5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az utóbbi napok merényletei után sokan vannak, akik azon törik a fejüket, hogy mivel lehetne védekezni a terroristák, ámokfutók és egyéb őrültek ellen. Bekameráznak majd mindent? Minden rendezvény előtt átvilágítanak bennünket? Tele lesz biztonsági emberekkel minden vonat és pályaudvar?

Több vezető német lap is foglalkozik olyan módszerekkel, amelyek a terrorizmus és más erőszakos cselekmények ellen a biztonságot növelni tudnák. Ötletek bőven vannak, valószínűleg nem mindegyik megvalósítható, és szinte biztos, hogy teljes biztonságot semmi sem tud garantálni.

1. Biztonsági őrök garmadája, magánhadseregek?

A FAZ.net tudósítása szerint a baltás vasúti támadó nyomán a német vasút több száz új biztonsági őr munkába állítását tervezi a vonatokon és a pályaudvarokon. Egyébként már eddig is 3700 őrt alkalmaztak, akiket 5000 járőröző rendőr egészített ki. A terv egyébként nem új, folyamatban van, és hozzá tartozik, hogy az őröket testre szerelhető kamerákkal is fel szeretnék szerelni. (Ám nem lehet minden vagonba rendőrt telepíteni, nincs az a pénz – teszik hozzá a kritikusok.)

A Die Welt szerint egyre több rendezvényen vannak kutyás biztonsági őrök szerte Európában, a privát biztonsági emberek egyre elterjedtebbek. Vannak, akiket vállalkozók alkalmaznak például üzleteik védelmére, másutt az önkormányzatok próbálják ezzel kiegészíteni a leterhelt rendőrségeket.

2. Beléptető kapuk és átvilágítás mindenütt

Míg évekkel korábban egy koncert vagy egy múzeumlátogatás a világ legbiztonságosabb dolgai egyikének számított, ma már a legtöbb helyen a repülőtéri ellenőrzéshez hasonló átvilágításon kell átessen a látogató. Minden tömegrendezvény biztonsági forgatókönyvében szerepel lassan, mi a teendő, ha tömeggyilkosság történne, és hogyan próbálják megelőzni. (Az első németországi öngyilkos támadó sem jutott be a fesztivál területére.)

3. A fegyvertartás szigorítása

A Die Welt szerint a korábbi módosítások nyomán Európa egyik legszigorúbb fegyvertörvénye a német, de ezt is tovább szigorítanák, miután bűnözők és terroristák gyakran használnak lőfegyvert. Legutóbb Münchenben például egy olyat, amelyet hatástalanított fegyverből alakítottak át vissza ismét élessé. Ezeket kellene a jövőben úgy átalakítani, hogy semmiképp se lehessen újra élesíteni. Ám megjegyzik azt is, hogy mindez talán mit sem ér, ha 95 százalékban illegális fegyvereket használnak a bűnözők.

4. Ellenőrizzék a Darknetet

A müncheni gyilkos az internet titkosított, sokszor illegális termékeket rejtő részén, „ Sötét neten” szerezte a fegyverét, most ennek a területnek a fokozott ellenőrzését is szorgalmazzák.

5. Mindent bekameráznak

A német kormány támogatja egy videó-megfigyelő rendszer felállítását, például a pályaudvarokon és a repülőtereken. Ez meg is kezdődött, de lassabban halad, mint ahogy tervezték. A rendszer része lenne egy intelligens számítógépes rendszer, amely gyanús mozgásokat vagy például őrizetlen csomagokat jelentene automatikusan. Fontosak már a bűnüldözői munkában a felhasználói, okostelefonnal készített videók is, ezek tömeges kiértékelésére alkalmas rendszeren is dolgoznak.

6. Betiltanák a gyilkos játékokat

Vitatott, hogy az agresszív, véres számítógépes játékok mennyire járulnak hozzá, hogy egyesek erőszakos cselekményeket kövessenek el, az biztos, hogy a müncheni ámokfutó is a rajongójuk volt. Most fellángolt erről a vita, de a belügyminiszter szkeptikus az esetleges betiltásukkal kapcsolatban és nem támogatja. (Akkor vélhetően illegálisan töltenék le ezeket a rajongók – a szerk.)

7. Bizalmas adatok hosszabb tárolása

Jelenleg sok személyes adatot, mint hogy ki telefonált kivel, csak tíz hétig őriznek meg Németországban. A jobboldali CDU/CSU ezen adatok őrzésének kibővítését szeretné elérni. Megkönnyítenék az olyan adatok felhasználását is a bűnüldözésben, mint a Messenger üzenőrendszer adatai.

8. Menekültek azonosítása

Tavaly, amikor naponta tízezer menekült is érkezett, nagy részük papírok nélkül, lehetetlenné vált a pontos azonosításuk. Sokakat nem kérdeztek ki személyesen, csak kérdőívet töltettek ki velük, ezt pótolni akarják. Legalább utólag fel szeretnék mérni, ki is tartózkodik Németországban, átvilágítani az embereket.

Bár az átvilágítás nem garantálja, hogy nem követhet el bárki bűncselekményeket, lehet, hogy ki lehet vele szűrni egyeseket, akik más országban már elkövettek valamit – írják. Azt a javaslatot viszont, hogy az átvilágításukig a menekültek a határon tranzitzónákban várjanak, már tavaly elvetették.

9. Büntetett előéletű külföldiek gyors kiutasítása

Erre az év elején már született egy jogszabályváltozás főként a szilveszteri kölni cselekmények miatt, ám továbbra is sok nehézségbe ütközik, például a másik ország nem akarja őket befogadni, vagy nem biztonságos. Joachim Herrmann, a bajor belügyminiszter azt találta most mondani, hogy akár nem biztonságos országokba is vissza kéne őket toloncolni, amivel óriási tiltakozást váltott ki emberi jogi szervezetek és más politikusok részéről – derül ki a Die Zeit írásából.

A CDU-s Peter Altmaier kancellária-miniszter egyesen azt mondta, hogy a menekültek nem veszélyesebbek, mint más emberek.

10. A katonaság bevetése belföldön

A németek problémája, hogy az Alkotmány erősen korlátozza a katonaság (Bundeswehr) belföldi bevezetését, például katasztrófák idejére, a belbiztonságot alapvetően a rendőrség kezébe téve le. Bár nagyobb, órákon át tartó támadások idején valószínűleg a jelenlegi szabályok szerint is bevethetők lettek volna a katonák, több politikus a szabályok rugalmasabbá tételét szorgalmazza – derül ki a Die Welt másik cikkéből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
Makro / Külgazdaság Irigykedve nézünk erre a cseh adatra
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 10:59
Csehországban főként az élelmiszerárak mérséklődése miatt csökkent a pénzromlás mértéke májusban.
Makro / Külgazdaság Mi kell ahhoz, hogy jobban éljünk? Botos Katalint erről is kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 16:22
A közgazdász, gazdaságtörténész, a rendszerváltás utáni első kormány, az Antall József vezette kabinet pénzügyi államtitkára, majd tárca nélküli minisztere, az Állami Bankfelügyelet 1992-1994 közötti elnöke június 19-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egyórás beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Botos Katalint, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.
Makro / Külgazdaság Elképesztő összefüggéssel próbálják bizonyítani a Fidesz-szavazóknak, hogy semmit nem veszítettek az EP-választásokon
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 15:57
Kormánypárti elemzők azt hozták ki, hogy a Fidesz és a KDNP vasárnap elért eredménye ismét kétharmados parlamenti többséget eredményezett volna.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG