<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jövő május végéig lehet felhasználni. Különben a pénzt visszautalja az állam a munkáltatónak.

Több mint egymillió ember pihent idén SZÉP kártyával. Bevezetése óta már 106 milliárd forint áramlott a turisztikai és vendéglátóipari szektorba, és 22 ezer munkáltató mintegy 900 ezer dolgozója kártyabirtokos.

Horváth Viktória, turizmusért felelős helyettes államtitkár az adventi vásár melegedőjében tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a KSH adatai alapján biztosan kijelenthető, hogy a vendégforgalom utóbbi évekre jellemző növekvő tendenciája az idén is folytatódott. Már tavaly is minden idők legmagasabb vendég- és vendégéjszaka számát, valamint bevételét regisztrálták a szálláshelyek, az idei számok pedig még ezt is meghaladják: az első tíz hónapban 7,7 millió vendég 20 millió éjszakát töltött el kereskedelmi szálláshelyeinken. A vendégszám 5,3 %-kal, a vendégéjszaka szám pedig 4,9%-kal haladta meg a 2012 azonos időszakában mért értéket. A helyettes államtitkár ennél is fontosabbnak tartja, hogy a szállásdíjbevételek 9,3 %-kal, ezen belül a külföldiektől és a belföldiektől származó bevételek kiegyenlítetten, egyaránt 9 %-ot meghaladó mértékben nőttek.

Horváth Viktória szerint a belföldi turizmus erősödése azt eredményezi, hogy a hazai turizmus egyre kevésbé van kitéve a negatív külső hatásoknak. Azt is kiemelte, hogy a magyar vendégek jellemzően a vidéki szolgáltatókat keresik fel, ezáltal az ő bevételeiket növelik. A belföldi turizmus jó eredményeiben kulcsszereppel bír a SZÉP Kártya, amely mára a béren kívüli juttatási rendszer egyik legnépszerűbb elemévé vált.

A helyettes államtitkár összefoglalta, hogy az utóbbi egy évben milyen fontosabb változtatásokat hajtottak végre a kártya szabályozásában. Emlékeztetett arra, hogy meghosszabbították a felhasználási időt: a kártyán lévő pénzt az utalást követő második év május végéig lehet felhasználni. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a 2012-ben feltöltött összegek jövő májusban lejárnak, ezért aki még nem használta fel ezt a pénzt, annak 2014 első hónapjaiban célszerű ezt megtenni, különben az összeget visszautalják a számlájáról a munkáltatójának. Jelenleg 5,3 milliárd forint 2012-ben utalt, így 2014 május 31-én lejáró összeg van a SZÉP kártyákon.

A másik fontos változás a zsebek közötti átjárhatóság kiterjesztése volt, miszerint a szálláshely-szolgáltatás mellett idén júliustól már fürdő- és strandbelépőért is lehet a kártya mindhárom zsebéről fizetni. Horváth Viktória idézte a Magyar Fürdőszövetség felmérését, miszerint a döntés eredményeképp az idei nyári főszezonban 66 %-kal emelkedett a fürdők SZÉP Kártya forgalma a tavalyi évhez képest, tehát 1,2 millió fürdőjegyet vásároltak a kártyával.

Fontos időszak kezdődik nemsokára, hisz a következő hónapokban dől majd el, hogy a munkáltatók és a munkavállalók mely béren kívüli juttatási elemeket részesítik előnyben 2014-ben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin megbolygatta Svájcot – A védelmi miniszter már Washingtonban tárgyal
Káncz Csaba | 2022. május 22. 17:46
A svájci védelmi miniszter a múlt héten az USA-ban tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről." Az ukrajnai háború a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát 37-ről 56 százalékra emelte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyarország nélkül is meglépné az olajembargót az EP alelnöke
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 15:14
Szerinte ez nem ideális, de nem szabad több pénzt adni az Orbán-kormánynak.
Makro / Külgazdaság A nap képe: megtaláltuk Magyarország legolcsóbb lángosát
Wéber Balázs | 2022. május 22. 13:31
Természetesen nem Budapesten. És nem is a Balatonon.   
Makro / Külgazdaság Papíron több mint félmilliót keresünk havonta – új adatok jönnek a héten
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 11:16
Az államháztartás április végi helyzetéről, valamint a keresetekről és a foglalkoztatottságról is érkeznek a héten új adatok. Februárban a bruttó átlagkereset 546 ezer forint volt Magyarországon – legalábbis hivatalosan.
Makro / Külgazdaság Üzent az éjjel Zelenszkij, letörné a magyar vétót – reggeli összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 08:46
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan este, éjjel és reggel.
Makro / Külgazdaság NATO: fontos hívást kapott a svéd és a finn kormányfő
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 07:44
Erdogan hívta őket, aki megvétózná a NATO-csatlakozásukat.
Makro / Külgazdaság Nagyon fájna Putyinnak az EU olaj- és gázembargója
Wéber Balázs | 2022. május 22. 05:48
Az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, tehát egy teljes uniós embargó nagyon rosszul érintené az orosz gazdaságot. Brüsszel az orosz szént augusztustól már kitiltja az EU-ból, az olajembargó pedig csak a magyar ellenállás miatt nem valósulhat meg egyelőre. Egyedül a gázembargó nincs még napirenden, de az import már jelentősen csökken. Gázembargót persze az EU még nem engedhet meg magának, mint ahogy az orosz olaj kitiltása is nagy áldozatokat kívánna meg egyes tagországoktól, köztük hazánktól.
Makro / Külgazdaság Hírösszefoglaló: hatalmas amerikai segélyt kap Ukrajna, Oroszország kitiltotta Joe Bident
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 18:35
Joe Biden kitiltása, és egy újabb orosz milliárdos elleni szankciók is szerepelnek a szombati legfontosabb orosz-ukrán háborús hírek között. 
Makro / Külgazdaság Joe Biden munkában: komoly tétje van az elnök körútjának
Kollár Dóra | 2022. május 21. 18:18
Joe Biden Ázsiában turnézik a következő napokban, és miközben meg kell próbálnia teljesen helyreállítania Amerika szavahihetőségét; regionális viták, valamint biztonsági és gazdasági aggodalmak közt is lavíroznia kell.
Makro / Külgazdaság Nagy fordulat Ausztráliában: közel egy évtized után megbuknak a liberálisok
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 16:57
Ausztráliában választásokat tartottak, amelyen megbukott a jelenlegi kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló