5p
Valamennyire jó hír, hogy a World Economic Forum jelentése szerint a nemek közti szakadék egy kicsit csökkent, viszont más kérdés, hogy még így is 202 évig tartana minden egyenlőtlenséget megszüntetni. Azt már korábban is tudni lehetett, hogy Izland vezeti a listát, míg a WEF szerint Magyarország nagyon gyengén teljesített, ezért megnéztük, hogy mennyire rossz a helyzet.

A World Economic Forum több szempontból is megvizsgálta a nemek közti egyenlőtlenségeket a világban, amiből az látszik, hogy a politika, munka, egészségügy és oktatás terén lévő különbség minimálisan csökkent, alig 0,1 százalékkal – így ezeken a területeken 108 évig tartana megszüntetni minden jelenleg létező egyenlőtlenséget.

A legnagyobb különbséget a gazdasági lehetőségek terén mérték, itt jelenik meg újból az a 202 év, amely alatt el lehetne tüntetni a munkahelyeken lévő különbségeket, többek közt a fizetések terén is. A számok abból a szempontból is fejlődést jelentenek, hogy tavaly évtizedek után először nőtt a nemek közti különbség, már ami a férfiak és nők eredményeit és jólétét illeti.

Egy új terület, ahol virágzik az egyenlőtlenség

Az idei jelentés egy olyan problémát vet fel, ami korábban még nem igazán jelent meg. A mesterséges intelligenciával dolgozó, ugyanolyan képesítésű férfiak és nők fizetésében és előrelépési lehetőségeiben nagyon komoly különbség látszik, ami elsősorban azzal magyarázható, hogy még mindig nagyon kevés nő tanul tovább ezen a területen. A WEF alapítója, Klaus Schwab erről a jelenségről elmondta, hogy:

„Egy olyan területen, ahol egyre fontosabbá válik az emberi tényező a technológia mellett, a világ nem engedheti meg magának, hogy ne használja ki a szektorban egyébként is ritka női tehetséget.“

Érdekes, hogy annak ellenére, hogy míg Szingapúr, Olaszország és Dél-Afrika más területeken jelentősen le van maradva a nemi egyenlőséget tekintve a Nyugathoz képest,  ezen a területen az élen jár. Itt ugyanis 28 százalékos a nők aránya, ami minden más vizsgált országénál magasabb – írja a Bloomberg.

Mi a helyzet itthon?

Az elmúlt egy évben nem változott sokat a nők helyzete itthon, az ország továbbra is a lista második felében van, ráadásul a globális átlag alatt. Magyarország a tavalyi 103. hely után idén a 102. lett, igaz, ez nem jelent lényegi eltérést, mivel idén 149 országot vizsgáltak, míg tavaly 144-et.

Forrás: WEF - The Global Gender Gap Report 2018

Ahogy arról már korábban is írtunk, a listát Izland vezeti, és rögtön utána következik több skandináv ország. Ennél sokkal érdekesebb azonban megnézni azt, hogy Magyarországgal egy, vagy hasonló szinten milyen országok vannak. Éppen csak sikerült megelőznünk Kínát, ráadásul a listán messze Magyarország a legrosszabbul teljesítő EU-s tagállam, még az éppen csatlakozási tárgyalások alatt álló Örményország is megelőz minket – viszonyításképpen az örök rivális Románia a 63. helyezett a listán.

Ha csak a gazdasági lehetőségeket (munka, fizetés stb.) néznénk, valamint az oktatásban kapott lehetőségeket, esélyegyenlőséget és az egészséget, akkor Magyarország az erős középmezőnybe tartozna, hiszen itt sorrendben a 68., a 66. és a 42. helyet foglalja el az ország a listán.

Sőt, van valami, amiben kifejezetten kiemelkedően teljesítünk, ez pedig a női menedzserek és vezetők aránya, ez itthon 39,4 százalék a WEF szerint, ami jócskán a 33 százalékos átlag felett van. Magyarország ebben a 28. a 149 országból.

Mi rontja el a számokat?

Ahol nagyon komoly fejlődésre lenne szükség, az a nők politikai reprezentációja és szerepvállalása. Magyarország a 142. helyen szerepel ebben a kategóriában, csak olyan országokat megelőzve, mint Jemen, Omán, Bahrein, Brunei, Kuvait, Libanon és Belize – összehasonlításképpen a rajtunk kívül legrosszabbul teljesítő EU-s tagállam, Ciprus a 120.

A nők alulreprezentáltságát mutatja az is, hogy a parlamenti képviselők csupán 12,6 százaléka nő az átlagos 28,4 százalékkal szemben, a listát vezető Izlandon ugyanez az arány 38,1 százalék. A számokat rontja az is, hogy az elmúlt 50 évben nem volt női miniszterelnöke vagy köztársasági elnöke az országnak.

Ugyan a WEF azt állítja, hogy Magyarországnak nincsen női minisztere, ez nem igaz, hiszen Bártfai-Mager Andrea, tárca nélküli, nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszterként a jelenlegi kormány tagja. Ennek ellenére így is hatalmas a lemaradásunk az átlaghoz (20%) és a listavezetőkhöz képest is, az izlandi kormány 40 százalékát nők adják.

Nem ennyire fekete-fehér a kép

A World Economic Forum felmérése a világ talán legnagyobb nemi egyenlőtlenségeket mérő jelentése, csakhogy a megválasztott fókusz miatt Magyarország több területen hátrányba kerül. Azt nem vitatjuk, hogy a politika terén kiemelt különbségek valós és létező problémák, de a jelentésben ez nagyon erősen súlyozva jelenik meg.

Magyarország 102. a listán, míg Románia a 63., de ez jelentős részben annak köszönhető, hogy a parlamentben nagyobb a nők aránya, valamint, hogy a jelenlegi miniszterelnökük is egy nő (az ország történetének során először), Viorica Dăncilă. Ez a WEF által a két országról készített ábráról is látszik, itt Magyarországnak a politika területén nagyobb a lemaradása az átlaghoz képest, míg Románia a politikában erősebb, de a többi területen szinte nem látható az eltérés.

Magyarország és Románia ábrái. (Forrás: WEF - The Global Gender Gap Report 2018)

A számokat megnézve az látszik, hogy a magyar nők 63,7 százaléka dolgozik a román nők 56,1 százalékával szemben, ami azért fontos, mert a férfiaknál sokkal kisebb a különbség – 76,9 a 74,6 százalékkal szemben. Sokkal rosszabb az iskolázottsági arány is, itthon csupán a kislányok 4,2 százaléka nem kezdi meg az általános iskolát, addig ez Romániában 9,9 százalék, és ahogy öregszenek, úgy csak romlik ez az arány, míg itthon a fiatal nők 9,6 százaléka hagyja ott az iskolát, addig Romániában már 17,8 százalék.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ismét Putyin jobbkezével jattolt Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 15:55
Miközben Szergej Lavrov persona non grata lett az EU-ban és úgy általában a Nyugaton, amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, addig a magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy tesz, mintha utóbbi meg sem történt volna.
Makro / Külgazdaság Békeharcos vagy háborús bűnös? Elhunyt az amerikai sztárdiplomata
Wéber Balázs | 2023. november 30. 15:07
Henry Kissinger az amerikai külpolitika korszakos, de vitatott alakja volt. Bár hatalmi pozícióban csak nyolc évig dolgozott, ténykedése és személye hosszú időre meghatározta a nemzetközi politikát. Nobel-békedíjat kapott, sokan ugyanakkor háborús bűnösnek tartják, aki az emberi jogokat semmibe véve képviselte az amerikai érdekeket. Kissinger 100 évesen hunyt el tegnap connecticuti otthonában.
Makro / Külgazdaság Megkezdődött Dubajban a COP28 klímakonferencia
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:12
Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban.
Makro / Külgazdaság Zágrábból üzentek Orbán Viktornak, a hiányról volt szó
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 13:35
Elfogadta a horvát parlament a 2024-es költségvetést és jóval kisebb lesz a tervezett hiány, mint nálunk.
Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Makro / Külgazdaság Buszmegállóban álló civilekre tüzeltek terroristák Jeruzsálemben
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:31
Lövöldözésben meghalt egy izraeli Jeruzsálemben csütörtök reggel, nyolcan pedig megsebesültek, a merénylőket agyonlőtték - jelentette a helyi média csütörtökön.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG