4p
Eltörölték, visszaállították, megfúrták, most meg „halottnak nyilvánították” a bevándorló gyerekeket védő DACA-programot Amerikában. Donald Trump szélkakas módjára változtatja az álláspontját a kérdésben, egyre biztosabb, hogy csak egy ügyes fogásként akarja felhasználni a gyerekeket a demokraták ellen.
Egy spanyol nő "Trump egy idióta" táblát tart a Los Angeles-i tüntetésen, 2016. 11. 09-én. Forrás: EPA/Eugene Garcia

A Reuters cikke szerint meglehetősen érdekes kinyilatkoztatást tett Donald Trump, saját elmondása szerint ő ugyanis a „legkevésbé rasszista ember a világon”, majd hozzátette, hogy nyitva hagyja a kérdést a DACA-ügyében. Tette mindezt azután, hogy néhány nappal ezelőtt szarfészeknek nevezte Haitit, Salvadort és az afrikai országokat, és nem érti, miért nem inkább a norvégok akarnak Amerikába menekülni. Most azonban ismét fordult a kocka, Twitter bejegyzésben fejtette ki álláspontját a kérdésben.

Trump meglátása szerint a demokraták a DACA fenntartásával csak pénzt akarnak elvonni az amerikai katonáktól, majd leszögezte: "én elnökként azt akarom, hogy olyan emberek jöjjenek országunkba, akik segítenek majd, hogy ismét erősek és nagyszerűek legyünk, és akik érdemekre alapozó rendszer szerint érkeznek. Nincs többé vízumlottó! Amerika az első!".

800 ezer fiatal életével szórakoznak

Ahogy arról már korábban írtunk, Donald Trump egyik váratlan bejelentése volt még tavaly, hogy felfüggeszti a Barack Obama által alapított programot igaz, szeptemberben kiegyezett arról, hogy további hat hónappal meghosszabbítja annak érvényességét, feltéve, ha a demokraták megszavazzák a határrendészeti módosításokat – például a fal építését.

A DACA-program (magyarul kicsit szerencsétlenül Elhalasztott Intézkedés a Gyermekkorban Érkezetteknek) fiataljait, a kitoloncolástól véd jelenleg több mint 800 ezer fiatalt az Egyesült Államokban, többségében mexikói és latin-amerikai gyerekeket. Őket a köznyelv a dreamer (álmodó) generációnak nevezi, és a gyerekek egytől-egyig az Államokat tartják a hazájuknak, épp csak hivatalos papírjuk nincs erről, ugyanis együtt érkeztek a bevándorló szüleikkel. Egy darabig úgy tűnt, hogy a demokratáknak mégis sikerül meggyőznie az elnököt, ám Trump hajthatatlan maradt, a kongresszus márciusig kapott haladékot a bevándorlási reform kidolgozására, utána megszűnik a program.

Vannak fennakadások a rendszerben

Korábban már az Obamacare eltörlésével kapcsolatban is felmerültek galibák, Trump beutazási rendeletét pedig nem kevesebb, mint háromszor dobták vissza a szövetségi bírák újragondolásra, így várható volt, hogy egy hasonló intézkedésnél sem kell sokat várni a kritikus hangokra. Ahogy korábban már írtunk erről, ismét egy szövetségi bíró személyében érkezett az akadály.

Ameddig ugyanis valamennyi szövetségi bíró nem fogadja el a módosítást, addig ez nem léphet életbe – vagyis ameddig nem fejeződnek be az eltörlés miatt elindított pereskedések és egyéb ügyek, addig nem függeszthető fel a DACA-program. Így a jelenlegi formájában egy két éves, lassú kivezetés valósulhat meg, tehát a gyerekek legalább 2020-ig nyertek időt, hacsak Trump valamilyen fondorlatos módot nem talál a márciusra tervezett kinyírására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Akik tejben-vajban fürösztik az olimpiai bajnokaikat
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 14:46
A párizsi olimpián szerzett magyar arany 55 millió forint állami jutalommal jár. Utánanéztünk, melyik ország biztosít élethosszig tartó jólétet bajnokainak és hol nincs kultúrája a legeredményesebbek anyagi elismerésének. 
Makro / Külgazdaság Bejött Kim Dzsongunnek a barátkozás Putyinnal?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 11:59
Hosszú ideje először látszik növekedni az észak-koreai GDP.
Makro / Külgazdaság Mit reagál a benzinár a Kormányinfóra?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 10:58
Miután a Kormányinfón arról volt szó, hogy veszélyben Magyarország ellátásbizontsága, kijöttek a szombattól érvényes üzemanyagárak.
Makro / Külgazdaság A briteken nevethetünk, a románokat irigyelhetjük
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:47
Ha az autóipar júniusi teljesítményét nézzük.
Makro / Külgazdaság Vajon képes lesz-e Magyar Péter maga köré egy jó csapatot szervezni? Horn Gábor szerint ez az igazi kérdés - videó
Csabai Károly | 2024. július 26. 09:33
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével a Klasszis Klubban átbeszéltük az új Európai Parlament múlt heti megalakulásának a Fidesz-re és az azt tömörítő Patrióták Európáért frakcióra nézve szokatlanul diszkriminatív személyi, szervezeti döntéseit. De esett szó természetesen arról, vajon Magyar Péter és az immár általa elnökölt Tisza Párt győzhet-e a 2026-os országgyűlési választásokon. S mi lehet a következménye az önkormányzati voksolás után Budapesten kialakult patthelyzetnek, csődbe mehet-e Budapest? A Klasszis Klub 4. évfolyamának 55. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Ez már az ukrán csőd kezdete? A Fitch szerint az lehet
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:11
Leminőstette a Fitch Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság A budapestiek már házasodni sem akarnak
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:49
Ez is kiderül a KSH legfrissebb népességmozgalmi adataiból. Vidéken még házasodnak az emberek, gyereket viszont mindenhol keveset vállalnak.
Makro / Külgazdaság Megint lett újabb 23 ezer magyar munkanélküli
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:31
Pedig a foglalkoztatottak száma is közel ennyivel nőtt.
Makro / Külgazdaság Átlép Orbán Viktor feje felett Donald Tusk, már a lengyel uniós elnökségre készül
Mester Nándor | 2024. július 25. 19:01
Sok más mellett rendezni és dinamizálni akarja a kétoldalú viszonyt Lengyelország Ukrajnával. A lengyel agrárgazdák egyezkednének, de védik a piacaikat, első körben a közlekedés és a szállítás lehet kitörési pont. 
Makro / Külgazdaság Óriási meglepetés jött a tengerentúlról
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 15:52
A második negyedévben az első negyedévit és az elemzői várakozásokat is meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) a washingtoni kereskedelmi minisztérium gazdasági kutatóintézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG