Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Sajtótájékoztatót tart a külgazdasági- és külügyminiszter valamint az igazságügyminiszter, miután elbuktuk az Európai Bíróságon a kvótapert. További jogi csatározásra készülünk, bár nem világos, milyen jogi eszközök vannak, ha egyszer már elbuktunk a bíróságon. Ha Orbán Viktor azt mondta, nem fogadunk be illegális bevándorlókat, akkor az úgy is lesz - akkor se, ha menekültek.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Trócsányi László igazságügyi miniszter az Európai Bíróságon, a kvótaperben született döntésről tartott sajtótájékoztatójukon az Országházban 2017. szeptember 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ahogy arról a Privátbankár.hu-n is beszámoltunk, Magyarország és Szlovákia elbukta a kvótapert - az Európai Bíróság nem semmisíti meg az Európai Tanács menekültek áthelyezéséről szóló határozatát, magyarán be kell fogadnunk 1294 menekültet Olaszországból és Görögországból. Korábban azt mondta Orbán Viktor, hogy erre semmilyen körülmények között nem kerülhet sor.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Trócsányi László igazságügyi miniszter szerdán közös sajtótájékoztatót tartott a témában. Korábban Soros Györgyöt kárhoztatta a döntésért a kormány - amikor Yves Bot főtanácsnok korábban a kereset elutasítását javasolta a Bíróságnak, Szijjártó Péter azt mondta: ez "teljes mértékben illeszkedik abba a folyamatba, amelyet Soros-tervnek neveznek". Most az egész sajtótájékoztatón ki sem ejtették Soros nevét.

Az igazi harc csak most kezdődik

A döntés felháborító és felelőtlen, veszélyezteti egész Európa biztonságát és jövőjét, ellentétes az európai nemzetek érdekeivel – mondta Szíjjártó Péter.

A külügyminiszter szerint nem jogi, nem szakmai, hanem politikai döntés született, a politika megerőszakolta az európai jogot és európai értékeket. Szijjártó szerint a döntés deklarálja a bizottság fennhatóságát az európai nemzetek, uniós tagállamok felett – ezért pedig teljes mértékben elfogadhatatlan Magyarország számára. Biztosítanak mindenkit, hogy a kormány mindent megtesz, hogy megvédje Magyarországot, a magyar embereket, a biztonságot. Szijjártó azt is hozzátette: a döntés nem kötelezi Magyarországot migránsok befogadására, ennek megindoklását Trócsányi Lászlóra bízta.

Szijjártó hozzátette: itt az ideje, hogy a kötelező kvótát átadja az EU a múltnak, mert sikertelen – a határidő lejárta előtt néhány héttel a kvóta alapján az európai intézmények által előirányzott célszám 25 százalékát sikerült elfogadni. Ha a Bizottság tovább erőlteti a kvótát, illegális bevándorlókat akar Magyarországra telepíteni, az ellen Magyarország fel fog lépni. Az igazi harc csak most kezdődik el – mondta Szijjártó.

Szijjártó végig az illegális bevándorlók befogadásáról beszélt, a kvótaügy viszont a menekültkérelmek elbírálásáról szól – a kormány viszont nem foglalkozik azzal, hogy később menekültnek minősítenek-e valakit, aki illegális bevándorlóként érkezik Európába. A bírósági döntés ellenére az az irányadó, amit Orbán Viktor mondott: semmilyen körülmények között nem kerülhet sor befogadásra.

Magyarország továbbra is teljesíti schengeni kötelezettségeit, védi az EU külső határait, védve Ausztriát és Németországot is. A Bizottságnak is a védekezést kellene támogatnia. Jean-Claude Junckernek a témában Orbán Viktornak írt válaszleveléből azonban nem ezt olvasta ki a magyar diplomácia: Szijjártó szerint a bizottság egyetlen dolgot támogat, ez pedig az illegális bevándorlók befogadása – a határvédelmet nem támogatják. Juncker levelét sima csűrés-csavarásnak tartja.

Újabb jogi csatározásokra készülünk

Trócsányi László elmondta: egy közel 20 hónapos jogi csatározás most véget ért, ám újabb jogi csatározások előtt állunk. A döntés csak egy előkérdést tisztázott, egy szeptember 26-án egyébként is véget érő átmeneti intézkedés kapcsán.

A Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen az ügyben folytatott kötelezettségszegési eljárás azonban egy másik kérdés, a mostani döntéstől független. A magyar kormány fenntartja azt a jogi érvelést, amit most teljes egészében elutasított az Európai Bíróság – Trócsányi László a tájékoztatón újfent ismertette a kormány érveit, bár ennek sok értelme így, hogy egy az egyben lesöpörte a bíróság, sok értelme nem volt. Mindenesetre korábbi cikkeinkben ezekkel részletesen foglalkoztunk.

Arra a kérdésre, hogy pontosan milyen jogi lépésekre készül Magyarország, miután az Európai Bíróság már kiadta végzését, azt mondta Trócsányi: a per tárgya a kvóta-határozat érvényessége volt, csak ebben foglalt a bíróság állást. Most megvárjuk, hogy ennek tudatában fordul-e bírósághoz az Európai Bizottság. Állítólag új jogi érveink vannak, nem csak a korábbiak, ezeket azonban most nem akarta elárulni az igazságügyminiszter.

Döntés nem arról született, hogy bevándorlókat kell befogadnunk, végrehajtási kötelezettségünk nincs - szögezte le Szijjártó Péter.

Cikkünk folyamatosan frissül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mennyire fertőzött Budapest? Ezt mutatták a tesztek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:48
Majdnem négyszer annyi a pozitív tesztek aránya, mint decemberben – derült ki a főváros ingyenes tesztelési programjából.
Makro / Külgazdaság „Feltételeink vannak Orbán Viktor számára” – Nagyon érik a Fidesz-Néppárt szakítás
Wéber Balázs | 2021. március 1. 17:16
Eldurvulni látszik a két éve húzódó konfliktus a magyar kormánypárt és a jobbközép pártcsalád között: a Néppárt az összes fideszes képviselő tagságát felfüggesztené az EP-frakcióban. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a pártcsaládot domináló német CDU/CSU-ban olyan változások történtek, amelyek nem előnyösek a Fidesz számára. Emiatt a Néppárton belüli erők egy része elérkezettnek láthatja az időt arra, hogy megszabaduljon a magyar kormánypárttól.
Makro / Külgazdaság Putyin új nukleáris csodafegyverei – norvég riasztás
Káncz Csaba | 2021. március 1. 15:37
A norvég hírszerzés szerint Moszkva olyan új generációs nukleáris fegyvereket telepít a térségbe, amelyre nem vonatkoznak az Új SALT egyezmény előírásai.  Dánia 250 millió dolláros befektetéssel modernizálja a Grönlandon és a Faroe-szigeteken lévő megfigyelőállomásait.
Makro / Külgazdaság Ismét jelentősen emelkedik a benzin ára
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 10:27
Literje átlagban bruttó 6 forinttal kerül majd többe március 3-ától, míg a gázolajé 2 forinttal megy feljebb.
Makro / Külgazdaság Fedél kerül a fejünk fölé - a lakásépítések húzták a beruházásokat
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 09:54
De kiugróan magas volt az egészségügyi eszközbeszerzés is a járvány miatt.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely és Gulyás Gergely egymást oltják
MTI | 2021. március 1. 07:44
A Moderna-vakcinák felhasználása miatt alakult ki szópárbaj a főpolgármester és a kormány tagja között.
Makro / Külgazdaság 280 ezer adag Szputnyik V indul el nemsokára Budapest felé
MTI | 2021. február 28. 18:30
Ez lesz az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány, amit Magyarországra küldenek.
Makro / Külgazdaság 25 százalékkal ugrott meg az új fertőzöttek heti száma Romániában
MTI | 2021. február 28. 15:39
Több mint ezren szorulnak intenzív ellátásra az országban a koronavírus miatt.
Makro / Külgazdaság Újra nő a fertőzési ráta Izraelben
MTI | 2021. február 28. 14:37
Ez lelassíthatja a tervezett nyitást az országban.
Makro / Külgazdaság Biden kemény kézzel osztja újra a kártyákat a Közel-Keleten
Káncz Csaba | 2021. február 28. 13:31
A Fehér Ház a jövőben kerüli a közvetlen kapcsolatokat a koronaherceggel, de nem destabilizálja a kétoldalú kapcsolatokat azzal a szövetségesével, amelynek területén 5 katonai bázist működtet. A Szíriára mért légicsapás pár nappal azután jött, hogy az orosz és az iráni haditengerészet befejezte közös gyakorlatát az Indiai-óceánon. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél