4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A következő szezontól életbe lép a labdarúgó szövetség 25 fős keret-szabályozása az NBI-ben - derül ki az MLSZ közleményéből. Ehhez képest a Ferencváros keretében 31-en vannak - összesen kéttucatnyi focistától kell megszabadulniuk az NBI-es kluboknak. Az átlagfizetéssel számolva majdnem egymilliárd maradhat így a kasszában.
Csányi Sándor a Magyar Labdarúgó Szövetség éves közgyűlésén Telkiben, 2015. április 2-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

A 2020-2021-es idénytől 25 főben határozza meg a játékoskeretek méretét az MLSZ elnöksége az OTP Bank Ligában annak érdekében, hogy csökkenjen a csapatoknál alkalmazásban lévő, de keveset szerepeltetett labdarúgók száma - áll a szövetség közleményében. A lépés nem előzmény nélküli, hiszen a szövetség elnöke, Csányi Sándor a tavalyi közgyűlésen fakadt ki a felelőtlen gazdálkodást folytató klubtulajdonosokra.

"Magyarországon mintha ostobák lennének a klub tulajdonosai. Képzeljék el, hogy van 504 igazolt játékos, csapatonként 42, és az 504-ből az elmúlt szezonban 223 egyetlen egy percet se játszott. Hát normális az az ember, aki megengedi, hogy ilyen kerettel dolgozzon a klub, amikor pénzügyi gondok vannak?" - mondta Csányi Sándor.

Ezzel párhuzamosan ráadásul folyamatosan zuhan a fiatal magyar játékosok játékperceinek száma is, hiába igyekezte az MLSZ az elmúlt években ösztönözni a klubokat a fiatal játékosok pályára küldésére. A remélt siker nem valósult meg, hiszen különböző híradások és statisztikák alapján sok csapat inkább bukja az elérhető bónuszt, mint hogy egy rutinosabbnak számító, talán külföldi játékost egy saját nevelésű fiatalra cseréljen a pályán.

A következő szezontól életbe lépő 25-ös keretszabály alól egy esetben van felmentés. Az MLSZ közleménye szerint ezt a létszámot kizárólag U19-es vagy fiatalabb korú játékosokkal lehet növelni. A szövetség várakozásai szerint ezzel nemcsak rákényszerülnek a klubok a keretlétszámok ésszerűsítésére, de az új szabályozás a kluboknál korlátozza a játékosok összesített bértömegét is.

A jelenlegi szezonban a legnagyobb kerettel a Ferencváros rendelkezik: 31 főssel, ami az őszi Európa-Liga csoportkörében való szereplés tükrében még racionálisan meg is magyarázható. A hazai klubok kevésbé rutinosak a dupla terhelést tekintve, ezért a csoportmeccseken és a hazai NBI-es fordulók során nagyobb mértékű rotációra készülhettek a vezetők a keret felduzzasztásával. A Fradi egyébként hagyományosan nagy létszámú csapatnak nevezhető, hiszen a korábbi szezonokban is bőven a legnagyobb, 30 fő feletti kerettel vágtak neki a bajnokságnak.

Ettől nem sokkal marad el a MOL Fehérvár és a Diósgyőr kerete, mindkét esetben 29-29 fő alkotja azt. Az új keret szabálynak a mostani szezonban négy csapat felel meg a Transfermarkt adatai alapján:

  • a Puskás Akadémia 25,
  • az Újpest, a Mezőkövesd és a Zalaegerszeg pedig egyaránt 23 fős kerettel vág neki a fordulóknak.

Azt egyébként nem tartjuk teljességgel kizártnak, hogy a klubok a létszámok optimalizálása során felszabaduló bérköltséget arra fordítják majd, hogy még drágább és értékesebb külföldi játékosokat igazoljanak. Főleg azoknál a kluboknál, melyek NBI-es szinten kimagasló költségvetésből gazdálkodnak, mint például a Fradi, a Fehérvár és a Puskás Akadémia. Esetükben ráadásul sokkal meghatározóbb is a külföldi, drágább játékosok szerződtetése: ezeknél a csapatoknál egyébként a külföldi focisták aránya a kereten belül 41-48 százalék.

Ha egyébként az UEFA adatai alapján becsült átlagkeresettel számolunk, akkor a Fradi éves szinten mintegy 240 millió forintot spórolhat azzal, ha az új szabálynak való megfelelés érdekében hat játékosától megválik.

A Transfermarkt adatai alapján az NBI-es kluboknak összesen 24 játékostól kell megválnia, vagyis a bajnokságvan résztvevő és szabály által érintett csapatok (a 3,3 millió forintos átlagkeresettel számolva) összesen 950 millió forintnyi költséget spórolhatnak meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor és Benjámin Netanjahu a példakép – Donald Trump már készül az elnökségre
Káncz Csaba | 2023. október 3. 09:33
Ha 2024-ben egy izolacionista republikánus párt győz, az fordulópontot jelenthet a második világháború végén létrejött, USA által uralt nemzetközi rend számára. Európa számára rémálom lenne Trump hipernacionalizmusa, a környezettel és az éghajlati válsággal szembeni apátiája és a  multilateralizmus iránti teljes megvetése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2296 milliárd forintos hiányt sikerült összehozni
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 08:30
Előzetes adatok szerint 2296 milliárd forint, a GDP 6,3 százaléka volt a kormányzati szektor 2023. I. féléves hiánya. A 2023. II. negyedévi hiány 570 milliárd forintot tett ki, a GDP 3,1 százalékát - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Mindenkinek megmutatja a forint, hogyan kell harcolni a világ legerősebb valutáival
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 07:45
Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon hétfő kora estéhez képest.  
Makro / Külgazdaság Nagy bejelentést tett Zelenszkij az amerikai döntés után
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 07:16
A háborús szankciók részeként október másodikától Bulgária, harmadikától Norvégia sem enged át orosz rendszámú autókat a határon. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Donald Trump megint a bíróságon járt, bukhatja a Trump-toronyházat a volt elnök
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 06:42
Donald Trump is megjelent a cégei ellen üzleti csalás miatt indult polgári peres eljárás első tárgyalásán New Yorkban hétfőn.
Makro / Külgazdaság Most érdemes figyelni a frontról érkező híreket - kezd látható eredményeket hozni az ukránok taktikája
Litván Dániel | 2023. október 3. 05:46
Véres kudarc az ukrán ellentámadás? Ha a térképet nézzük, lehet. De nagyon úgy tűnik, hogy vészesen fogyóban vannak az orosz tartalékok, miközben az ukránok friss egységeket vonultatnak fel az egyik fontos frontszakaszon, tüzérségük pedig iszonyatos pusztítást végez.
Makro / Külgazdaság Elsőosztályú EU-tagságot szeretne az ukrán külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 19:51
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Újabb háború jöhet? Vészjósló nyilatkozatot tett a szerb védelmi miniszter
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:41
Amennyiben parancsot kap rá, a szerb hadsereg be fog lépni Koszovó területére, Szerbia azonban mindent megtesz azért, hogy ne kerüljön erre sor - hangsúlyozta Milos Vucevic szerb védelmi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Hamarosan Lisszabontól Luhanszkig tart majd az EU a német külügyminiszter szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:01
Az Európai Unió nemsokára Lisszabontól Luhanszkig terjed majd ki - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn Kijevben újságíróknak, az EU-tagországok külügyminisztereinek Ukrajnában tartott informális tanácskozása előtt.
Makro / Külgazdaság Biztos, hogy jó nekünk az egy számjegyű infláció?
Vég Márton | 2023. október 2. 17:14
Ahhoz, hogy újra 3 százalék legyen az infláció, ahhoz nagyobb recesszió kell. Megéri? Miért nem szavazza meg a magyar parlament a svéd NATO-csatlakozást? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG