Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Sajtótájékoztatót tart a külgazdasági- és külügyminiszter valamint az igazságügyminiszter, miután elbuktuk az Európai Bíróságon a kvótapert. További jogi csatározásra készülünk, bár nem világos, milyen jogi eszközök vannak, ha egyszer már elbuktunk a bíróságon. Ha Orbán Viktor azt mondta, nem fogadunk be illegális bevándorlókat, akkor az úgy is lesz - akkor se, ha menekültek.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Trócsányi László igazságügyi miniszter az Európai Bíróságon, a kvótaperben született döntésről tartott sajtótájékoztatójukon az Országházban 2017. szeptember 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ahogy arról a Privátbankár.hu-n is beszámoltunk, Magyarország és Szlovákia elbukta a kvótapert - az Európai Bíróság nem semmisíti meg az Európai Tanács menekültek áthelyezéséről szóló határozatát, magyarán be kell fogadnunk 1294 menekültet Olaszországból és Görögországból. Korábban azt mondta Orbán Viktor, hogy erre semmilyen körülmények között nem kerülhet sor.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Trócsányi László igazságügyi miniszter szerdán közös sajtótájékoztatót tartott a témában. Korábban Soros Györgyöt kárhoztatta a döntésért a kormány - amikor Yves Bot főtanácsnok korábban a kereset elutasítását javasolta a Bíróságnak, Szijjártó Péter azt mondta: ez "teljes mértékben illeszkedik abba a folyamatba, amelyet Soros-tervnek neveznek". Most az egész sajtótájékoztatón ki sem ejtették Soros nevét.

Az igazi harc csak most kezdődik

A döntés felháborító és felelőtlen, veszélyezteti egész Európa biztonságát és jövőjét, ellentétes az európai nemzetek érdekeivel – mondta Szíjjártó Péter.

A külügyminiszter szerint nem jogi, nem szakmai, hanem politikai döntés született, a politika megerőszakolta az európai jogot és európai értékeket. Szijjártó szerint a döntés deklarálja a bizottság fennhatóságát az európai nemzetek, uniós tagállamok felett – ezért pedig teljes mértékben elfogadhatatlan Magyarország számára. Biztosítanak mindenkit, hogy a kormány mindent megtesz, hogy megvédje Magyarországot, a magyar embereket, a biztonságot. Szijjártó azt is hozzátette: a döntés nem kötelezi Magyarországot migránsok befogadására, ennek megindoklását Trócsányi Lászlóra bízta.

Szijjártó hozzátette: itt az ideje, hogy a kötelező kvótát átadja az EU a múltnak, mert sikertelen – a határidő lejárta előtt néhány héttel a kvóta alapján az európai intézmények által előirányzott célszám 25 százalékát sikerült elfogadni. Ha a Bizottság tovább erőlteti a kvótát, illegális bevándorlókat akar Magyarországra telepíteni, az ellen Magyarország fel fog lépni. Az igazi harc csak most kezdődik el – mondta Szijjártó.

Szijjártó végig az illegális bevándorlók befogadásáról beszélt, a kvótaügy viszont a menekültkérelmek elbírálásáról szól – a kormány viszont nem foglalkozik azzal, hogy később menekültnek minősítenek-e valakit, aki illegális bevándorlóként érkezik Európába. A bírósági döntés ellenére az az irányadó, amit Orbán Viktor mondott: semmilyen körülmények között nem kerülhet sor befogadásra.

Magyarország továbbra is teljesíti schengeni kötelezettségeit, védi az EU külső határait, védve Ausztriát és Németországot is. A Bizottságnak is a védekezést kellene támogatnia. Jean-Claude Junckernek a témában Orbán Viktornak írt válaszleveléből azonban nem ezt olvasta ki a magyar diplomácia: Szijjártó szerint a bizottság egyetlen dolgot támogat, ez pedig az illegális bevándorlók befogadása – a határvédelmet nem támogatják. Juncker levelét sima csűrés-csavarásnak tartja.

Újabb jogi csatározásokra készülünk

Trócsányi László elmondta: egy közel 20 hónapos jogi csatározás most véget ért, ám újabb jogi csatározások előtt állunk. A döntés csak egy előkérdést tisztázott, egy szeptember 26-án egyébként is véget érő átmeneti intézkedés kapcsán.

A Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen az ügyben folytatott kötelezettségszegési eljárás azonban egy másik kérdés, a mostani döntéstől független. A magyar kormány fenntartja azt a jogi érvelést, amit most teljes egészében elutasított az Európai Bíróság – Trócsányi László a tájékoztatón újfent ismertette a kormány érveit, bár ennek sok értelme így, hogy egy az egyben lesöpörte a bíróság, sok értelme nem volt. Mindenesetre korábbi cikkeinkben ezekkel részletesen foglalkoztunk.

Arra a kérdésre, hogy pontosan milyen jogi lépésekre készül Magyarország, miután az Európai Bíróság már kiadta végzését, azt mondta Trócsányi: a per tárgya a kvóta-határozat érvényessége volt, csak ebben foglalt a bíróság állást. Most megvárjuk, hogy ennek tudatában fordul-e bírósághoz az Európai Bizottság. Állítólag új jogi érveink vannak, nem csak a korábbiak, ezeket azonban most nem akarta elárulni az igazságügyminiszter.

Döntés nem arról született, hogy bevándorlókat kell befogadnunk, végrehajtási kötelezettségünk nincs - szögezte le Szijjártó Péter.

Cikkünk folyamatosan frissül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Havi egymillióért lett miniszteri biztos Tiba István a MotoGP beruházásánál
Privátbankár.hu | 2021. május 14. 07:28
Miniszteri biztost kapott a hajdúnánási motorpálya-beruházás. Tiba István havi egymillió forintot kap ezért a munkáért.
Makro / Külgazdaság Három muszlim ország, ahol a politika mozdulni sem tud a katonaság nélkül
Káncz Csaba | 2021. május 13. 18:45
A pakisztáni és egyiptomi hadsereg, valamint az iráni forradalmi gárda gyakorlatilag állam az államban.  A gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplőjévé váltak, miközben jóváhagyásuk nélkül a nagypolitika már mozdulni sem tud.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Több mint 5 millió uniós polgár maradna Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 18:07
Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: gyakoribbak a mellékhatások, ha keverjük az AstraZenecát Pfizerrel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 17:44
A tanulmány készítői nem erre számítottak.
Makro / Külgazdaság Fiatal vállalkozókat segítő programot támogat az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 16:03
Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.
Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
Makro / Külgazdaság Elárulta Gulyás Gergely, mikor kaphatják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 13. 11:59
Erről lapcsoportunk kérdésére beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság A misztikus R-Kovey néven is gyárt Oroszország vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 11:37
Az első adag R-Kovey vakcina júniusban készül el Oroszországban, melyben az AstraZeneca oltóanyaga rejtőzik.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: május végén megszűnik a korlátozások nagy része
Wéber Balázs | 2021. május 13. 09:51
Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.