1p
Lavinát indíthat el a francia elnök nyilatkozata: a deficitcél nem lesz meg, a megszorítások szétszakíthatják Európát. Megadóztatják a gazdagokat.

A megszorítások szakítják szét Európát

Francois Hollande francia elnök szerint a megszorítás Európa széteséséhez és a populista mozgalmak megerősödéséhez vezethet.

Mekel és Hollande: baráti feszültség. (Fotó: Az Európai Unió Tanácsa)

 

Magyarország komoly erőfeszítéseket tett eddig
Az MNB friss inflációs jelentése optimistább a korábbi prognózisnál, a jegybanki stáb szerint idén meglesz a deficitcél (ez lenne a harmadik egymást követő év, hogy teljesítjük a 3% alatti hiányt), az Európai Bizottság téli előrejelzése szerint pár tizedszázalékkal idén túllépjük a referenciaszintet. Varga Mihály szerint látni kell, hogy ma nem arról folyik a vita, hogy 5-6 százalék lesz-e a deficit, hanem hogy 3% alatt vagy felett leszünk-e.
Ez azért is nagyon fontos Magyarország számára, mert így elkerülheti, hogy a túlzottdeficit-eljárás keretén belül felfüggesszék a nekünk járó uniós támogatások egy részét. Brüsszel májusban közli legfrissebb prognózisát, akkor dől el, hogy 9 év után kikerülünk-e az eljárásból. Magyarország - ha unortodox eszközökkel is - eddig nagy erőfeszítéseket tett a hiány tartásáért, elemzők szerint idén ismét 200 milliárdos kiigazításra lehet szükség.

"Kötelességemnek érzem az európai vezetőkkel közölni: a megszorítások folytatása azzal a kockázattal jár, hogy nem sikerül csökkenteni a deficitet, és azzal a bizonyossággal, hogy a kormányok népszerűtlenek lesznek, amit a populisták egy adott pillanatban ki fognak használni" - mondta az államfő a France 2 francia közszolgálati televízióban csütörtök este élőben sugárzott, több mint egyórás interjújában, amelyben a megválasztása óta eltelt tíz hónap gazdaságpolitikai intézkedéseit értékelte.

Hozzátette: "az európai országoknak szigorúnak kell maradniuk (a költségvetés terén), ezt tökéletesen megértem, de nem folytathatják a megszorítást, mert az annyit jelent, Európa szétesésre van ítélve".

Nem lesz meg a kitűzött deficitcél

Az európai gazdasági kérdéseket illetően Hollande azt mondta, hogy jelenleg "baráti feszültség" jellemzi a francia-német viszonyt. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Párizsnak és Berlinnek "is az a kötelessége, hogy Európát előrevigye".

A francia elnök megerősítette, hogy Párizs nem fogja tudni teljesíteni azt a Brüsszelnek tett kötelezettségvállalását, amely szerint az államháztartási hiányt még az idén a GDP-arányos három százalék alá csökkenti. "Nem fogjuk elérni a három százalékot, mert ha erőltetnénk a menetet, akkor elvesztenénk annak a reményét, hogy visszatérhet a növekedés" - fogalmazott Hollande.

Fizessenek csak a gazdagok

Az elnök elmondta, hogy az évi egymillió euró feletti keresetekre tervezett 75 százalékos jövedelemadót végül a vállalatokon keresztül fogják az érintettek befizetni.

"Megtartom az ígéretemet" - hangsúlyozta az államfő a szupergazdagok megadóztatása kapcsán, amelyet eddig alkotmányossági problémák miatt nem tudott a kormány bevezetni.

A szupergazdagok megadóztatása Francois Hollande elnökválasztási kampányának egyik legszimbolikusabb ígérete volt. Az évi egymillió euró feletti keresetekre vonatkozó 75 százalékos adót előíró törvényt azonban az alkotmánytanács decemberben megsemmisítette annak "elkobzó" jellege miatt, az államtanács pedig az egy héttel ezelőtti jelentésében azt javasolta a kormánynak, hogy ne próbálja meg új formában jövőre bevezetni az intézkedést.

Az államfő ezért úgy döntött: nem az érintett munkavállalók, hanem az őket foglalkoztató cégek fogják befizetni az államkasszába az egymillió eurónál többet kereső alkalmazottak után az egymillió feletti részre vonatkozó 75 százalékos adót. A jobboldali ellenzék többször is jelezte, hogy egy ilyen jellegű intézkedés a tehetősebbek adóemigrációját indítaná el.

Hollande arra is ígéretet tett, hogy a forgalmi adónak a versenyképességi paktum finanszírozása érdekében történt emelésén kívül nem lesz további adóemelés sem 2013-ban, sem 2014-ben. Hozzátette, hogy a közigazgatás számára szükséges beszerzéseket központosítani fogják, amivel kétmilliárd eurót takaríthat meg az állam.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG