<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A külgazdasági és külügyminiszter beszélt arról is, hogy már jövőre a GDP több mint 2 százalékát költik majd védelmi célokra.    

Továbbra is jelentős a kockázata annak, hogy a Magyarország szomszédságában kitört háború hosszan fog tartani, és emiatt emberek ezrei halnak meg teljesen értelmetlenül, jelentette ki Szijjártó Péter a NATO-tagországok ma kezdődött 3 napos csúcsértekezletén Madridban.

Mint mondta, tartósan fennmarad a háborús inflációs környezet, emiatt globális gazdasági válság alakulhat ki, és az energia-ellátás biztonsága is komolyan sérül a következő időszakban,

Mindent el kell követnünk, hogy elkerüljünk egy közvetlen összecsapást a NATO és Oroszország között, és fenn kell tartani a stratégai kommunikációs csatornákat, hogy elejét vegyük a szándékolatlan eszkalációknak, tette hozzá.

Facebookon közzétett üzenetében beszélt arról is, hogy a NATO új stratégiai koncepciót fogad el, amelyre 2010 óta nem volt példa, miközben a világ biztonsági környezete jelentősen átalakult.

Szijjártó Péter és Orbán Viktor a madridi NATO-csúcson 2022. június 29-én. Fotó: Facebook/Szijjártó PéterSzijjártó Péter és Orbán Viktor a madridi NATO-csúcson 2022. június 29-én. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szerinte ez a koncepció 360 fokos védelmet fogalmaz meg: a Keletről érkező fenyegetések mellett a Délről érkező fenyegetéseket is komolyan kell venni. Ezzel az onnan érkező terrorizmusra és migrációs fenyegetésekre utalt. A fellépés velük szemben szintén fontos feladata lesz a NATO-nak, mondta.

Az új koncepció rögzíti, hogy a NATO továbbra is védelmi szövetség, amely nukleáris kapacitásokra is épít, fogalmazott Szijjártó Péter.

Hozzátette: elfogadnak majd egy átfogó támogatási csomagot Ukrajna számára, amelyben az oktatási és képzési támogatáson túl benne van még a háború utáni újjáépítés célja, valamint a kibervédelem és golyóálló mellények szállítása.

Ezt a csomagot a magyar kormány elfogadja, mert az biztosítja, hogy a NATO mint szövetség továbbra sem szállít fegyvereket, és így elkerülhetjük a NATO és Oroszország közvetlen konfrontációját. Ez Magyarország alapvető nemzetbiztonsági érdeke is, mondta.

Megjegyezte: örömmel nyugtázták, hogy a tárgyalások Törökország, valamint Svédország és Finnország között sikerrel zárultak, így utóbbi két ország meghívást kaphat a NATO-ba.

Végezetül beszélt arról is, hogy Magyarország jövőre a GDP több mint két százalékát fogja védelmi célokra költeni (a két százalék NATO-elvárás - a szerk.), a beruházásokat, a fejlesztéseket és a honvédelmi alapot is beszámítva.

Korábban azt vállalták, hogy 2024-re érik el a két százalékos határt, emlékeztetett a külgazdasági és külügyminiszter.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyint becserkészik – fellélegezhet Európa?
Káncz Csaba | 2022. augusztus 17. 20:34
Az EU az esetleges nukleáris megállapodás után megvásárolhatja Irán olaját - az orosz helyett. A piacra ömlő olajtöbblet az árakat is lenyomná, egyben csökkentve Oroszország bevételeit. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kína és Oroszország együtt hadgyakorlatozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 19:43
El kell vágni az oroszok kapcsolatát a Krímmel, hidat kell robbantani – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója. Ez történt az orosz-ukrán háború 176. napján.
Makro / Külgazdaság Miért nem lövik le a GPS-t az oroszok Ukrajnában?
Litván Dániel | 2022. augusztus 17. 18:20
GPS-jelek vezetik orosz célpontjaikra a HIMARS-rakétákat, miközben az oroszok képesek lennének zavarni ezeket a jeleket. Akkor miért nem teszik?
Makro / Külgazdaság Jól megy a Takarék Jelzálogbanknak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:32
Nyereséges első félévet zárt a Takarék Jelzálogbank Nyrt. a megváltozott gazdasági környezet ellenére is, így 2022. június végéig 978 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.
Makro / Külgazdaság Péntektől ismét drágul a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:17
A benzinért bruttó 5 forinttal, míg a gázolajért bruttó 15 forinttal kell többet fizetni.
Makro / Külgazdaság Magyarokat is érint: Októberig meghosszabbítják a korlátozást a Heathrow-n
Elek Lenke | 2022. augusztus 17. 17:09
A londoni Heathrow repülőtér október végéig meghosszabbította az utasok maximális számát, hogy lépést tartson az ügyfelek igényeivel, és minimalizálja azokat a problémákat, amelyek a nyár elején káoszhoz vezettek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: titokzatos roncs bukkant elő a Dunából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:56
Egy hajó, amely mintegy 80 évvel ezelőtt süllyedt el.  
Makro / Külgazdaság A cseh lakossági gázfogyasztás korlátozását rendelhetik el
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:24
Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására - mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Kevesebbet vásárolnak az amerikaiak - közelíthet a recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 15:59
Megtorpant a kiskereskedelmi forgalom növekedése az Egyesült Államokban júliusban.
Makro / Külgazdaság Betett Putyin a németeknek: a fogyasztók állják a gázimportőrök brutális veszteségeit
Wéber Balázs | 2022. augusztus 17. 15:39
Az Unipert több mint 12 milliárd eurós veszteség érte az első félévben főleg amiatt, hogy a piacról kellett pótolnia az elapadó orosz gázszállításokat. Mindezt azonban nagyrészt a német fogyasztók fizetik majd meg a minimum triplázódó gázszámlák révén, ráadásul egy új illetéket is kapnak a nyakukba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG