4p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A következő szezontól életbe lép a labdarúgó szövetség 25 fős keret-szabályozása az NBI-ben - derül ki az MLSZ közleményéből. Ehhez képest a Ferencváros keretében 31-en vannak - összesen kéttucatnyi focistától kell megszabadulniuk az NBI-es kluboknak. Az átlagfizetéssel számolva majdnem egymilliárd maradhat így a kasszában.
Csányi Sándor a Magyar Labdarúgó Szövetség éves közgyűlésén Telkiben, 2015. április 2-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

A 2020-2021-es idénytől 25 főben határozza meg a játékoskeretek méretét az MLSZ elnöksége az OTP Bank Ligában annak érdekében, hogy csökkenjen a csapatoknál alkalmazásban lévő, de keveset szerepeltetett labdarúgók száma - áll a szövetség közleményében. A lépés nem előzmény nélküli, hiszen a szövetség elnöke, Csányi Sándor a tavalyi közgyűlésen fakadt ki a felelőtlen gazdálkodást folytató klubtulajdonosokra.

"Magyarországon mintha ostobák lennének a klub tulajdonosai. Képzeljék el, hogy van 504 igazolt játékos, csapatonként 42, és az 504-ből az elmúlt szezonban 223 egyetlen egy percet se játszott. Hát normális az az ember, aki megengedi, hogy ilyen kerettel dolgozzon a klub, amikor pénzügyi gondok vannak?" - mondta Csányi Sándor.

Ezzel párhuzamosan ráadásul folyamatosan zuhan a fiatal magyar játékosok játékperceinek száma is, hiába igyekezte az MLSZ az elmúlt években ösztönözni a klubokat a fiatal játékosok pályára küldésére. A remélt siker nem valósult meg, hiszen különböző híradások és statisztikák alapján sok csapat inkább bukja az elérhető bónuszt, mint hogy egy rutinosabbnak számító, talán külföldi játékost egy saját nevelésű fiatalra cseréljen a pályán.

A következő szezontól életbe lépő 25-ös keretszabály alól egy esetben van felmentés. Az MLSZ közleménye szerint ezt a létszámot kizárólag U19-es vagy fiatalabb korú játékosokkal lehet növelni. A szövetség várakozásai szerint ezzel nemcsak rákényszerülnek a klubok a keretlétszámok ésszerűsítésére, de az új szabályozás a kluboknál korlátozza a játékosok összesített bértömegét is.

A jelenlegi szezonban a legnagyobb kerettel a Ferencváros rendelkezik: 31 főssel, ami az őszi Európa-Liga csoportkörében való szereplés tükrében még racionálisan meg is magyarázható. A hazai klubok kevésbé rutinosak a dupla terhelést tekintve, ezért a csoportmeccseken és a hazai NBI-es fordulók során nagyobb mértékű rotációra készülhettek a vezetők a keret felduzzasztásával. A Fradi egyébként hagyományosan nagy létszámú csapatnak nevezhető, hiszen a korábbi szezonokban is bőven a legnagyobb, 30 fő feletti kerettel vágtak neki a bajnokságnak.

Ettől nem sokkal marad el a MOL Fehérvár és a Diósgyőr kerete, mindkét esetben 29-29 fő alkotja azt. Az új keret szabálynak a mostani szezonban négy csapat felel meg a Transfermarkt adatai alapján:

  • a Puskás Akadémia 25,
  • az Újpest, a Mezőkövesd és a Zalaegerszeg pedig egyaránt 23 fős kerettel vág neki a fordulóknak.

Azt egyébként nem tartjuk teljességgel kizártnak, hogy a klubok a létszámok optimalizálása során felszabaduló bérköltséget arra fordítják majd, hogy még drágább és értékesebb külföldi játékosokat igazoljanak. Főleg azoknál a kluboknál, melyek NBI-es szinten kimagasló költségvetésből gazdálkodnak, mint például a Fradi, a Fehérvár és a Puskás Akadémia. Esetükben ráadásul sokkal meghatározóbb is a külföldi, drágább játékosok szerződtetése: ezeknél a csapatoknál egyébként a külföldi focisták aránya a kereten belül 41-48 százalék.

Ha egyébként az UEFA adatai alapján becsült átlagkeresettel számolunk, akkor a Fradi éves szinten mintegy 240 millió forintot spórolhat azzal, ha az új szabálynak való megfelelés érdekében hat játékosától megválik.

A Transfermarkt adatai alapján az NBI-es kluboknak összesen 24 játékostól kell megválnia, vagyis a bajnokságvan résztvevő és szabály által érintett csapatok (a 3,3 millió forintos átlagkeresettel számolva) összesen 950 millió forintnyi költséget spórolhatnak meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia beelőzte a 2030-as világkiállítás indulóit
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:41
Rijád nyerte el kedden a 2030-as világkiállítás rendezési jogát, újabb diplomáciai sikert aratva az Öböl-menti országok számára a tavalyi, katari rendezésű labdarúgó világbajnokság után.
Makro / Külgazdaság Egyre biztosabb, ki lesz a NATO következő főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:33
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára abban bízik, hogy az USA továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, és lassan körvonalazódik, ki követi ő posztján jövőre. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Hatalmas fordulat jönne a háborúban, ha ez a nő lenne Oroszország elnöke
Wéber Balázs | 2023. november 28. 18:59
Oroszországban nem életbiztosítás szembeszállni a hatalommal, egy háromgyerekes édesanya mégis erre készül. Jekatyerina Duncova befejezné a háborút, demokratizálná az országot, és ennek érdekében választásokon győzné le Vlagyimir Putyint. Vadul hangzik, de Oroszországgal kapcsolatban már semmin sem lepődünk meg. Nagyító alatt ezúttal Jekatyerina Duncova.
Makro / Külgazdaság Prolongálná az energiavészhelyzeti kitűzéseket az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 18:34
Egyes uniós energiavészhelyzeti intézkedések meghosszabbítását javasolja az Európai Bizottság – írja az MTI a brüsszeli testület keddi közleményére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Érdekes dolgokat állít Putyin mai beszédében
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:32
Oroszország agressziónak fog tekinteni minden olyan külső provokációt, amelynek célja a vallások és etnikumok közötti belső konfliktusok szítása - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Népi Világtanács 25. kongresszusának keddi ülésén megtartott beszédében.
Makro / Külgazdaság Putyin dühönghet: kemény lépésre szánt el magát Oroszország szomszédja
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:47
Az út zárva van – közölték a finnek.
Makro / Külgazdaság Fura dolog történt Észak-Koreában
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:22
Észak-Korea arról számolt be kedden, hogy voltak ellenszavazatok a két nappal korábbi helyhatósági választásokon, amire a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint évtizedek óta nem volt példa, noha mindenféle választás csak formalitás a diktatórikus országban.
Makro / Külgazdaság WHO: Gázában nagyobb pusztítást végezhetnek a járványok, mint a bombázások
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 15:53
Amennyiben nem javul gyorsan az egészségügyi helyzet a Gázai övezetben, többen halhatnak meg betegségek következtében, mint a bombázások miatt - figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
Makro / Külgazdaság Látni sem akarják Szergej Lavrovot Szkopjéban
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:33
Egyre növekszik az ellenkezés, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részt vegyen az EBESZ szkopjei ülésén. Észtország, Lettország és Litvánia kedden azt mondta, hogy vezető diplomatáik nem vesznek részt, Ukrajna bojkottot hirdetett.
Makro / Külgazdaság A szomszédba jön a NATO elitalakulatainak regionális parancsnoksága
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:13
A marosvásárhelyi helyőrség keretében hozzák létre a NATO regionális különleges műveleti komponensparancsnokságát (Regional Special Operations Component Command - R-SOC). Klaus Iohannis román államfő ezzel kapcsolatos kezdeményezését keddi együttes ülésén hagyta jóvá a kétkamarás bukaresti parlament.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG