BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. március 30. 18:55

Erősen közelít a 360-as szinthez a forint árfolyama az euróval szemben. Annak ellenére, hogy az USA-ban gyorsul a járvány terjedése és meghosszabbították az ezzel kapcsolatos korlátozásokat, a tőzsde emelkedni tud, és a pozitív hangulat átragadt Európára is. A BUX-ot a Mol húzta vissza. A hangulatot javítják a vírus ellenszerével kapcsolatos bejelentések is.

Miközben az új koronavírus több országban még gyorsuló ütemben terjed, és az Amerikai Egyesült Államokban az elnök is sokkal  pesszimistább, mint korábban, az amerikai tőzsde hétfőn szép emelkedésre képes. Az elnök elismerte, hogy több millió fertőzöttre és akár 200 ezer halottra is lehet számítani országában, és meghosszabbította a vírussal kapcsolatos korlátozásokat.

Ennek ellenére az amerikai indexek este hatkor kettő százalék körüli pluszban álltak. Az európai mutatók sokáig bizonytalankodtak, de a finisben rájuk is átragadt az optimizmus. A német DAX 1,9, a francia CAC 0,6 százalékos pluszban zárt. A svájci, holland, svéd indexek két százalék feletti emelkedést értek el.

Oltás (fotó: Pixabay.com) Oltás (fotó: Pixabay.com)

Itthon a BUX csak negyed százalékkal ugyan, de mínuszban búcsúzott. A Mol 1,9 százalékos esése hízta le elsősorban, bár az OTP is süllyedt 0,6 százalékkal. A Richter 1,1, a Telekom 2,1 százalékkal javított.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Csúnyán néz ki a forint, amely napközben is gyengült, de estefelé tovább romlott a pozíciója. Jelenleg 359,30 az euró ára, ami több mint három forintos, majdnem egy százalékos emelkedés. Ám a lengyel zloty, a cseh korona és a horvát kuna is 0,4-0,5 százalékkal gyengült, csak a román lej stagnált ma.

Euró/forint, euró/zloty, euró/korona és euró/lej (Tradingview.com) Euró/forint, euró/zloty, euró/korona és euró/lej (Tradingview.com)

Jött két jó hír az oltásról

A tőzsdei optimizmus egyik oka lehet, hogy kora délután a Johnson and Johnson nevű konszern bejelentette, megkezdi egy kísérleti koronavírus-oltás klinikai tesztjeit. A céljuk, hogy az oltóanyagot 2021 elején élesben be is lehessen vetni. A Marketwatch emlékeztet arra, hogy a Johnson and Johnson az első cégek között volt, amelyek bejelentették az oltóanyag kutatásának megkezdését még januárban. A részvény árfolyama szépen emelkedik, közel hét százalékos pluszban jár. (Az oltások kifejlesztésének nehézségeiről itt írtunk.)

A Regeneron és a Sanofi cégek konzorciuma is bejelentette ma, hogy kezelték az első pácienst egy Kevzara nevű gyógyszerrel. A kísérletek hét országban folynak majd, súlyos állapotban levő betegeken. Ezt a gyógyszert eredetileg a reumatoid artritisz, egy ízületi gyulladásos betegség  kezelésére fejlesztették ki.

Legalább 16 cég pályázik

A Marketwatch gyűjtése szerint legalább 16 cég dolgozik koronavírus-oltások és gyógyszerek elkészítésén. Közöttük az ismertebbek a Roche Holding AG, a Sanofi-Regeneron konzorcium, a Gilead Sciences, a Moderna Inc. Valamint számos kisebb biotech-vállalat van a listán.

Sok cég különböző amerikai vagy nemzetközi szervezetektől kap erre pénzt, mások magántőkéből oldják meg a kutatások finanszírozását.  Több esetben a cégek összeállnak és partnerekként, közösen próbálják gyorsan kifejleszteni a megfelelő oltóanyagot vagy gyógyszert. Egyes vállalatok már februárban vagy márciusban elkezdtekt gyógyszerekkel kísérletezni, az első tesztek eredményei áprilisban vagy májusban várhatók legkorábban.

Nem fizetnek az európai bankok

Az európai bankoknak nem volt jó napja, mert az európai központi bank azt javasolta nekik, hogy ne fizessenek osztalékot legalább őszig. Több európai bank részvénye, mint például az ING, az UniCredit, a Commerzbank, a Raiffeisen Bank vagy az Erste Group 6-9 százalékkal esik. Egyébként Magyarországon az OTP Bank szintén bejelentette nemrég, hogy az osztalékfizetés elhalasztását tervezi.

A nap talán legnagyobb mozgását az olajárak produkálták, amelyek mintegy két hete különösen szenvednek. Nemcsak a koronavírus, hanem a szaúdi-orosz árháború miatt is. A WTI 5-6, a Brent hét százalék körüli esést utat ma, mint pénteken. A múlt hét végén a szaúdi illetékes cáfolta, hogy ismét tárgyalna az orosz féllel. Ma ráadásul a sivatagi királyság bejelentette, hogy még tovább növeli olajkitermelését, napi 10,6 millió hordóra.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél