Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Sajtótájékoztatót tart a külgazdasági- és külügyminiszter valamint az igazságügyminiszter, miután elbuktuk az Európai Bíróságon a kvótapert. További jogi csatározásra készülünk, bár nem világos, milyen jogi eszközök vannak, ha egyszer már elbuktunk a bíróságon. Ha Orbán Viktor azt mondta, nem fogadunk be illegális bevándorlókat, akkor az úgy is lesz - akkor se, ha menekültek.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Trócsányi László igazságügyi miniszter az Európai Bíróságon, a kvótaperben született döntésről tartott sajtótájékoztatójukon az Országházban 2017. szeptember 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ahogy arról a Privátbankár.hu-n is beszámoltunk, Magyarország és Szlovákia elbukta a kvótapert - az Európai Bíróság nem semmisíti meg az Európai Tanács menekültek áthelyezéséről szóló határozatát, magyarán be kell fogadnunk 1294 menekültet Olaszországból és Görögországból. Korábban azt mondta Orbán Viktor, hogy erre semmilyen körülmények között nem kerülhet sor.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Trócsányi László igazságügyi miniszter szerdán közös sajtótájékoztatót tartott a témában. Korábban Soros Györgyöt kárhoztatta a döntésért a kormány - amikor Yves Bot főtanácsnok korábban a kereset elutasítását javasolta a Bíróságnak, Szijjártó Péter azt mondta: ez "teljes mértékben illeszkedik abba a folyamatba, amelyet Soros-tervnek neveznek". Most az egész sajtótájékoztatón ki sem ejtették Soros nevét.

Az igazi harc csak most kezdődik

A döntés felháborító és felelőtlen, veszélyezteti egész Európa biztonságát és jövőjét, ellentétes az európai nemzetek érdekeivel – mondta Szíjjártó Péter.

A külügyminiszter szerint nem jogi, nem szakmai, hanem politikai döntés született, a politika megerőszakolta az európai jogot és európai értékeket. Szijjártó szerint a döntés deklarálja a bizottság fennhatóságát az európai nemzetek, uniós tagállamok felett – ezért pedig teljes mértékben elfogadhatatlan Magyarország számára. Biztosítanak mindenkit, hogy a kormány mindent megtesz, hogy megvédje Magyarországot, a magyar embereket, a biztonságot. Szijjártó azt is hozzátette: a döntés nem kötelezi Magyarországot migránsok befogadására, ennek megindoklását Trócsányi Lászlóra bízta.

Szijjártó hozzátette: itt az ideje, hogy a kötelező kvótát átadja az EU a múltnak, mert sikertelen – a határidő lejárta előtt néhány héttel a kvóta alapján az európai intézmények által előirányzott célszám 25 százalékát sikerült elfogadni. Ha a Bizottság tovább erőlteti a kvótát, illegális bevándorlókat akar Magyarországra telepíteni, az ellen Magyarország fel fog lépni. Az igazi harc csak most kezdődik el – mondta Szijjártó.

Szijjártó végig az illegális bevándorlók befogadásáról beszélt, a kvótaügy viszont a menekültkérelmek elbírálásáról szól – a kormány viszont nem foglalkozik azzal, hogy később menekültnek minősítenek-e valakit, aki illegális bevándorlóként érkezik Európába. A bírósági döntés ellenére az az irányadó, amit Orbán Viktor mondott: semmilyen körülmények között nem kerülhet sor befogadásra.

Magyarország továbbra is teljesíti schengeni kötelezettségeit, védi az EU külső határait, védve Ausztriát és Németországot is. A Bizottságnak is a védekezést kellene támogatnia. Jean-Claude Junckernek a témában Orbán Viktornak írt válaszleveléből azonban nem ezt olvasta ki a magyar diplomácia: Szijjártó szerint a bizottság egyetlen dolgot támogat, ez pedig az illegális bevándorlók befogadása – a határvédelmet nem támogatják. Juncker levelét sima csűrés-csavarásnak tartja.

Újabb jogi csatározásokra készülünk

Trócsányi László elmondta: egy közel 20 hónapos jogi csatározás most véget ért, ám újabb jogi csatározások előtt állunk. A döntés csak egy előkérdést tisztázott, egy szeptember 26-án egyébként is véget érő átmeneti intézkedés kapcsán.

A Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen az ügyben folytatott kötelezettségszegési eljárás azonban egy másik kérdés, a mostani döntéstől független. A magyar kormány fenntartja azt a jogi érvelést, amit most teljes egészében elutasított az Európai Bíróság – Trócsányi László a tájékoztatón újfent ismertette a kormány érveit, bár ennek sok értelme így, hogy egy az egyben lesöpörte a bíróság, sok értelme nem volt. Mindenesetre korábbi cikkeinkben ezekkel részletesen foglalkoztunk.

Arra a kérdésre, hogy pontosan milyen jogi lépésekre készül Magyarország, miután az Európai Bíróság már kiadta végzését, azt mondta Trócsányi: a per tárgya a kvóta-határozat érvényessége volt, csak ebben foglalt a bíróság állást. Most megvárjuk, hogy ennek tudatában fordul-e bírósághoz az Európai Bizottság. Állítólag új jogi érveink vannak, nem csak a korábbiak, ezeket azonban most nem akarta elárulni az igazságügyminiszter.

Döntés nem arról született, hogy bevándorlókat kell befogadnunk, végrehajtási kötelezettségünk nincs - szögezte le Szijjártó Péter.

Cikkünk folyamatosan frissül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Miről tárgyalt Szijjártó Péter a befolyásos bankárcsalád tagjaival? Itt a külügy válasza
Privátbankár.hu | 2021. március 7. 15:36
Egyebek mellett a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseiről.
Makro / Külgazdaság Milyen válság? Gőzerővel nyomul a kínai export idén
MTI | 2021. március 7. 11:38
A várakozásokat meghaladva bővült a kínai export és az import az év első két hónapjában az erősödő keresletnek köszönhetően, jóllehet a kiemelkedő adatok hátterében részben a tavalyi alacsony bázisadatok álltak.
Makro / Külgazdaság Merkel kezéből kiesett az ellenőrzés – egyre többen fordulnak a kancellár ellen
Káncz Csaba | 2021. március 7. 05:47
Merkel olyannyira határozatlan az oltási és járványkezelési stratégiában, hogy a média, valamint a nagyvállalatok sorra a kormány ellen fordulnak.  Ezek után pedig már csak idő kérdése, hogy a kancellár hatalma megrendüljön a CDU-n belül. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Befektetett a maffia, most várják a pénzesőt
Király Béla | 2021. március 6. 06:16
Az olasz bűnszervezetek számára is kihívást jelentett a koronavírus-járvány, amely miatt némileg módosultak a tagok által elkövetett bűncselekmények. A maffia ugyanakkor keresi a lehetőséget, és a majdani újjáépítési alapból érkező pénzeső számukra is komoly bevétellel kecsegtet.
Makro / Külgazdaság Pont a harmadik hullám közepén tűntek el ezrek az egészségügyből - A hét videója
Kormos Olga-Izsó Márton | 2021. március 5. 19:33
A hét egyik legnagyobb eseményét kétségtelenül az új egészségügyi jogviszonyról szóló munkaszerződések aláírása vagy alá nem írása jelentette. Szokásos videós anyagunkban arról esik szó, hogyan teltek az aláírás döntését megelőző napok. 
Makro / Külgazdaság A Mol és az OTP húzta a BUX-ot
MTI | 2021. március 5. 18:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 336,39 pontos, 0,78 százalékos emelkedéssel, 43 269 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését
MTI | 2021. március 5. 18:33
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elrendelte az egynapos sebészeti ellátások azonnali felfüggesztését.
Makro / Külgazdaság Bütykölik az államkincstár nyilvántartását, de áprilisra elérhetők lesznek a nyugdíjhoz szükséges adatok
Baka F. Zoltán | 2021. március 5. 17:59
Nem látni a friss járulékadatokat, fejleszteni kell az egyéni számlákat vezető rendszert.
Makro / Külgazdaság Itt a rendelet a szigorításról: mutatjuk a sok kivételt, ami nyitva lehet hétfőtől is
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 17:34
Hétfőtől mindenhol kötelező a maszk, nyitva lehetnek az alapvető árukat forgalmazó boltok, a gyógyszertárak, a szervizek és egyes szolgáltatók. Be kell zárni két hétre a kaszinókat és egymilliós bírság és akár egy éves bezárás fenyegeti a tiltás alá eső más üzleteket is, ha mégis működnek az átmeneti időszakban.
Makro / Külgazdaság 100 éves a Kínai Kommunista Párt – vérfürdők és csúcstechnológia
Káncz Csaba | 2021. március 5. 14:58
A centenárium évében a pártvezetés szilárdan hiszi, hogy Hszi elvtárssal a középpontban egy olyan átfogó rendszert fejlesztett ki, amellyel hatékonyan tudja kormányozni az óriási országot. A szovjet tömb összeomlása után három évtizeddel az új kínai techno-leninizmus hiteles vetélytársa lett a liberális demokráciáknak. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél