<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az augusztusi főszezonban is a kikötőkben vesztegel a kormány nyaralóhajó-flottájának közel a fele, ősztől pedig hatalmas akciókkal próbálnák rávenni a magyarokat, hogy béreljék ki a méregdrágán vett hajókat. A lényeg azonban a kikötők építése volt, amihez nem is kell vendég.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, a Privátbankár.hu-n jelent meg.

Eredetileg gazdag magyar és külföldi turistákra apellálva látott nagy fantáziát a kormány a tiszai nyaralóhajós turizmusban, ezért nem sajnált 4,6 milliárd forintot elkölteni a szükséges infrastruktúra kiépítésére. Optimistán úgy kalkuláltak: 7-8 éven belül megtérül a befektetés. A koronavírus-járvány azonban jelentős nehézségeket okozott, áprilisban gyakorlatilag minden külföldi előfoglalást visszamondtak. Most azonban próbálják sikerként eladni a történetet.

Sikerrel indult júliusban a Mahart nyaralóhajózási programja, jelentős az érdeklődés, a hajók kihasználtsága augusztusban 62 százalékos - közölte Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos egy csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

Félsiker. Fotó: turizmus.comFélsiker. Fotó: turizmus.com

Mivel 20 nyaralóhajóról van szó, a 62 százalék igazából azt jelenti, hogy 12-13 hajót sikerülhet kiadni néhány napra augusztusban. A flotta közel fele pedig a kikötőkben ringatózhat. A hajózás ma elsősorban a felső-középrétegek szórakozása Magyarországon. Elsősorban aligha a magyar, hanem inkább a külföldi utazóközönséget célozta meg a kormány a Hollandiában és Németországban népszerű nyaralóhajózással (bár ott nem az állam, hanem magáncégek foglalkoznak ilyesmivel), az árak is euróban vannak megadva. Egy hétvégére 1500-2000 euróért már vihető is a hajó. Ez mintegy félmillió forintot jelent. A Balaton is drága augusztusban, de azért 300-350 ezer forintból egy négycsillagos hotelben egy hetet nyaralhat két ember.

Döntően magyar vendégek veszik igénybe a szolgáltatást, a külföldi vendégek aránya 10 százalékos - fogalmazott a kormánybiztos.

Ősztől pedig a 60 százalékos kihasználtság is visszaesik, nem véletlen, hogy 20-35 százalékos akciókkal próbálja rávenni a kormány a magyarokat, hogy hajózzanak el Tokajból Sátoraljaújhelyre. Maguk a hajók nem rosszak: a 20 egységből álló magyar flottát az Estivale család Quattro, Sixto és Octo típusai alkotják. A 2-4-8 személyes hajók mindegyike két ággyal kiegészíthető. Hamarosan pedig SZÉP-kártyával is lehet fizetni.

A kormány által megszavazott 4,6 milliárd forintot azonban félházas kihasználtságtól függetlenül is prímán el lehetett költeni. Például csak a tokaji nyaralóhajó-bázis kivitelezése 300 millió forintba került: az állami Mahart Magyar Hajózási Zrt. közbeszerzését az Újlaki Építő Kft. nyerte meg, amely az Óbuda Group cégcsoport kivitelező vállalata. Az Óbuda Group pedig mindent épít, a referenciái között a kormány szívéhez oly közel álló építmények szerepelnek, mint a Duna Aréna vagy a Puskás Aréna, ahol a mérnöki tanácsadó, projektmenedzseri, tervellenőri, műszaki ellenőri munkákat kapták meg.

Valószínűleg tehát nem a nyaralóhajóktól lesz nyereséges a Mahart Zrt., amelynek tavalyi beszámolója még nem elérhető, de 2018-ban is mintegy 20 millió forintos veszteséggel zártak. Nem úgy, mint a Mahart-PassNave Személyhajózási Kft., amely felett a tulajdonosi jogokat az állami Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja, de tulajdonos benne a Hableány-balesetben is érintett Viking Sigyn szállodahajót üzemeltető Viking River Cruises, amely egy Svájcban bejegyzett, norvég tulajdonú hajózási cégóriás. A Mahart-Passnave 2019-ben 4,1 milliárd forintos forgalom mellett 1,5 milliárd forintos profittal zárt, amit nem vettek ki a cégből.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sötétbe borult Luhanszk megye, kiürült az acélmű Mariupolban - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:57
Ma sem csitultak a harcok, főleg az oroszok értek el hadisikereket. És pusztították tovább Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Van, akinek bejön, ahogy Szijjártó Péter miniszterkedik – egyetemistákat kérdeztünk (videó)
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 18. 18:31
Mindig fokmérője egy társadalomnak, hogy mit gondolnak saját jövőjükről a leendő tanárok és jogászok. Ezért kérdeztük most, a tanév vége felé őket.
Makro / Külgazdaság A nap képe: történelmi fordulatot hajtott végre Svédország és Finnország
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 17:14
Lemondanak semlegességükről, kérik csatlakozásukat a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Európai Bizottság: takarékos energiafelhasználás kell az orosz függőség felszámolásához
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 16:26
Közös fellépést sürget és a lakosságtól is áldozatokat vár a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Putyin nukleáris csapásmérő ereje Észak-Európában
Káncz Csaba | 2022. május 18. 15:46
A Kola-félszigeten ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók állomásoznak, amelyek önmagukban garantálják Oroszország tengeri nukleáris második csapásmérő képességének mintegy kétharmadát. Sojgu védelmi miniszter már áprilisban bejelentette, hogy "több mint 500 fejlett fegyverrendszert" helyeznek el a Barents-tenger környékén, tekintettel "az európai katonai és politikai helyzet drámai romlására". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elapad az állami támogatás, több lehet a német vállalati csőd
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:35
Az Allianz Trade előrejelzése szerint.
Makro / Külgazdaság Megnyitná az elzárt uniós pénzcsapot az új Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:04
Navracsics Tibor reményei szerint az év második felében lehet megegyezés.
Makro / Külgazdaság Putyin kiutasított több mint két tucat francia diplomatát
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:30
Harmincnégy francia diplomatát utasított ki szerdán Moszkva, válaszul Párizs hasonló intézkedésére.
Makro / Külgazdaság Fékre léptek áprilisban a csehországi autógyárak
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:05
Beütött a háború és a járvány.
Makro / Külgazdaság Lukasenka bekeményít, halálbüntetéseket kaphatnak ellenzéki aktivisták
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:25
Aláírta a belarusz elnök, hogy immár terrorcselekmény előkészítéséért vagy kísérletéért is halálra lehet ítélni valakit - számos ellenzékit tartóztattak már le ilyen vádakkal.
hírlevél
Ingatlantájoló