4p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Augusztusi fogyasztói árindexek töltik ki hellyel-közzel a jövő heti makrogazdasági naptárt, a hét fő eseménye azonban a Fed monetáris politikai irányvetése lesz.

A Fed nyíltpiaci bizottsága, a FOMC kétnapos ülésen értékeli az amerikai gazdaság állapotát, elsősorban a GDP-növekedési, az inflációs és a foglalkoztatási adatok javulásának alapján, és eszerint dönt az alkalmazandó monetáris politikai eszközökről.

Jövő szerdán leginkább arra lesznek kíváncsiak az elemzők, hogy az amerikai gazdasági helyzet javulására utaló egyre szaporodó jelek tükrében milyen utalásokat tesz a Fed a kamatemelési periódus várható kezdeti időpontjára vonatkozóan. A piacok 2015 nyarára teszik a zéró-közeli kamatpolitikából kivezető szigorítások kezdetét.

A Fed döntésén túl

A makroadatok jövő heti kínálatából viszonylag nagyobb jelentőségű mutatónak tekinthető a ZEW német gazdaságkutató intézet szeptemberi német és euróövezeti gazdasági hangulatindexe is, amit kedden ismerhetünk meg.

Várakozások szerint az aktuális üzleti kondíciók megítélése Németországban 42 pontra csökken az előző havi 44,3 pontról, a gazdasági hangulatindex pedig 5,6 pontra 8,6 pontról. A mutatók ilyen mértékű romlására a tapasztalatok szerint a tőzsdei indexek gyengüléssel szoktak felkészülni.

A hét mindemellett nem sok, de viszonylag fontos augusztusi fogyasztói árindex (CPI), illetve néhány termelői árindex (PPI) közzétételét tartogatja. Ezek közül is a legfontosabb az euróövezeti fogyasztói árindex lesz szerdán.

Mi már tudjuk

A Központi Statisztikai Hivatal héten publikált adatai szerint augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal voltak magasabbak idehaza, mint egy évvel korábban. Havi összevetésben ugyanakkor még zsugorodnak az árak.

Elemzői várakozások szerint augusztusban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal emelkedtek az euróövezetben az előző havihoz képest a júliusi 0,7 százalék csökkenés után. Az előző évihez képest 0,3 százalékkal nőttek az árak, a júliusival megegyező mértékben.

Az CPI-közzétételek sorozatát Lengyelország nyitja hétfőn. Előrejelzések szerint az augusztusi fogyasztói árindex az előző havi éves 0,2 százalék csökkenés után 0,3 százalék csökkenést mutat majd, havi bázison pedig 0,4 százalékkal csökken az előző 0,2 százalékos csökkenés után.

Kedden a britek következnek saját CPI és PPI mutatóikkal. A fontosabbik, a CPI a várakozások szerint éves 1,6 százalék növekedést mutat majd, ugyanannyit, mint az előző hónapban, a havi növekedés pedig 0,4 százalék lesz az előző havi 0,3 százalék csökkenés után.

Szintén kedden esedékes az Egyesült Államok termelői árindexe, ami elemzői várakozások szerint éves 1,7 százalék növekedést mutat majd az előző havi 1,6 százalék növekedés után, havi bázison pedig 0,1 százalék növekedést, ugyanannyit, mint az előző hónapban.

Az augusztusi lengyel termelői árindex (szerdán) a várakozások szerint éves bázison 1,6 százalékos csökkenést mutat majd, kisebbet az előző havi 2 százalékos csökkenésnél. Az Egyesült Államok augusztusi fogyasztói árindexe (szintén szerdán) várhatóan évi 1,9 százalék lesz, ugyanannyi, mint az előző hónapban. Havi bázison pedig 0,2 százalékra emelkedik az előző havi 0,1 százalékról.

A sorozatot az augusztusi német termelői árindex zárja pénteken, a becslések szerint 0,7 százalékos éves csökkenéssel az előző havi 0,8 százalékos csökkenés után. Havi bázison a csökkenés az előző havival megegyező 0,1 százalékos lesz.

És még ez is lesz csütörtökön

Csakis azért, hogy ezen a napon se maradjunk adatok nélkül, az Egyesült Államok közzéteszi az előző héten első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számában bekövetkezett változást. Megtudhatjuk emellett, hogy a Philadelphia Fed működési területén szeptemberben hogyan alakult a feldolgozóipari termelés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megjelent 520 forintos "mesterséges" benzinár: el is indultak a cseh benzinturisták a lengyel kutakra
Buksza blog | 2023. szeptember 24. 10:56
Benzinturizmus kezdődött a cseh-lengyel határon, miután Lengyelországban sokkal olcsóbbak az üzemanyagok. Az olaj drágulása ellenére ugyanis a lengyel kutakon csökkent a benzinár. 
Makro / Külgazdaság Újabb fronton támad a home office, kiütheti a metrózást New Yorkban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 10:10
A home office lehetőségének egyik sajátos mellékhatását tapasztalják a New York-i metró üzemeltetői. A jegyárbevétel csökkenése már a működést veszélyeztetheti. 
Makro / Külgazdaság Az osztrák fővárosban jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny dobogósai
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 10:00
Az előző két évhez hasonlóan a verseny egyik támogatója, az Erste ezúttal is azzal díjazta a 2022-23-as tanévben megrendezett két diákverseny 1-3. helyezettjeit, hogy ellátogathattak a bank bécsi anyacégének pénzügyi edukációs központjába, ahol játékos gyakorlatokat hajthattak végre.
Makro / Külgazdaság Az orosz titkosszolgálat új szövetségesre talált
Káncz Csaba | 2023. szeptember 24. 09:36
Az Emírségek felpörgeti titkosszolgálati és pénzügyi kapcsolatait Moszkvával. Ahogy Amerika befolyása gyengül az Arab-öbölben, intenzív hatalmi lökdösődés kezdődött a régióban a szaúdiak és az Emirátusok között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Így vezethet a szakadék felé a nyugdíjasokra bazírozó politika a briteknél
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 09:03
Rishi Sunak brit miniszterelnök bejelentése, miszerint 2030 helyett 2035-ben szüntetnék meg a belső égésű motoros új autók értékesítését, csak tünete a konzervatívok múltba révedésének.
Makro / Külgazdaság Ez a válasz a kemény ukrán csapásokra - Problémák az orosz elit alakulnál?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 08:25
Az ukrán hadsereg a Krímen lévő orosz katonai bázisok elleni sikeres csapásai ellenére nem készül a félsziget megtámadására. A fő cél a Fekete-tenger nyugati medencéje feletti ellenőrzés megszerzése. 
Makro / Külgazdaság “Néha elkapják a karomat az utcán” – sokkoló eredményeket hozott egy brit tinédzserfelmérés
Wéber Balázs | 2023. szeptember 24. 05:54
A brit tinédzserlányok csaknem fele nem érzi magát biztonságban az utcán, több mint negyedüket pedig már zaklatták szexuálisan, derül ki egy friss brit felmérésből. Félelemről számolt be a tizenéves fiúk negyede is. A brit médiában évek óta téma a fiatalok közötti erőszak, a késes támadások magas száma.
Makro / Külgazdaság Sokan aggódnak a bimbódzó orosz és észak-koreai barátság miatt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 17:46
A Norvégiában menedékjogot kért volt Wagner parancsnok állítólag vissza akart térni Oroszországba, Navalnij Vilniusba tett át alapítványa központját. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Új emberi fajt fedeztek fel?
Kormos Olga | 2023. szeptember 23. 17:13
Rejtély övezi azt a 300 ezer éves kövületet, amelyet Kelet-Kínában fedeztek fel. Az áll nélküli állcsont, amely modern és archaikus vonásokat is mutat, az emberi családfa új ágát képviselheti.
Makro / Külgazdaság Vajon milyen titkokról tárgyalt Zelenszkij és a szudáni vezető?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 16:18
Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy rögtönzött találkozót tartott a Szudáni Szuverén Tanács vezetőjével, Abdel Fattah al-Burhannal az ír Shannon repülőtéren, ahol megvitatták az Oroszország által finanszírozott fegyveres csoportokat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG