<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Az utóbbi napok merényletei után sokan vannak, akik azon törik a fejüket, hogy mivel lehetne védekezni a terroristák, ámokfutók és egyéb őrültek ellen. Bekameráznak majd mindent? Minden rendezvény előtt átvilágítanak bennünket? Tele lesz biztonsági emberekkel minden vonat és pályaudvar?

Több vezető német lap is foglalkozik olyan módszerekkel, amelyek a terrorizmus és más erőszakos cselekmények ellen a biztonságot növelni tudnák. Ötletek bőven vannak, valószínűleg nem mindegyik megvalósítható, és szinte biztos, hogy teljes biztonságot semmi sem tud garantálni.

1. Biztonsági őrök garmadája, magánhadseregek?

A FAZ.net tudósítása szerint a baltás vasúti támadó nyomán a német vasút több száz új biztonsági őr munkába állítását tervezi a vonatokon és a pályaudvarokon. Egyébként már eddig is 3700 őrt alkalmaztak, akiket 5000 járőröző rendőr egészített ki. A terv egyébként nem új, folyamatban van, és hozzá tartozik, hogy az őröket testre szerelhető kamerákkal is fel szeretnék szerelni. (Ám nem lehet minden vagonba rendőrt telepíteni, nincs az a pénz – teszik hozzá a kritikusok.)

A Die Welt szerint egyre több rendezvényen vannak kutyás biztonsági őrök szerte Európában, a privát biztonsági emberek egyre elterjedtebbek. Vannak, akiket vállalkozók alkalmaznak például üzleteik védelmére, másutt az önkormányzatok próbálják ezzel kiegészíteni a leterhelt rendőrségeket.

2. Beléptető kapuk és átvilágítás mindenütt

Míg évekkel korábban egy koncert vagy egy múzeumlátogatás a világ legbiztonságosabb dolgai egyikének számított, ma már a legtöbb helyen a repülőtéri ellenőrzéshez hasonló átvilágításon kell átessen a látogató. Minden tömegrendezvény biztonsági forgatókönyvében szerepel lassan, mi a teendő, ha tömeggyilkosság történne, és hogyan próbálják megelőzni. (Az első németországi öngyilkos támadó sem jutott be a fesztivál területére.)

3. A fegyvertartás szigorítása

A Die Welt szerint a korábbi módosítások nyomán Európa egyik legszigorúbb fegyvertörvénye a német, de ezt is tovább szigorítanák, miután bűnözők és terroristák gyakran használnak lőfegyvert. Legutóbb Münchenben például egy olyat, amelyet hatástalanított fegyverből alakítottak át vissza ismét élessé. Ezeket kellene a jövőben úgy átalakítani, hogy semmiképp se lehessen újra élesíteni. Ám megjegyzik azt is, hogy mindez talán mit sem ér, ha 95 százalékban illegális fegyvereket használnak a bűnözők.

4. Ellenőrizzék a Darknetet

A müncheni gyilkos az internet titkosított, sokszor illegális termékeket rejtő részén, „ Sötét neten” szerezte a fegyverét, most ennek a területnek a fokozott ellenőrzését is szorgalmazzák.

5. Mindent bekameráznak

A német kormány támogatja egy videó-megfigyelő rendszer felállítását, például a pályaudvarokon és a repülőtereken. Ez meg is kezdődött, de lassabban halad, mint ahogy tervezték. A rendszer része lenne egy intelligens számítógépes rendszer, amely gyanús mozgásokat vagy például őrizetlen csomagokat jelentene automatikusan. Fontosak már a bűnüldözői munkában a felhasználói, okostelefonnal készített videók is, ezek tömeges kiértékelésére alkalmas rendszeren is dolgoznak.

6. Betiltanák a gyilkos játékokat

Vitatott, hogy az agresszív, véres számítógépes játékok mennyire járulnak hozzá, hogy egyesek erőszakos cselekményeket kövessenek el, az biztos, hogy a müncheni ámokfutó is a rajongójuk volt. Most fellángolt erről a vita, de a belügyminiszter szkeptikus az esetleges betiltásukkal kapcsolatban és nem támogatja. (Akkor vélhetően illegálisan töltenék le ezeket a rajongók – a szerk.)

7. Bizalmas adatok hosszabb tárolása

Jelenleg sok személyes adatot, mint hogy ki telefonált kivel, csak tíz hétig őriznek meg Németországban. A jobboldali CDU/CSU ezen adatok őrzésének kibővítését szeretné elérni. Megkönnyítenék az olyan adatok felhasználását is a bűnüldözésben, mint a Messenger üzenőrendszer adatai.

8. Menekültek azonosítása

Tavaly, amikor naponta tízezer menekült is érkezett, nagy részük papírok nélkül, lehetetlenné vált a pontos azonosításuk. Sokakat nem kérdeztek ki személyesen, csak kérdőívet töltettek ki velük, ezt pótolni akarják. Legalább utólag fel szeretnék mérni, ki is tartózkodik Németországban, átvilágítani az embereket.

Bár az átvilágítás nem garantálja, hogy nem követhet el bárki bűncselekményeket, lehet, hogy ki lehet vele szűrni egyeseket, akik más országban már elkövettek valamit – írják. Azt a javaslatot viszont, hogy az átvilágításukig a menekültek a határon tranzitzónákban várjanak, már tavaly elvetették.

9. Büntetett előéletű külföldiek gyors kiutasítása

Erre az év elején már született egy jogszabályváltozás főként a szilveszteri kölni cselekmények miatt, ám továbbra is sok nehézségbe ütközik, például a másik ország nem akarja őket befogadni, vagy nem biztonságos. Joachim Herrmann, a bajor belügyminiszter azt találta most mondani, hogy akár nem biztonságos országokba is vissza kéne őket toloncolni, amivel óriási tiltakozást váltott ki emberi jogi szervezetek és más politikusok részéről – derül ki a Die Zeit írásából.

A CDU-s Peter Altmaier kancellária-miniszter egyesen azt mondta, hogy a menekültek nem veszélyesebbek, mint más emberek.

10. A katonaság bevetése belföldön

A németek problémája, hogy az Alkotmány erősen korlátozza a katonaság (Bundeswehr) belföldi bevezetését, például katasztrófák idejére, a belbiztonságot alapvetően a rendőrség kezébe téve le. Bár nagyobb, órákon át tartó támadások idején valószínűleg a jelenlegi szabályok szerint is bevethetők lettek volna a katonák, több politikus a szabályok rugalmasabbá tételét szorgalmazza – derül ki a Die Welt másik cikkéből.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Döntött Svédország a NATO-csatlakozásról, továbbra sincs döntés az olajembargóról – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 19:31
Svéd NATO-csatlakozás, orosz olajembargó és magyar vétó, háborús cselekmények - ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Nagyon fontos helyről kapott gratulációt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 18:29
Brüsszelből, az Európai Bizottság fejétől.  
Makro / Külgazdaság Elmondta Orbán Viktor, mit keresünk még az EU-ban
Wéber Balázs | 2022. május 16. 17:46
Ma délután az Országgyűlés ötödször is miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. A kormányfő beszédében elmondta: Magyarország helye ebben az évtizedben is az EU-ban van, de továbbra is harcolni fog a jogaiért. Szerinte a NATO biztos támasz, de a magyar hadsereget erősíteni kell, mert a gyenge országokat fenyegetik támadások. Beszélt arról is, hogy a kibontakozó gazdasági válság idején sem adják fel eredményeiket és céljaikat: a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatást, a nyugdíjak értékének megőrzését és a rezsicsökkentést.
Makro / Külgazdaság Putyin most ráfordul a muszlim világra
Káncz Csaba | 2022. május 16. 16:41
Moszkva igyekszik demonstrálni, hogy továbbra is kiemelt figyelemmel fordul a muszlim világ irányába. A térség országai nem csatlakoztak a Nyugat Moszkva elleni szankcióihoz, de aggódnak a konfliktus gazdasági stabilitásra gyakorolt ​​hatása miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Olyan összeget kér Magyarország Brüsszeltől, ami kérdésessé teszi az orosz olaj bojkottját
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 16:08
A magyar külügyminiszter szerint vagy a vezetékes import korlátozásától el kell tekinteni, vagy 15-18 milliárdos beruházási programot kell Brüsszelnek finanszírozni.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Brüsszelben – kiakadtak Magyarországra a vétó miatt
Wéber Balázs | 2022. május 16. 14:12
Több tagországnak sem tetszik, hogy az EU a jelek szerint Magyarország miatt nem tudja elfogadni az Oroszország elleni olajembargót.
Makro / Külgazdaság Fenyegetőzött egy sort Oroszország – mi lesz, ha Svédország és Finnország NATO-tag lesz?
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:55
Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint nem kell illúziókba esni.
Makro / Külgazdaság A magyar kormány továbbra is nemet mond az uniós olajembargóra
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:28
Túlmegy a magyar kormány által meghúzott határokon. 
Makro / Külgazdaság Nagyon ígérgetik az EU-s vezetők, hogy jön a hatodik szankciós csomag
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:25
De egyelőre a mikorról még nincs konkrétum, több időre van szükségük.
Makro / Külgazdaság Kikapott a kancellár pártja a legnagyobb német tartományban
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 09:33
A CDU behúzta a szavazatokat Észak-Rajna-Vesztfáliában.  
hírlevél
Ingatlantájoló