TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az utóbbi napok merényletei után sokan vannak, akik azon törik a fejüket, hogy mivel lehetne védekezni a terroristák, ámokfutók és egyéb őrültek ellen. Bekameráznak majd mindent? Minden rendezvény előtt átvilágítanak bennünket? Tele lesz biztonsági emberekkel minden vonat és pályaudvar?

Több vezető német lap is foglalkozik olyan módszerekkel, amelyek a terrorizmus és más erőszakos cselekmények ellen a biztonságot növelni tudnák. Ötletek bőven vannak, valószínűleg nem mindegyik megvalósítható, és szinte biztos, hogy teljes biztonságot semmi sem tud garantálni.

1. Biztonsági őrök garmadája, magánhadseregek?

A FAZ.net tudósítása szerint a baltás vasúti támadó nyomán a német vasút több száz új biztonsági őr munkába állítását tervezi a vonatokon és a pályaudvarokon. Egyébként már eddig is 3700 őrt alkalmaztak, akiket 5000 járőröző rendőr egészített ki. A terv egyébként nem új, folyamatban van, és hozzá tartozik, hogy az őröket testre szerelhető kamerákkal is fel szeretnék szerelni. (Ám nem lehet minden vagonba rendőrt telepíteni, nincs az a pénz – teszik hozzá a kritikusok.)

A Die Welt szerint egyre több rendezvényen vannak kutyás biztonsági őrök szerte Európában, a privát biztonsági emberek egyre elterjedtebbek. Vannak, akiket vállalkozók alkalmaznak például üzleteik védelmére, másutt az önkormányzatok próbálják ezzel kiegészíteni a leterhelt rendőrségeket.

2. Beléptető kapuk és átvilágítás mindenütt

Míg évekkel korábban egy koncert vagy egy múzeumlátogatás a világ legbiztonságosabb dolgai egyikének számított, ma már a legtöbb helyen a repülőtéri ellenőrzéshez hasonló átvilágításon kell átessen a látogató. Minden tömegrendezvény biztonsági forgatókönyvében szerepel lassan, mi a teendő, ha tömeggyilkosság történne, és hogyan próbálják megelőzni. (Az első németországi öngyilkos támadó sem jutott be a fesztivál területére.)

3. A fegyvertartás szigorítása

A Die Welt szerint a korábbi módosítások nyomán Európa egyik legszigorúbb fegyvertörvénye a német, de ezt is tovább szigorítanák, miután bűnözők és terroristák gyakran használnak lőfegyvert. Legutóbb Münchenben például egy olyat, amelyet hatástalanított fegyverből alakítottak át vissza ismét élessé. Ezeket kellene a jövőben úgy átalakítani, hogy semmiképp se lehessen újra élesíteni. Ám megjegyzik azt is, hogy mindez talán mit sem ér, ha 95 százalékban illegális fegyvereket használnak a bűnözők.

4. Ellenőrizzék a Darknetet

A müncheni gyilkos az internet titkosított, sokszor illegális termékeket rejtő részén, „ Sötét neten” szerezte a fegyverét, most ennek a területnek a fokozott ellenőrzését is szorgalmazzák.

5. Mindent bekameráznak

A német kormány támogatja egy videó-megfigyelő rendszer felállítását, például a pályaudvarokon és a repülőtereken. Ez meg is kezdődött, de lassabban halad, mint ahogy tervezték. A rendszer része lenne egy intelligens számítógépes rendszer, amely gyanús mozgásokat vagy például őrizetlen csomagokat jelentene automatikusan. Fontosak már a bűnüldözői munkában a felhasználói, okostelefonnal készített videók is, ezek tömeges kiértékelésére alkalmas rendszeren is dolgoznak.

6. Betiltanák a gyilkos játékokat

Vitatott, hogy az agresszív, véres számítógépes játékok mennyire járulnak hozzá, hogy egyesek erőszakos cselekményeket kövessenek el, az biztos, hogy a müncheni ámokfutó is a rajongójuk volt. Most fellángolt erről a vita, de a belügyminiszter szkeptikus az esetleges betiltásukkal kapcsolatban és nem támogatja. (Akkor vélhetően illegálisan töltenék le ezeket a rajongók – a szerk.)

7. Bizalmas adatok hosszabb tárolása

Jelenleg sok személyes adatot, mint hogy ki telefonált kivel, csak tíz hétig őriznek meg Németországban. A jobboldali CDU/CSU ezen adatok őrzésének kibővítését szeretné elérni. Megkönnyítenék az olyan adatok felhasználását is a bűnüldözésben, mint a Messenger üzenőrendszer adatai.

8. Menekültek azonosítása

Tavaly, amikor naponta tízezer menekült is érkezett, nagy részük papírok nélkül, lehetetlenné vált a pontos azonosításuk. Sokakat nem kérdeztek ki személyesen, csak kérdőívet töltettek ki velük, ezt pótolni akarják. Legalább utólag fel szeretnék mérni, ki is tartózkodik Németországban, átvilágítani az embereket.

Bár az átvilágítás nem garantálja, hogy nem követhet el bárki bűncselekményeket, lehet, hogy ki lehet vele szűrni egyeseket, akik más országban már elkövettek valamit – írják. Azt a javaslatot viszont, hogy az átvilágításukig a menekültek a határon tranzitzónákban várjanak, már tavaly elvetették.

9. Büntetett előéletű külföldiek gyors kiutasítása

Erre az év elején már született egy jogszabályváltozás főként a szilveszteri kölni cselekmények miatt, ám továbbra is sok nehézségbe ütközik, például a másik ország nem akarja őket befogadni, vagy nem biztonságos. Joachim Herrmann, a bajor belügyminiszter azt találta most mondani, hogy akár nem biztonságos országokba is vissza kéne őket toloncolni, amivel óriási tiltakozást váltott ki emberi jogi szervezetek és más politikusok részéről – derül ki a Die Zeit írásából.

A CDU-s Peter Altmaier kancellária-miniszter egyesen azt mondta, hogy a menekültek nem veszélyesebbek, mint más emberek.

10. A katonaság bevetése belföldön

A németek problémája, hogy az Alkotmány erősen korlátozza a katonaság (Bundeswehr) belföldi bevezetését, például katasztrófák idejére, a belbiztonságot alapvetően a rendőrség kezébe téve le. Bár nagyobb, órákon át tartó támadások idején valószínűleg a jelenlegi szabályok szerint is bevethetők lettek volna a katonák, több politikus a szabályok rugalmasabbá tételét szorgalmazza – derül ki a Die Welt másik cikkéből.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél