<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Átmeneti döccenő lehetett ez csupán, még ha nem is lehetünk rá túl büszkék.

Ahogy arról már korábban írtunk, második nekifutásra sem változtatott a negyedéves GDP adaton a Központi Statisztikai Hivatal, így a második negyedévben 3,2 százalékkal bővült a magyar gazdaság.  Az ipar teljesítménye és a fogyasztás ugyanis nem nőtt elég nagyot ebben az időszakban, a mezőgazdaság pedig még vissza is fogta a növekedést. Egyedül a beruházások tartottak némi lendületet a gépezetben, ezek 21 százalékkal nőttek éves alapon.

Van még erő a gazdaságban

Az ING vezető makrogazdasági elemzője, Virovácz Péter szerint a beruházások látványos pörgése elsősorban az uniós projektek felfutásának, a feldolgozóiparban zajló nagyberuházásoknak, valamint az ingatlanpiac rég nem látott virágzásának volt köszönhető, ezt közölte a szakember a Privátbankár.hu-val. Az év második felét tekintve arra számítanak, hogy ismét gyorsul a GDP-növekedés üteme és a július–decemberi adat megközelítheti, de akár meg is haladhatja a 4 százalékot. Ugyanakkor ennek az egyik legfőbb feltétele, hogy a fogyasztás növekedése is tükrözze az erős munkaerőpiaci folyamatokat és az ipar újra erőre kapjon.

Hasonló véleményen van az Erste vezető makrogazdasági elemzője, Ürmössy Gergely is. Meglátása szerint annak ellenére, hogy a második negyedéves 3,2 százalékos éves növekedési ütem elmaradt az első negyedéven látott 4,2 százaléktól, nem kell attól tartani, hogy a lassulás tartóssá válna, illetve elmélyülne. A kedvező gazdasági folyamatok folytatódni fognak a második félévben: a növekvő reálbérek és a javuló fogyasztói bizalom serkentheti a háztartások fogyasztását, az EU-ból érkező támogatások, illetve azok előfinanszírozása még inkább felpörgetheti a beruházásokat, a felfelé ívelő EU-s konjunktúra pedig húzhatja magával a magyar exportot. Emiatt felülvizsgálták a növekedési előrejelzésüket és 3,7 százalékon hagyták az idei évre, a jövő évit pedig 3,4 százalékra emelték.

Makro / Külgazdaság Ott csaptak le váratlanul az ukránok, ahol az oroszok nem számítottak rá
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 08:00
Az ukránok szerint orosz cirkálórakéták semmisültek meg a Krímben.
Makro / Külgazdaság Ma reggel még a forinttal van az erő, de meddig?
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 07:30
Erősödött kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Makro / Külgazdaság Megdobálták a rendőröket az elégedetlen fiatalok, könnygáz volt a válasz
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 06:32
Incidensekkel kísért spontán tiltakozások voltak hétfő este több francia nagyvárosban, miután a nemzetgyűlés nem szavazta meg a kormány megbuktatását célzó két bizalmatlansági indítványt, amelyeket a nyugdíjreform parlamenti szavazás nélküli elfogadását követően terjesztett be az ellenzék.
Makro / Külgazdaság Moszkva és Kijev is megszólalt a kínai béketervvel kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kína ábrándokat kerget – kemény lesz az ébredés
Káncz Csaba | 2023. március 20. 19:16
Kína csökkenő demográfiai ereje, valamint bővülő politikai ambíciói közötti óriási szakadék téves stratégiai döntésekhez vezethet. A múltbeli dicsőség emlékei vagy az elvesztett státusztól való félelem ugyanarra a veszélyes útra vezethetik, mint amelyre Oroszországot Ukrajnában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Lesöpörheti a külföldi építőipari cégek véleményét a kormány
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 17:47
Állami pénzből lehet kivásárolni az érintett külföldi cégeket? Az ÉVOSZ ezt javasolja.
Makro / Külgazdaság Gigantikus hadgyakorlat kezdődött a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 16:51
Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődött hétfőn a Duna torkolatvidékén és a Fekete-tengeren Románia szervezésében tíz NATO-tagállam, valamint Moldova és Georgia részvételével.
Makro / Külgazdaság Agyondicsérte Putyint a kínai államfő
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 16:21
Oroszország jóléte jelentősen megnőtt Vlagyimir Putyin elnök vezetésének köszönhetően - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai államfő, amikor orosz hivatali partnere hétfőn kötetlen eszmecserén fogadta őt a Kremlben.
Makro / Külgazdaság Moszkvát és Brüsszelt is keményen kiosztotta a lengyel kormányfő
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 16:01
Az egész világ az orosz agresszió fenyegetettségében él - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európa jövőjéről a németországi Heidelberg egyetemén hétfőn tartott előadásában.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: nem szállítunk és nem veszünk lőszert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 15:29
Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a konstruktív tartózkodás intézményét alkalmazza a kérdésben - jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG