<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A hetek óta tartó egyre súlyosabb fizetési késedelmek miatt legalább negyven élelmiszer-szállító hajó vesztegel az iráni kikötők előtt.

Annak ellenére, hogy az élelmiszerek mentesülnek az Iránnal szembeni nyugati szankciók alól, az iráni pénzügyi rendszert sújtó szankciók fizetési problémákat okoznak, amelyek pedig kihatnak az élelmiszerimportra is.

A legutóbbi fizetési fennakadások miatt a teherhajók nem tudják kirakni rakományukat az iráni kikötőkben - jelentette szerdán a Reuters hírügynökség hajózási forrásokra hivatkozva. Legalább 40 hajó vesztegel a főbb iráni kikötők környékén a Refinitiv hajózási nyomkövető cég adatai szerint.

Legalább 40 hajó vesztegel a főbb iráni kikötők környékén. Fotó: Depositphotos
Legalább 40 hajó vesztegel a főbb iráni kikötők környékén. Fotó: Depositphotos
A hírügynökség megkereste az iráni külügyminisztériumot is az üggyel kapcsolatban, de a minisztérium egyelőre nem reagált.

Az iráni kikötői és tengerészeti hatóság novemberi jelentésében megállapította, hogy 37 hajó összesen 2,2 millió tonnányi árut nem tudott kirakodni "dokumentációs nehézségek és a fizetési problémák" miatt.

Iránnak az idei aszályos nyár után megnőtt az élelmiszerimport-igénye. Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának adatai szerint Iránnak várhatóan 5,5 millió tonna búzát kell importálnia idén nyártól jövő nyárig. Ez bár kevesebb, mint a 2021-es 8 millió tonna, de még mindig jóval több, mint az azt megelőző öt év 1,1 millió tonnás mennyisége.

Az iráni helyzetet jól ismerő egyik nyugati kereskedelmi forrás szerint a kikötőkön kívül rekedt hajók rakományának értéke meghaladja az egymilliárd dollárt. A szállítóknak emiatt jelentős késedelmi díjakat kell kifizetniük.

A Nemzetközi Cukorszervezet szerint az iráni cukorimport várhatóan 1,1 millió tonna lesz a 2022-23-as idényben, ami valamivel kevesebb, mint az egy évvel korábbi 1,3 millió tonna.

(MTI)

Makro / Külgazdaság Elkötelezettségről vallott a kínai miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 09:10
A kínai miniszterelnök szerint országa elkötelezett, hogy megnyitja a világ második legnagyobb gazdaságát, és olyan reformokat hajt végre, amelyek elősegíthetik a növekedés élénkülését. A geopolitikai feszültségek csak visszafogják a fejlődést világszerte - tette hozzá.
Makro / Külgazdaság Magasan Donald Trump van az élen
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 08:37
Erősödött Donald Trump támogatottsága a republikánus párti szavazók körében legnagyobb vetélytársa, Ron DeSantis floridai kormányzó előtt, a demokrata szavazók megosztottak Joe Biden újraindulását tekintve - derül a FoxNews szerdán publikált közvéleménykutatásából.
Makro / Külgazdaság Meglepő beismerést tett Putyin
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 08:04
Az elmúlt órák eseményei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Törökországba megy Putyin
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 07:36
Ezt Tayyip Erdogan török elnök közölte szerda este.
Makro / Külgazdaság Nagyot csökken az alapszámlák díja hamarosan
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 07:07
A tényleges csökkenésre még azért sokat kell várni.
Makro / Külgazdaság Fontos dolgot mondott Bahmutról Zelenszkij, lelőttek egy orosz vadászbombázót
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így spanol egymással a brit király és a német államfő
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:44
III. Károly megkezdte Berlinben első külföldi állami látogatását.
Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG