<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Egy karácsonyi vásárba hajtottak bele lopott kamionnal, a támadót a helyszínen elfogták. A merényletben 12-en meghaltak, 48 embert szállítottak kórházba. A támadó indítéka egyelőre nem ismert. A németek hallgatnak, Angela Merkelt értesítették, de egyelőre nem reagált. A KKM három eltűnt magyarról tud.
Ledöntött karácsonyfa mögött tűzoltók egy berlini karácsonyi vásárban 2016. december 19-én, miután a háttérben álló teherautó a vásárlók közé hajtott. Forrás:MTI/AP/Michael Sohn

A támadás Berlin nyugati részének központjában, a Charlottenburg kerületi Kurfürstendamm sugárúti karácsonyi vásárnál történt. A nizzai terrortámadáshoz hasonlóan itt is autóval hajtottak a tömegbe, a támadó egy lopott kamiont használt. A merényletben 12-en meghaltak, 48 embert pedig súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A Die Welt úgy tudja, a német titkosszolgálat már tudott egy fenyegetésről, ahol egy karácsonyi vásár volt a célpont.

A Reuters cikke szerint a kamion 60 kilométeres sebességgel hajtott bele a Kaiser Wilhelm emléktemplom előtti karácsonyi vásárba, több bódén is áthajtott, illetve elsodort. Az Index cikke szerint a kocsi a lengyel Usługi Transportowe ARIEL Żurawski nevű cégé, eredetileg Olaszországból szállított 25 tonna acélszerkezetet Berlinbe. A sofőrnek kedden kellett volna új árut felvennie, hétfő délben beszéltek vele utoljára, a kamiont délután négykor veszítették szem elől. A támadás után a kamionban megtalálták a lengyel sofőr holttestét.

Itt történt a támadás.

A németek hallgatnak

Így keresd meg a szeretteidet!Kint él ismerősöd, barátod, rokonod? Te magad élsz kint és keresel valakit? A hatóságoknál Magyarországról a +49 30 54023 111, Németországból pedig a 030 54023 111 telefonszámon érdeklődhetsz.

A németek szakszerűen, de óvatosan kezelik az esetet, egyelőre merényletnek sem nevezik a történteket. A német belügyminiszter, Thomas de Maiziére szerint ugyanakkor számos jel utal arra, hogy terrortámadás történt. A hatóságok egyelőre nem adtak még hivatalos tájékoztatást, ma délután egyre írtak ki sajtótájékoztatót az esettel kapcsolatban, addigra többet fogunk tudni. Angela Merkelt azonnal értesítették az esetről, hivatalos reakció azonban még nem érkezett, pusztán a fejlécét cserélte feketére Facebookon.

A Die Welt német napilap rendőrségi forrásokra hivatkozva írja, hogy a gázoló feltehetően pakisztáni menekült volt, aki az idén, február 16-án kért menedékjogot Németországban. Az illető állítólag ismert volt a rendőrség előtt alvilági kapcsolatai miatt, arról ugyanakkor nincs információ, hogy kapcsolatban állt-e szélsőséges csoportokkal.

Magyarok is eltűntek

Az áldozatok nemzetiségéről egyelőre nem tettek közzé hivatalos tájékoztatást, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke, Menczer Tamás elmondása szerint eddig hárman jelezték a berlini magyar nagykövetség ügyeleti telefonszámán, hogy nem találják a rokonukat. Elmondása szerint mindhárom esetben felvették az adatokat és továbbították a német rendőrségnek, egyelőre várják és gyűjtik a további információkat. A konzulok a helyszínre siettek, úgy tűnik, hogy a vásáron üzemelő magyar lángosos és kürtős kalácsos bódéja nem azon a részen volt, ahol a teherautó a tömegbe hajtott - tette hozzá Menczer.

Tűzoltók egy berlini karácsonyi vásárban 2016. december 19-én, miután egy teherautó a vásárlók közé hajtott. Legalább kilenc ember életét vesztette, sokan megsebesültek. Forrás: MTI/EPA/Maurizio Gambarini

Összehangolt támadássorozat?

A berlini esettel párhuzamosan Brüsszelben és Zürichben is fegyveres merénylőket fogtak el. Brüsszelben hétfő este több utcát is le kellett zárni egy rendőri akció miatt, a La Derniére Heure szerint őrizetbe vettek egy fegyveres férfit Schaerbeekben, akin golyóálló mellény volt. Ezután feloldották a Liedts tér környékén a zárlatot, és az ott lakók hazamehettek.

Zürichben egy, a város pályaudvarához közel eső iszlám imaközpontban történt lövöldözés, itt egy lövöldöző férfi három embert sebesített meg súlyosan.  A hatóságok közlése szerint nincs bizonyíték arra, hogy vallási indíttatású támadásról lenne szó az Index cikke szerint. A lövöldöző elmenekült, a rendőrség lezárta a környéket. A Blick.ch szerint kutyákkal keresnek egy 30-as férfit. A szemtanúk szerint fekete ruhát és fekete sapkát viselt.

Hadat üzentek Oroszországnak - lelőtték az orosz nagykövetet

Ijesztő merénylet történt Ankarában: közelről lelőtték egy kiállítási megnyitón az ott beszédet mondó orosz nagykövetet. A tettest, aki egy szolgálaton kívüli rendőr volt, tűzharcban lepuffantották. Az ügy magányos akciónak tűnik, de elég kínos Törökországnak. A merénylő Aleppót kiáltotta, így mintegy bevonva a dologba az egész zűrös szíriai helyzetet. Az esetről korábban itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Makro / Külgazdaság „Az oroszok gabonát égetnek és elpusztítják a magtárainkat” - új fejezetek az odesszai naplóból
Mester Nándor | 2022. augusztus 8. 19:33
Döbbenetes heteket élnek át a dél-ukrajnai kikötőváros és környékének lakói. Ismétlődő orosz rakétatámadások, életükért küzdő sebesültek és több tízezer kelet-ukrajnai menekült, ezekkel szembesülnek.
Makro / Külgazdaság Iráni kompromisszum született az atomalkuban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 18:27
Kompromisszumos szövegtervezettel zárultak a bécsi nukleáris tárgyalások Iránnal hétfőn - közölte egy diplomáciai forrás.
Makro / Külgazdaság Riasztó jelentés jött a kontinensnyi országból
Káncz Csaba | 2022. augusztus 8. 17:18
Ausztrália új kormánya átfogó környezetvédelmi jelentést tett közzé, amelyet elődje visszatartott. Az eredmények aggasztóak: a kontinensnyi ország összes ökoszisztémája nyomás alá került az éghajlatváltozás miatt. Számos állatfaj a kihalás szélén áll. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megérkezett az első ukrán gabonaszállítmány
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 16:35
Célba ért az első ukrajnai gabonaszállítmány hétfőn: a Polarnet nevű hajó megérkezett törökországi célállomására 12 tonna kukoricával a fedélzetén - közölte a kijevi infrastrukturális minisztérium.
Makro / Külgazdaság A német kancellár szerint nem csökkent az orosz szankciók támogatottsága
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 15:19
Olaf Scholz német kancellár nem tart az Oroszország elleni szankciók támogatottságának gyengülésétől még az energiaszámlák további emelkedése esetén sem - mondta a kormányszóvivő hétfőn, Berlinben.
Makro / Külgazdaság Horvátországban még olcsóbb lesz a benzin
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 14:12
A horvát kormány tovább csökkentette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát - közölte a kabinet hétfőn.
Makro / Külgazdaság Brutális többlet a magyar költségvetésben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 12:24
2018 decembere óta nem látott többlettel zárt az államháztartás júliusban.
Makro / Külgazdaság Brutális hiányba fordulhat év végére a magyar külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:29
A friss adatok láttán az elemző év végére közel 5 milliárd eurós hiányt valószínűsít.
Makro / Külgazdaság Továbbra is gyászosaknak látják az euróövezet kilátásait a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:13
A gyenge fogyasztói bizalom, a magas infláció és az emelkedő energiaárak miatt az euróövezetben továbbra is nagyon valószínű a recesszió.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG