TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az utóbbi napok merényletei után sokan vannak, akik azon törik a fejüket, hogy mivel lehetne védekezni a terroristák, ámokfutók és egyéb őrültek ellen. Bekameráznak majd mindent? Minden rendezvény előtt átvilágítanak bennünket? Tele lesz biztonsági emberekkel minden vonat és pályaudvar?

Több vezető német lap is foglalkozik olyan módszerekkel, amelyek a terrorizmus és más erőszakos cselekmények ellen a biztonságot növelni tudnák. Ötletek bőven vannak, valószínűleg nem mindegyik megvalósítható, és szinte biztos, hogy teljes biztonságot semmi sem tud garantálni.

1. Biztonsági őrök garmadája, magánhadseregek?

A FAZ.net tudósítása szerint a baltás vasúti támadó nyomán a német vasút több száz új biztonsági őr munkába állítását tervezi a vonatokon és a pályaudvarokon. Egyébként már eddig is 3700 őrt alkalmaztak, akiket 5000 járőröző rendőr egészített ki. A terv egyébként nem új, folyamatban van, és hozzá tartozik, hogy az őröket testre szerelhető kamerákkal is fel szeretnék szerelni. (Ám nem lehet minden vagonba rendőrt telepíteni, nincs az a pénz – teszik hozzá a kritikusok.)

A Die Welt szerint egyre több rendezvényen vannak kutyás biztonsági őrök szerte Európában, a privát biztonsági emberek egyre elterjedtebbek. Vannak, akiket vállalkozók alkalmaznak például üzleteik védelmére, másutt az önkormányzatok próbálják ezzel kiegészíteni a leterhelt rendőrségeket.

2. Beléptető kapuk és átvilágítás mindenütt

Míg évekkel korábban egy koncert vagy egy múzeumlátogatás a világ legbiztonságosabb dolgai egyikének számított, ma már a legtöbb helyen a repülőtéri ellenőrzéshez hasonló átvilágításon kell átessen a látogató. Minden tömegrendezvény biztonsági forgatókönyvében szerepel lassan, mi a teendő, ha tömeggyilkosság történne, és hogyan próbálják megelőzni. (Az első németországi öngyilkos támadó sem jutott be a fesztivál területére.)

3. A fegyvertartás szigorítása

A Die Welt szerint a korábbi módosítások nyomán Európa egyik legszigorúbb fegyvertörvénye a német, de ezt is tovább szigorítanák, miután bűnözők és terroristák gyakran használnak lőfegyvert. Legutóbb Münchenben például egy olyat, amelyet hatástalanított fegyverből alakítottak át vissza ismét élessé. Ezeket kellene a jövőben úgy átalakítani, hogy semmiképp se lehessen újra élesíteni. Ám megjegyzik azt is, hogy mindez talán mit sem ér, ha 95 százalékban illegális fegyvereket használnak a bűnözők.

4. Ellenőrizzék a Darknetet

A müncheni gyilkos az internet titkosított, sokszor illegális termékeket rejtő részén, „ Sötét neten” szerezte a fegyverét, most ennek a területnek a fokozott ellenőrzését is szorgalmazzák.

5. Mindent bekameráznak

A német kormány támogatja egy videó-megfigyelő rendszer felállítását, például a pályaudvarokon és a repülőtereken. Ez meg is kezdődött, de lassabban halad, mint ahogy tervezték. A rendszer része lenne egy intelligens számítógépes rendszer, amely gyanús mozgásokat vagy például őrizetlen csomagokat jelentene automatikusan. Fontosak már a bűnüldözői munkában a felhasználói, okostelefonnal készített videók is, ezek tömeges kiértékelésére alkalmas rendszeren is dolgoznak.

6. Betiltanák a gyilkos játékokat

Vitatott, hogy az agresszív, véres számítógépes játékok mennyire járulnak hozzá, hogy egyesek erőszakos cselekményeket kövessenek el, az biztos, hogy a müncheni ámokfutó is a rajongójuk volt. Most fellángolt erről a vita, de a belügyminiszter szkeptikus az esetleges betiltásukkal kapcsolatban és nem támogatja. (Akkor vélhetően illegálisan töltenék le ezeket a rajongók – a szerk.)

7. Bizalmas adatok hosszabb tárolása

Jelenleg sok személyes adatot, mint hogy ki telefonált kivel, csak tíz hétig őriznek meg Németországban. A jobboldali CDU/CSU ezen adatok őrzésének kibővítését szeretné elérni. Megkönnyítenék az olyan adatok felhasználását is a bűnüldözésben, mint a Messenger üzenőrendszer adatai.

8. Menekültek azonosítása

Tavaly, amikor naponta tízezer menekült is érkezett, nagy részük papírok nélkül, lehetetlenné vált a pontos azonosításuk. Sokakat nem kérdeztek ki személyesen, csak kérdőívet töltettek ki velük, ezt pótolni akarják. Legalább utólag fel szeretnék mérni, ki is tartózkodik Németországban, átvilágítani az embereket.

Bár az átvilágítás nem garantálja, hogy nem követhet el bárki bűncselekményeket, lehet, hogy ki lehet vele szűrni egyeseket, akik más országban már elkövettek valamit – írják. Azt a javaslatot viszont, hogy az átvilágításukig a menekültek a határon tranzitzónákban várjanak, már tavaly elvetették.

9. Büntetett előéletű külföldiek gyors kiutasítása

Erre az év elején már született egy jogszabályváltozás főként a szilveszteri kölni cselekmények miatt, ám továbbra is sok nehézségbe ütközik, például a másik ország nem akarja őket befogadni, vagy nem biztonságos. Joachim Herrmann, a bajor belügyminiszter azt találta most mondani, hogy akár nem biztonságos országokba is vissza kéne őket toloncolni, amivel óriási tiltakozást váltott ki emberi jogi szervezetek és más politikusok részéről – derül ki a Die Zeit írásából.

A CDU-s Peter Altmaier kancellária-miniszter egyesen azt mondta, hogy a menekültek nem veszélyesebbek, mint más emberek.

10. A katonaság bevetése belföldön

A németek problémája, hogy az Alkotmány erősen korlátozza a katonaság (Bundeswehr) belföldi bevezetését, például katasztrófák idejére, a belbiztonságot alapvetően a rendőrség kezébe téve le. Bár nagyobb, órákon át tartó támadások idején valószínűleg a jelenlegi szabályok szerint is bevethetők lettek volna a katonák, több politikus a szabályok rugalmasabbá tételét szorgalmazza – derül ki a Die Welt másik cikkéből.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél