<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A Hilton és a Marriott szállodalánc rejtett pótdíjat számolhat fel vendégeinek, ami ellen most fellép az amerikai ügyészség is.

A kép illusztráció

Két amerikai állam ügyészsége is keresetet nyújtott be az óriás szálloda-konszernek ellen a foglalásnál nem említett, vagy csak az „apró betűs részben” jelzett különdíjak felszámítása miatt. A pótlékot a legkülönbözőbb címeken számolják fel: van, ahol a wi-fi szolgáltatással vagy a konditerem használatával indokolják, másutt azzal, hogy van a szobában széf, kap a vendég újságot, vagy ásványvizet.

Van, ahol arra hivatkoznak, hogy a helyi kormányzat írja elő a pótlékot. Az ilyenfajta „szolgáltatási pótdíjak” a Marriottnál napi 9-95, a Hiltonnál 15-45 dollár között mozognak. Azokat korábban nagy turista központokban, Las Vegasban, Hawaiiin, Orlandóban szedték, de azután kiterjesztették nagyvárosokra, így nem kevés New York-i szállodára is.

Az ügyészségek azzal vádolják a szállodaláncokat, hogy a rejtett különdíjakkal megtévesztik az utazókat,

azok – a teljes költséget nem ismerve - nem tudják összehasonlítani az interneten az ajánlatokat, írta a The New York Times. Az ilyenfajta „csalárd és félrevezető” árpolitika sérti a fogyasztóvédelmi törvényeket, áll az ügyészi keresetben, miután az USA valamennyi tagállamában megvizsgálták ezt a fajta gyakorlatot. Az ügyészi kereset azt is igényli, hogy kapjanak kártérítést az érintett vendégek és fizessenek a konszernek pénzbüntetést.

A fogyasztóvédő szervezetek, amelyek évek óta követelik a kérdés kivizsgálást, üdvözölték a lépést azzal: kötelezzék a szállodákat arra, hogy ajánlataikban a szoba teljes árát adják meg. Áll ez a szállodakereső portálokra is. Azokon nem ritkán csak közvetlenül a foglalás befejezése előtt derül ki a teljes költség, így a sietős utasnak már nem lehet ideje elölről kezdeni a keresést.

Szakértők szerint adott esetben forduljon a vendég a szálló vezetőjéhez, kérve a pótdíj mellőzését – de mindenképpen tartsa meg a részletes számlát, hogy perelhessen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Makro / Külgazdaság Indulnak az orosz választások
MTI | 2021. szeptember 17. 06:42
Parlamenti és regionális is lesz, talán nem tévedünk nagyot, ha megjósoljuk: Vlagyimir Putyin megőrzi hatalmát.
Makro / Külgazdaság Afrika megrendült biztonsági helyzete – válaszúthoz érkezett a kontinens
Káncz Csaba | 2021. szeptember 16. 18:19
Nigéria és Etiópia óriási, multi-etnikus területének összetartásával küszködik, miközben Nyugat-Afrikát puccsok rázzák meg. A kontinens biztonsági helyzetét évtizedekre el fogja dönteni, hogy az afrikai szervezetek most miként kezelik ezeket az kihívásokat. 
Makro / Külgazdaság Külföldön sorra jönnek a Covid-szigorítások, de csak az oltatlanoknak
Wéber Balázs | 2021. szeptember 16. 15:26
A magyar kormány már korábban eltörölte a koronavírus-járvány miatti korlátozások nagy részét, és egyelőre nem tervezi visszaállításukat. Más európai országokban viszont ismét szigorítanak vagy már szigorítottak is – igaz, ezek a korlátozások alapvetően a védettséggel nem rendelkezőket, közülük is főleg az oltást megtagadókat sújtják.
Makro / Külgazdaság Új stratégiát dolgozna ki az EU Oroszországgal és Kínával fenntartott kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 11:47
Az egyik cél a függőség felszámolása az orosz nyersanyagoktól. Kínával is új stratégiát dolgoznának ki.
Makro / Külgazdaság Koronavírus idehaza: rengeteg új beteget találtak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:22
Ezúttal egy nap alatt 458 új fertőzöttet igazoltak. Utoljára május végén azonosítottak ennyit. 
Makro / Külgazdaság Újabb rakétát lőtt ki Észak-Korea - ezúttal egy vonatról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 07:57
Vasútról indítható rakétarendszert tesztelt Észak-Korea - közölte az ország hírügynöksége, a KCNA csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltatlanoknak is üzent a kihelyezett frakcióülésen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 07:11
A Magyar Nemzet beszámolója alapján a Fidesz-KDNP frakció tagjainak is ugyanazt mondta el Orbán Viktor zárt körben, mint amit egy átlagos pénteki rádiós interjúban szokott mondani - legalábbis ennyi került nyilvánosságra a beszédből.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos