5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Valamennyire jó hír, hogy a World Economic Forum jelentése szerint a nemek közti szakadék egy kicsit csökkent, viszont más kérdés, hogy még így is 202 évig tartana minden egyenlőtlenséget megszüntetni. Azt már korábban is tudni lehetett, hogy Izland vezeti a listát, míg a WEF szerint Magyarország nagyon gyengén teljesített, ezért megnéztük, hogy mennyire rossz a helyzet.

A World Economic Forum több szempontból is megvizsgálta a nemek közti egyenlőtlenségeket a világban, amiből az látszik, hogy a politika, munka, egészségügy és oktatás terén lévő különbség minimálisan csökkent, alig 0,1 százalékkal – így ezeken a területeken 108 évig tartana megszüntetni minden jelenleg létező egyenlőtlenséget.

A legnagyobb különbséget a gazdasági lehetőségek terén mérték, itt jelenik meg újból az a 202 év, amely alatt el lehetne tüntetni a munkahelyeken lévő különbségeket, többek közt a fizetések terén is. A számok abból a szempontból is fejlődést jelentenek, hogy tavaly évtizedek után először nőtt a nemek közti különbség, már ami a férfiak és nők eredményeit és jólétét illeti.

Egy új terület, ahol virágzik az egyenlőtlenség

Az idei jelentés egy olyan problémát vet fel, ami korábban még nem igazán jelent meg. A mesterséges intelligenciával dolgozó, ugyanolyan képesítésű férfiak és nők fizetésében és előrelépési lehetőségeiben nagyon komoly különbség látszik, ami elsősorban azzal magyarázható, hogy még mindig nagyon kevés nő tanul tovább ezen a területen. A WEF alapítója, Klaus Schwab erről a jelenségről elmondta, hogy:

„Egy olyan területen, ahol egyre fontosabbá válik az emberi tényező a technológia mellett, a világ nem engedheti meg magának, hogy ne használja ki a szektorban egyébként is ritka női tehetséget.“

Érdekes, hogy annak ellenére, hogy míg Szingapúr, Olaszország és Dél-Afrika más területeken jelentősen le van maradva a nemi egyenlőséget tekintve a Nyugathoz képest,  ezen a területen az élen jár. Itt ugyanis 28 százalékos a nők aránya, ami minden más vizsgált országénál magasabb – írja a Bloomberg.

Mi a helyzet itthon?

Az elmúlt egy évben nem változott sokat a nők helyzete itthon, az ország továbbra is a lista második felében van, ráadásul a globális átlag alatt. Magyarország a tavalyi 103. hely után idén a 102. lett, igaz, ez nem jelent lényegi eltérést, mivel idén 149 országot vizsgáltak, míg tavaly 144-et.

Forrás: WEF - The Global Gender Gap Report 2018

Ahogy arról már korábban is írtunk, a listát Izland vezeti, és rögtön utána következik több skandináv ország. Ennél sokkal érdekesebb azonban megnézni azt, hogy Magyarországgal egy, vagy hasonló szinten milyen országok vannak. Éppen csak sikerült megelőznünk Kínát, ráadásul a listán messze Magyarország a legrosszabbul teljesítő EU-s tagállam, még az éppen csatlakozási tárgyalások alatt álló Örményország is megelőz minket – viszonyításképpen az örök rivális Románia a 63. helyezett a listán.

Ha csak a gazdasági lehetőségeket (munka, fizetés stb.) néznénk, valamint az oktatásban kapott lehetőségeket, esélyegyenlőséget és az egészséget, akkor Magyarország az erős középmezőnybe tartozna, hiszen itt sorrendben a 68., a 66. és a 42. helyet foglalja el az ország a listán.

Sőt, van valami, amiben kifejezetten kiemelkedően teljesítünk, ez pedig a női menedzserek és vezetők aránya, ez itthon 39,4 százalék a WEF szerint, ami jócskán a 33 százalékos átlag felett van. Magyarország ebben a 28. a 149 országból.

Mi rontja el a számokat?

Ahol nagyon komoly fejlődésre lenne szükség, az a nők politikai reprezentációja és szerepvállalása. Magyarország a 142. helyen szerepel ebben a kategóriában, csak olyan országokat megelőzve, mint Jemen, Omán, Bahrein, Brunei, Kuvait, Libanon és Belize – összehasonlításképpen a rajtunk kívül legrosszabbul teljesítő EU-s tagállam, Ciprus a 120.

A nők alulreprezentáltságát mutatja az is, hogy a parlamenti képviselők csupán 12,6 százaléka nő az átlagos 28,4 százalékkal szemben, a listát vezető Izlandon ugyanez az arány 38,1 százalék. A számokat rontja az is, hogy az elmúlt 50 évben nem volt női miniszterelnöke vagy köztársasági elnöke az országnak.

Ugyan a WEF azt állítja, hogy Magyarországnak nincsen női minisztere, ez nem igaz, hiszen Bártfai-Mager Andrea, tárca nélküli, nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszterként a jelenlegi kormány tagja. Ennek ellenére így is hatalmas a lemaradásunk az átlaghoz (20%) és a listavezetőkhöz képest is, az izlandi kormány 40 százalékát nők adják.

Nem ennyire fekete-fehér a kép

A World Economic Forum felmérése a világ talán legnagyobb nemi egyenlőtlenségeket mérő jelentése, csakhogy a megválasztott fókusz miatt Magyarország több területen hátrányba kerül. Azt nem vitatjuk, hogy a politika terén kiemelt különbségek valós és létező problémák, de a jelentésben ez nagyon erősen súlyozva jelenik meg.

Magyarország 102. a listán, míg Románia a 63., de ez jelentős részben annak köszönhető, hogy a parlamentben nagyobb a nők aránya, valamint, hogy a jelenlegi miniszterelnökük is egy nő (az ország történetének során először), Viorica Dăncilă. Ez a WEF által a két országról készített ábráról is látszik, itt Magyarországnak a politika területén nagyobb a lemaradása az átlaghoz képest, míg Románia a politikában erősebb, de a többi területen szinte nem látható az eltérés.

Magyarország és Románia ábrái. (Forrás: WEF - The Global Gender Gap Report 2018)

A számokat megnézve az látszik, hogy a magyar nők 63,7 százaléka dolgozik a román nők 56,1 százalékával szemben, ami azért fontos, mert a férfiaknál sokkal kisebb a különbség – 76,9 a 74,6 százalékkal szemben. Sokkal rosszabb az iskolázottsági arány is, itthon csupán a kislányok 4,2 százaléka nem kezdi meg az általános iskolát, addig ez Romániában 9,9 százalék, és ahogy öregszenek, úgy csak romlik ez az arány, míg itthon a fiatal nők 9,6 százaléka hagyja ott az iskolát, addig Romániában már 17,8 százalék.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG