1p
Közel félmillió tankönyv már biztosan nem érkezik meg tanévkezdésre az iskolákba - írja a Magyar Nemzet. Késve adják ki az átíratáshoz szükséges engedélyeket.
A Magyar Bálint által bevezetett, de Hiller István alatt debütáló tankönyvreformnak nevezett rendelet miatt közel félmillió tankönyv már biztosan nem érkezik meg tanévkezdésre az iskolákba - írja a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, ennek oka, hogy a jogszabályban előírt szigorítások miatt át kellett íratni és újra kellett engedélyeztetni a köteteket, ám az oktatási tárca háttérintézménye óriási csúszásokkal adja ki az engedélyeket.

Safranek László, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete (TVOT) terjesztői tagozatának elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, óriási pluszköltséggel járó javítást általában időben el is végezték a kiadók, ám vannak olyan könyvek, amelyek már három, négy hónapja fekszenek a hivatal asztalán, döntés azonban még mindig nincs róluk.

A szakember úgy vélte, azok a tankönyvek, amelyeket augusztus 20-ig nem gyártottak le, már biztosan nem érkeznek meg időben az iskolákba.


Jótanácsok iskolakezdéshez

Óvatosan közlekedjenek, hagyják otthon értékeiket és tartsák szem előtt a kábítószer jelentette veszélyeket - erre figyelmeztette a diákokat a tanévkezdés közeledtével a rendőrség.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya mindenekelőtt arra intette a diákokat, hogy tartsák be a közlekedési szabályokat. Azt javasolta továbbá, hogy lehetőleg ne vigyék magukkal az iskolába a nagy értékű mobiltelefont és az mp3 lejátszót, s a tömegközlekedési eszközökön figyeljenek a táskájukra, az abban lévő értékekre.

A kábítószer veszélyei kapcsán a közleményben kitértek arra: ha valakinek ismeretlen eredetű, alakú, formájú tablettát, port vagy gyanús édességet ajánlanak kipróbálásra, ezt haladéktalanul jelezze egy ismerős felnőttnek.

A rendőrség arra is felhívta a fiatalok figyelmét, hogy büntetendő cselekményt követ el az, aki veszélyezteti mások testi épségét vagy elveszi mások értékeit, a rongálással okozott kárt pedig a tulajdonos megtéríttetheti.

Fontosnak nevezte, hogy az iskolások ismerjék azokat a telefonszámokat, amelyeken segítséget kérhetnek: a rendőrség a 107-es, a segélyhívó a 112-es számon érhető el.


Szeptemberben döntenek a mesterszakokról

A felsőoktatásban nincs törvényi változás, ugyanakkor vannak olyan, már korábban elfogadott módosítások, amelyek a szeptemberben induló tanévtől lépnek életbe - közölte Rádli Katalin, az oktatási tárca főosztályvezető-helyettese.

Tájékoztatása szerint várhatóan szeptemberben dönt pályázat alapján az oktatási és kulturális miniszter a mesterszakok államilag támogatott helyeiről.

A felsőoktatásban 2006. szeptemberében indult meg teljes körűen a többciklusú képzés első képzési ciklusa. A 2008/2009-es tanévben végez az első évfolyam, jövőre a továbbtanulók 21.700 mesterképzési helyre jelentkezhetnek. Szeptemberben jelenik meg a 2009-es év államilag támogatott felvételi keretszámáról szóló kormányhatározat.

Újdonság még, hogy a tanárképzés mesterfokozatot adó képzés lesz: az alapfokozatot megszerzett jelöltek jövőre a diszciplináris mesterképzés mellett dönthetnek a tanári szakképzettség választásáról is.
 
Rádli Katalin közlése szerint eddig a felsőoktatási intézmények egyéni döntésétől függött az, hogy átvesznek a megüresedett államilag támogatott helyekre költségtérítéses hallgatót. A 2007/2008-as tanévben tanulmányokat kezdők esetében már a legrosszabbul teljesítőket átsorolják a felsőoktatási intézmények a költségtérítéses hallgatók közé, és helyükre jó eredményt elérő költségtérítéses hallgatót vehetnek fel.

A felsőfokú szakképzésben jövőre már az új követelmények szerint kell a szakképzést megszervezni. Várható, hogy a kormány a felsőoktatási intézmények részére a szakképzési alap terhére juttatott támogatásokkal kapcsolatosan olyan döntést hoz, hogy a gyakorlatigényes szakokat a munkáltatók közvetlenül is támogathatják.

Tízezrekbe kerül az iskolakezdés 
Iskolakezdés: 2x60 nap a támogatás elköltésére
Nem lesz pedagógus-elbocsátás - csak a szokásos 
De nehéz az iskolatáska - a szülőknek különösen
Sokan az egyetemen pihentetik diplomájukat

MTI, Magyar Nemzet

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG