja, hogy az ott tartózkodók hivatalos kíséret nélkül nem hagyhatják el az épületet. A másik szerint pedig ha egy külföldi állampolgár kifejezi azt a szándékát, hogy nemzetközi védelemért folyamodjon, de ezt követően elhagyja a központot, ez azt jelenti, hogy már nem akar menedékjogot kérni, és így eltávolítható Szlovéniából.

A bevándorlási hivatal közölte, hogy 2022 szeptembere óta a jogszabály ellenére az ombudsman ajánlásainak megfelelően jár el.

"Akik kifejezik a menedékjogi kérelem iránti szándékukat, szabadon mozoghatnak, nincsenek bezárva" - írták.

"Ha a hatóságok úgy ítélik meg, hogy bizonyos esetekben - például a közérdek védelmében - meg kell tagadni a menedékkérőktől a szabad mozgást, akkor először törvényben kell szabályozniuk az ilyen intézkedéseket" - mondta az ombudsman a lapnak nyilatkozva.

Az ombudsman május végén arra is felszólította a kormányt, hogy biztosítson több szálláshelyet a migránsoknak.

A kormány közölte: folyamatosan új helyszíneket keresnek, de problémát jelent a helyi közösségek jóváhagyása.

Két nyilvános felhívást tettek közzé a szálláshelyek biztosítására, az első nem járt sikerrel, a második pedig a végső fázisban van - tették hozzá.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szegény görögök! Hatnapos lesz nekik a munkahét
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 15:44
De nem az egész gazdaságban.
Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG