BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. március 31. 12:41

Fontos újítás, hogy ezentúl a koronavírus hivatalos oldalán fel fogják tüntetni az elhunytak számán kívül a nemüket, a korukat és azt a krónikus alapbetegséget, amelyben a betegség előtt is szenvedtek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss adatokkal kezdett, 492 hivatalos fertőzött van hazánkban (46 fővel nőtt a számuk egy nap alatt), az elhunytak száma 16-re emelkedett (1 fő halt meg az elmúlt 1 napban), viszont egyre többen gyógyulnak meg a betegségből.

Új információ, hogy az elhunytakról szóló tájékoztatás bővül, a www.koronavirus.gov.hu -n olyan részletes adatokat is közölnek ezentúl a számukon túl, mint az életkoruk, nemük, s hogy milyen krónikus alapbetegségben szenvedtek.

Ma Müller Cecília országos tisztifőorvos kezdte a tájékoztatót. Fotó: mti Ma Müller Cecília országos tisztifőorvos kezdte a tájékoztatót. Fotó: mti

A 16 elhunyttal kapcsolatban elmondható, hogy valamennyiüknél krónikus betegség is fennt állt. Legtöbben szív- és érrendszeri, rosszindulatú daganatos, gyomor- bélrendszeri vagy immunológiai betegséggel küzdöttek. Továbbra is fontosak a korlátozások, hogy közösen megszakíthassuk a fertőzési láncokat.

Az országos tisztifőorvos beszélt az otthonmaradás lelki tényezőiről, hiszen ez senkinek nem könnyű. Köszönetet mondott a művészeknek, akik online próbálják magukban és a másokban is tartani az erőt. Fontos, hogy a bezártság alatt beszéljük ki a problémákat, s ne függőségben keressük a lelki nyomás enyhítésének módját. Fontos a napirend, a testmozgás megoldása, valamint, hogy ne plusz étkezésekkel üssük el az időt, és fordítsunk nagy figyelmet a gyerekekre.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa szerint hatályba lépett a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény, amelyről a kormányrendelet is megjelent már. A Waberer's-Szemerey Logisztikai Kft. támogatást nyújt, ennek nyomán 82 kijelölt kórházba szállították ki a Kínából kapott védőeszközöket. A 108 kijelölt kórházban megkezdték a kórházparancsnokok a munkát, s jelentették, hogy minden egyéni védőfelszerelés teljes körűen rendelkezésre áll az egészségügyi dolgozók és a páciensek számára is.

A járvány alatt eddig 103 büntető eljárást indítottak az állampolgárok ellen. Például 26 fővel szemben rémhírterjesztés miatt, 19 fő ellen közveszéllyel fenyegetés miatt, 22 fő ellen csalás miatt, 9 fővel szemben járványügyi szabálysértés miatt.

Elemezték és értékelték a kijárási korlátozás tapasztalatait, amelyeket még mindig kielégítőnek tartanak. Az eddigi 3 napban 943 rendőri intézkedését foganatosítottak, 822 esetben figyelmeztetésre volt szükség, 13 esetben helyszíni bírság. 9448 hatósági házi karantént rendeltek eddig el, az itt élőket 63 ezer esetben ellenőrizték.

Újságírói kérdésekre válaszolva megtudtuk, hogy a húsvéthoz szükséges sonka- és tojásvásárlások nem jelentenek plusz kockázatot, az önkéntesek által gyártott textilmaszkok pedig nem nyújtanak olyan védelmet, mint a hivatalos maszkok, de nagyon jó, hogy ezt is viselik, akik szükségét érzik. Bár a polgármesterek szívesen vennék a hivatalos tájékoztatást, az operatív törzs azt javasolja nekik, kövessék ők is a tájékoztatókat és a hivatalos vírusoldalt.

Eddig 5500 magyar hazaszállításában segédkezett a magyar kormány, most pedig 257 fő magyar és 18 szlovák állampolgár érkezik a napokban haza Amerikából és Kanadából a segítségükkel. Tegnap pedig 150 autóval és 4 busszal érkeztek haza Tirolból a karantén lejárta után magyarok. A gyermekek között is vannak súlyosabb állapotban lévők, és szinte már a küszöbén vagyunk a tömeges fertőzéseknek.

Újabb eljárásrend készül a gyanús esetek értesítésében és minden kórház rendelkezik egészségügyi vészforgatókönyvvel. Szerológiai vizsgálatok kutatása indul a napokban, melynek fókuszában a koronavírussal szembeni immunitás kialakulása áll.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Mindenki a koronavírussal törődik - de mi lesz a többi beteggel?
MTI | 2020. június 1. 17:37
A koronavírus-járvány miatt kevesebb ellátás jut a más betegségektől szenvedő pácienseknek - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett felméréséből, amelyet májusban végeztek a világ 155 országban.
Makro / Külgazdaság Mindjárt a postaládákban az újabb nemzeti konzultáció - ebben is lesz Soros
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 17:04
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket, amelyek között lesz Soros Györggyel kapcsolatos is. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn. 
Makro / Külgazdaság Feltámad a magyar turizmus - mindenki elkezdett szállást foglalni
MTI | 2020. június 1. 16:04
Újraindult a belföldi turizmus - mindenki elkezdte lefoglalni a belföldi nyaralását is.
Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzt adnának a németeknek, hogy vegyenek új autót
MTI | 2020. június 1. 14:04
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót (1750 milliárd forint) fordíthatnak erre a célra.
Makro / Külgazdaság Oroszországban már van koronavírus-gyógyszer
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 13:19
Oroszországban a jövő héttől hozzájuthatnak az első jóváhagyott, a Covid-19 kezelésére használható gyógyszerhez a betegek - írja a Reuters.
Makro / Külgazdaság Már a Fehér Ház mellett gyújtogatnak - mit csinál eközben Donald Trump?
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 09:37
Miután bejárta az egész világot a videó, amelyen amerikai rendőrök intézkedés közben megölnek egy afroamerikai polgárt, Amerika-szerte zavargások törtek ki. Több tucat államban hirdettek kijárási tilalmat, kivezényelték a Nemzeti Gárdát, beindultak a fosztogatások is, a Fehér Ház közelében is gyújtogattak már - Trump elnök mégsem szól a nemzethez, nem próbálja meg lenyugtatni a kedélyeket.
Makro / Külgazdaság Egyetlen új halottja van a koronavírusnak - hónapok óta nem láttunk ilyet
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 08:38
15-en fertőződtek meg a legfrissebb adatok szerint - csak egy új áldozata van a vírusnak, április legeleje óta nem volt ilyen.
Makro / Külgazdaság Kinyithatnak keddtől a párizsi vendéglátóhelyek, a teraszok a járdákat és az úttesteket is elfoglalhatják
MTI | 2020. május 31. 18:24
Mert benti kiszolgálás még nem lesz.
Makro / Külgazdaság Szlovéniában már harmadik napja nincs új koronás fertőzött
MTI | 2020. május 31. 16:51
És ötödik napja nem halt bele senki a betegségbe.
Makro / Külgazdaság A Szegedi Szabadtéri Játékokon már nem segít a kormányrendelet
Kormos Olga | 2020. május 31. 14:07
Bár május 28-tól fogadhatnak nézőket a szabadtéri színházak és mozik, sőt, a vándorcirkuszok is, de nyilvánvaló, hogy olyan gyorsan egy intézmény sem tud reagálni, hogy már ezen a héten előadást tartson. A társadalmi távolságtartás szabályai miatt pedig kicsit olyan a helyzet, mint a népmesében: kaptak is, meg nem is.
hírlevél