<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Augusztusi fogyasztói árindexek töltik ki hellyel-közzel a jövő heti makrogazdasági naptárt, a hét fő eseménye azonban a Fed monetáris politikai irányvetése lesz.

A Fed nyíltpiaci bizottsága, a FOMC kétnapos ülésen értékeli az amerikai gazdaság állapotát, elsősorban a GDP-növekedési, az inflációs és a foglalkoztatási adatok javulásának alapján, és eszerint dönt az alkalmazandó monetáris politikai eszközökről.

Jövő szerdán leginkább arra lesznek kíváncsiak az elemzők, hogy az amerikai gazdasági helyzet javulására utaló egyre szaporodó jelek tükrében milyen utalásokat tesz a Fed a kamatemelési periódus várható kezdeti időpontjára vonatkozóan. A piacok 2015 nyarára teszik a zéró-közeli kamatpolitikából kivezető szigorítások kezdetét.

A Fed döntésén túl

A makroadatok jövő heti kínálatából viszonylag nagyobb jelentőségű mutatónak tekinthető a ZEW német gazdaságkutató intézet szeptemberi német és euróövezeti gazdasági hangulatindexe is, amit kedden ismerhetünk meg.

Várakozások szerint az aktuális üzleti kondíciók megítélése Németországban 42 pontra csökken az előző havi 44,3 pontról, a gazdasági hangulatindex pedig 5,6 pontra 8,6 pontról. A mutatók ilyen mértékű romlására a tapasztalatok szerint a tőzsdei indexek gyengüléssel szoktak felkészülni.

A hét mindemellett nem sok, de viszonylag fontos augusztusi fogyasztói árindex (CPI), illetve néhány termelői árindex (PPI) közzétételét tartogatja. Ezek közül is a legfontosabb az euróövezeti fogyasztói árindex lesz szerdán.

Mi már tudjuk

A Központi Statisztikai Hivatal héten publikált adatai szerint augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal voltak magasabbak idehaza, mint egy évvel korábban. Havi összevetésben ugyanakkor még zsugorodnak az árak.

Elemzői várakozások szerint augusztusban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal emelkedtek az euróövezetben az előző havihoz képest a júliusi 0,7 százalék csökkenés után. Az előző évihez képest 0,3 százalékkal nőttek az árak, a júliusival megegyező mértékben.

Az CPI-közzétételek sorozatát Lengyelország nyitja hétfőn. Előrejelzések szerint az augusztusi fogyasztói árindex az előző havi éves 0,2 százalék csökkenés után 0,3 százalék csökkenést mutat majd, havi bázison pedig 0,4 százalékkal csökken az előző 0,2 százalékos csökkenés után.

Kedden a britek következnek saját CPI és PPI mutatóikkal. A fontosabbik, a CPI a várakozások szerint éves 1,6 százalék növekedést mutat majd, ugyanannyit, mint az előző hónapban, a havi növekedés pedig 0,4 százalék lesz az előző havi 0,3 százalék csökkenés után.

Szintén kedden esedékes az Egyesült Államok termelői árindexe, ami elemzői várakozások szerint éves 1,7 százalék növekedést mutat majd az előző havi 1,6 százalék növekedés után, havi bázison pedig 0,1 százalék növekedést, ugyanannyit, mint az előző hónapban.

Az augusztusi lengyel termelői árindex (szerdán) a várakozások szerint éves bázison 1,6 százalékos csökkenést mutat majd, kisebbet az előző havi 2 százalékos csökkenésnél. Az Egyesült Államok augusztusi fogyasztói árindexe (szintén szerdán) várhatóan évi 1,9 százalék lesz, ugyanannyi, mint az előző hónapban. Havi bázison pedig 0,2 százalékra emelkedik az előző havi 0,1 százalékról.

A sorozatot az augusztusi német termelői árindex zárja pénteken, a becslések szerint 0,7 százalékos éves csökkenéssel az előző havi 0,8 százalékos csökkenés után. Havi bázison a csökkenés az előző havival megegyező 0,1 százalékos lesz.

És még ez is lesz csütörtökön

Csakis azért, hogy ezen a napon se maradjunk adatok nélkül, az Egyesült Államok közzéteszi az előző héten első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számában bekövetkezett változást. Megtudhatjuk emellett, hogy a Philadelphia Fed működési területén szeptemberben hogyan alakult a feldolgozóipari termelés.

Makro / Külgazdaság Javul a japán gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:53
A vártnál jobban nőtt a japán GDP az első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Bukarest hazaküld 40 orosz követségi embert
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:28
Mélyponton vannak a román-orosz kapcsolatok Putyin háborúja miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin erősen löveti Herszon belvárosi körzeteit
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:58
Az orosz erők ágyútűz alá vették csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon városát - közölte Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója a Telegramon.
Makro / Külgazdaság Megint rákaptak a kínaiak az új autókra
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:11
Májusban 7,3 százalékkal, 1,76 millióra emelkedett az eladott új személygépkocsik száma az előző hónaphoz képest - közölte a kínai személyautók szövetsége (CPCA) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az olcsóbbá vált energiahordozók jót tettek a külkereskedelemnek
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:39
Javultak a cserearányok. 
Makro / Külgazdaság Így fogadták Novák Katalint a svájci parlamentnél - videó
Wéber Balázs | 2023. június 8. 12:20
A köztársasági elnök kétnapos látogatáson jár Liechtensteinben és Svájcban.
Makro / Külgazdaság Ismét példát mutattak a románok nekünk egy fontos ügyben
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 12:10
A román kormány a pedagógusok társadalmi megbecsülésének javításáról fogadott el szándéknyilatkozatot.  
Makro / Külgazdaság Ez lenne az a bizonyos tüdőlövés? Recesszióban maradt az eurózóna gazdasága
Litván Dániel | 2023. június 8. 11:56
A legfrissebb adatok szerint a várakozásokat alulteljesítve az idei első negyedévben is tovább csökkent az eurózóna GDP-je.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyéket is lépéskényszerbe hozta a mai inflációs adat
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:57
Az infláció mérséklődése a következő hónapokban is folytatódhat az alapanyagárak és a termelési költségek csökkenése miatt.
Makro / Külgazdaság Mi történik? Közel 10 százalékkal drágult a gáz két nap alatt
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:22
Nem csillapodik a gázár-emelkedés, a tegnapi 6 százalék után ma is 3 százalék feletti pluszban cserél gazdát az irányadó TTF-típus a rotterdami árutőzsdén.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG