4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Augusztus második felében a bankok kamatmeghatározó testületei is kivették szabadságukat – fél éve nem volt példa arra, hogy két hét kamatemelés bejelentés nélkül teljen a lakáshitel piacon. Bár ősszel újraindulhat a kamatok emelkedése, a money.hu szakértői arra figyelmeztetnek, hogy egyre közelebb az a kamatszint, amikor komoly mértékben csökkenhet a kereslet a lakáshitelek iránt – ez visszafogja az árazási testületek ceruzáit.

Fél éve nem volt ilyen

Az elmúlt hónapokban nem tapasztalt csend ereszkedett a lakáshitel-piacra: utoljára februárban volt olyan két hetes időszak, amikor egyetlen bank sem szigorított a kamatain. Most viszont így csordogált le augusztus utolsó két hete.

A money.hu szakértői ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az árazási testületek tagjainak szabadsága a jövő héten már véget érhet: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa havi rendes kamatdöntő ülésén vélhetően újból az alapkamathoz kell, hogy nyúljon, ezt mind az inflációs folyamatok, mind a forint árfolyamának elmúlt napokban tapasztalt mélyrepülése indokolttá teszi. Ebben az esetben pedig szeptembertől a banki lakáshitel kamatok további emelkedésére lehet felkészülni.

Rég volt ilyen két hét. Fotó: Depositphotos
Rég volt ilyen két hét. Fotó: Depositphotos

Nem tudnak a jegybank után futni a bankok

Az emelés mértéke egyes vélemények szerint az őszi hónapokban fel is gyorsulhat, hiszen a piaci trendek szerint a kereskedelmi bankok nagyjából 3 hónapos késéssel követik a jegybanki kamatemelkedést – márpedig az MNB június-júliusban drágított a leginkább, 3 lépésben 400 bázisponttal megemelve az irányadó kamat szintjét. A money.hu szakértői szerint fontos ugyanakkor látni, hogy a bankközi forintpiac ennél kisebb drágulást áraz: a 10 éves mutató (BIRS) a június eleji 7 százalékról 9,23 százalékig emelkedett augusztus 25-re, míg a 20 éves időtartamra ennél is kisebb, 210 bázispontos emelkedést mutat a csütörtöki 9,06 százalékos szint. Emellett – emlékeztetnek a money.hu szakértői – a bankok kamatemeléseit egyre inkább befolyásolja a fizetőképes kereslet. Hiába emelkedett egy év alatt 17 százalékkal a medián átlagkereset a KSH júniusi adatai szerint, 10 százalékos lakáshitel kamat mellett az ország nettó 280 800 forint alatt kereső fele a jegybanki hitelfék szabályok miatt maximum 14,5 millió forintos lakáshitelt tud felvenni 20 éves futamidőre. Ez az összeg a jelenlegi lakásárak mellett aligha elég egy lakás megvásárlására.

Emel és kedvezményt ad

Ami a legutóbbi változásokat illeti, augusztus 15-én jelentett be az OTP és az UniCredit Bank kamatemelést. Az OTP-nél 5 éves kamatperiódus esetén 1, 10 éves kamatperiódus esetén 0,75 százalékpont volt az emelés mértéke. A végig fix kamatozást választó ügyfelek a korábbinál 39 bázisponttal magasabb kamatot fizetnek. Ez azt jelenti, hogy a standard kamatszint minden piaci feltételű hitel esetében 10 százalék fölé került az OTP-nél – a legkisebb standard kamat 10,04 százalék. Ugyanakkor az OTP-nél 19 különböző kamatkedvezményt lehet igénybevenni, amelyek kombinálásával a bank feltételei szerint a kamat maximum 285 bázisponttal csökkenthető. A legújabb, őszi kuponakció a napokban indult, 25-100 bázispontos kedvezményt kínálva. A fentieket figyelembevéve a legjobb ajánlat 7,19 százalék lehet a banknál – ehhez a kedvezmények kimaxolása és minimum 31 millió forintos hitel felvétele szükséges.

Az UniCredit Banknál augusztus 15-től 10-50 bázispontos kamatemelés történt. A standard ajánlat szerinti kamat 7,29-8,97 százalék közé emelkedett. Ugyanakkor a bank továbbra is 20 bázispontos kamatkedvezményt ad a külső partneri hálózatból érkező, legalább 15 millió forintos hiteligénylések után, sőt ezt meg is duplázza, ha az ügyfél a kölcsön mellé hitelfedezeti biztosítást is köt. A legjobb kamatszint így 10 éves futamidejű, fix kölcsön esetén 6,89 százalék a banknál – s ehhez a feltételek szerint 300 ezer forintos nettó fizetés is elég. Újdonság ugyanakkor, hogy szeptember elsejétől a fenti kedvezményt ,már a 20 évre fix törlesztést biztosító konstrukciók mellé is lehet igényelni – ott a legkedvezőbb kamatszint így 7,15 százalék lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rácz András szerint Putyin idén már nem mozgósít
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 15:39
Ennek több oka is van. 
Makro / Külgazdaság Szabadulnak a "házasságstressztől", hódít a szingligazdaság
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 15:11
Drasztikusan csökkent a házasodási kedv Kínában. 2013-ban még 13,5 millióan kötötték össze az életüket, 2022-ben viszont kevesebb mint 7 millióan. Az elöregedés miatt ez komoly problémát jelenthet. 
Makro / Külgazdaság Ömlenek a menekültek Európába a tengeren keresztül is
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 13:49
Az idén már mintegy 186 ezer migráns érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága pénteken.
Makro / Külgazdaság 70 százalékkal nőnek jövőre az orosz katonai kiadások
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:44
Ugrásszerű a növekedés.
Makro / Külgazdaság Óriási az elégedetlenség Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:22
A németek többsége elégedetlen a kormány menekültügyi politikájával - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.
Makro / Külgazdaság Korszakváltás: még jobban rákapnak a magyarok az ATM-ekre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:38
Az ATM-ek készpénzbefizetés funkciójának használati gyakorisága negyedévről negyedévre növekszik.
Makro / Külgazdaság Kiakadt Berlinre az olasz külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:13
A tengeri mentés "szent", de nem lehet nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóit finanszírozni olyan célból, hogy a fedélzetükre vett migránsokat Olaszországba szállítsák - jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a La Repubblica napilapnak nyilatkozva pénteken.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megvétózza az EU fontos dokumentumát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 10:21
Az Európai Tanács jövő heti értekezletén Lengyelország megvétózza az uniós migrációs paktumot - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken sajtótájékoztatón, reagálva az uniós tagállamok belügyminiszterei csütörtöki tanácskozásán született előzetes megállapodásra.
Makro / Külgazdaság Trump bevállalná ezt a milliárdost alelnökének
Káncz Csaba | 2023. szeptember 29. 09:40
Donald Trumphoz és Ron DeSantishoz hasonlóan Vivek Ramaswamy is megkérdőjelezi Ukrajna támogatását az Oroszország elleni háborúban. Az indiai származású milliárdos szerint a Tajvan védelmére vonatkozó kötelezettségnek meg kell szűnnie, amikor az USA 2028-ra eléri a félvezetők terén a függetlenségét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: baj van, megszakadt a lengyel–szlovák–magyar–horvát migrációs front
Dobos Zoltán | 2023. szeptember 29. 09:21
A magyar miniszterelnök péntek reggel az uniós migrációs paktumról, az orosz–ukrán háborúról és a gazdasági kilátásokról is hosszan beszélt a közrádióban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG