<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Jövő május végéig lehet felhasználni. Különben a pénzt visszautalja az állam a munkáltatónak.

Több mint egymillió ember pihent idén SZÉP kártyával. Bevezetése óta már 106 milliárd forint áramlott a turisztikai és vendéglátóipari szektorba, és 22 ezer munkáltató mintegy 900 ezer dolgozója kártyabirtokos.

Horváth Viktória, turizmusért felelős helyettes államtitkár az adventi vásár melegedőjében tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a KSH adatai alapján biztosan kijelenthető, hogy a vendégforgalom utóbbi évekre jellemző növekvő tendenciája az idén is folytatódott. Már tavaly is minden idők legmagasabb vendég- és vendégéjszaka számát, valamint bevételét regisztrálták a szálláshelyek, az idei számok pedig még ezt is meghaladják: az első tíz hónapban 7,7 millió vendég 20 millió éjszakát töltött el kereskedelmi szálláshelyeinken. A vendégszám 5,3 %-kal, a vendégéjszaka szám pedig 4,9%-kal haladta meg a 2012 azonos időszakában mért értéket. A helyettes államtitkár ennél is fontosabbnak tartja, hogy a szállásdíjbevételek 9,3 %-kal, ezen belül a külföldiektől és a belföldiektől származó bevételek kiegyenlítetten, egyaránt 9 %-ot meghaladó mértékben nőttek.

Horváth Viktória szerint a belföldi turizmus erősödése azt eredményezi, hogy a hazai turizmus egyre kevésbé van kitéve a negatív külső hatásoknak. Azt is kiemelte, hogy a magyar vendégek jellemzően a vidéki szolgáltatókat keresik fel, ezáltal az ő bevételeiket növelik. A belföldi turizmus jó eredményeiben kulcsszereppel bír a SZÉP Kártya, amely mára a béren kívüli juttatási rendszer egyik legnépszerűbb elemévé vált.

A helyettes államtitkár összefoglalta, hogy az utóbbi egy évben milyen fontosabb változtatásokat hajtottak végre a kártya szabályozásában. Emlékeztetett arra, hogy meghosszabbították a felhasználási időt: a kártyán lévő pénzt az utalást követő második év május végéig lehet felhasználni. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a 2012-ben feltöltött összegek jövő májusban lejárnak, ezért aki még nem használta fel ezt a pénzt, annak 2014 első hónapjaiban célszerű ezt megtenni, különben az összeget visszautalják a számlájáról a munkáltatójának. Jelenleg 5,3 milliárd forint 2012-ben utalt, így 2014 május 31-én lejáró összeg van a SZÉP kártyákon.

A másik fontos változás a zsebek közötti átjárhatóság kiterjesztése volt, miszerint a szálláshely-szolgáltatás mellett idén júliustól már fürdő- és strandbelépőért is lehet a kártya mindhárom zsebéről fizetni. Horváth Viktória idézte a Magyar Fürdőszövetség felmérését, miszerint a döntés eredményeképp az idei nyári főszezonban 66 %-kal emelkedett a fürdők SZÉP Kártya forgalma a tavalyi évhez képest, tehát 1,2 millió fürdőjegyet vásároltak a kártyával.

Fontos időszak kezdődik nemsokára, hisz a következő hónapokban dől majd el, hogy a munkáltatók és a munkavállalók mely béren kívüli juttatási elemeket részesítik előnyben 2014-ben.

Makro / Külgazdaság Örülhet, akinek van Waberer’s részvénye
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:43
Tőzsdei bevezetése óta a legmagasabb EBIT eredményét és EBIT margin szintjét érte el a Waberer’s International, miután 14,1 százalékkal bővülő árbevétellel zárta a 2022-es évet. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat 675,9 millió eurós árbevétel mellett 33,3 millió eurós EBIT-et mutatott fel, így a menedzsment részvényenként 100 forintos osztalék kifizetését javasolja az éves közgyűlésen.
Makro / Külgazdaság Ghána boldog lehet
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:24
Kamala Harris amerikai alelnök Ghánába látogatott, ahol találkozott Nana Akufo-Addo elnökkel, és pénzügyi segítséget is ígért neki.
Makro / Külgazdaság Egy vállrándítással intézte el Putyin szóvivője az atomfegyverek Belaruszba telepítése miatt aggódó hangokat
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:25
Nem befolyásolják Putyin terveit az atomfegyverek Fehéroroszországba telepítését kifogásoló nyugati aggodalmak – mondta az orosz elnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Pikáns: pakisztáni származású lett Skócia első embere, az indiai származású brit miniszterelnökkel kell majd tárgyalnia
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:05
Érdekesek lesznek a skót függetlenségi tárgyalások.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szövetségese futhat be a következő francia elnökválasztáson
Káncz Csaba | 2023. március 27. 15:28
Aggasztó fejlemény, hogy a nyugdíjreform mellett felszólaló politikusokat már fizikai támadások érik. Egyre több szakértő már most borítékolja Le Pen 2027-es győzelmét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ilyen sem sűrűn fordul elő a kínai–tajvani kapcsolatokban
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 15:05
Kéthetes tárgyalássorozatot kezdett Kínában Ma Jing-csiu, az ellenzéki Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) politikusa, Tajvan korábbi elnöke. Kína üdvözölte a látogatást.
Makro / Külgazdaság Szinte hihetetlen: milliárdos nagyságrendű pénzt érint a kibercsalás
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 14:21
Az emberek saját megítélésük szerint tisztában vannak a visszaélések módszereivel, tartanak is attól, hogy csalás áldozataivá válnak, mégsem védekeznek tudatosan. Ezt a Magyar Nemzeti Bank Pénzforgalmi adatközlése is igazolja, a visszaélések száma sosem látott méreteket öltött.
Makro / Külgazdaság Új kollégákat kapott Matolcsy György
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 14:04
Meghallgatta az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága Búza Évát és Kovács Zoltánt, akik a lejáró mandátumú Parragh Biankát és Kocziczky Györgyöt váltják a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsában.
Makro / Külgazdaság A nap képe: tündét fogadott Zelenszkij Kijevben
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 13:16
Orlando Bloom látogatott el az ukrán fővárosba.
Makro / Külgazdaság Bizonyára sokaknak tetsző döntést hozott a Tesco
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 12:54
Megemeli, illetve eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet húsvét előtt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG