<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Benjamin Netanjahu egyik legfőbb szövetségeseként fogadta Orbán Viktort, az izraeli sajtó viszont már nem örült ennyire a magyar kormányfő látogatásának. Volt, aki történelmi pofátlanságnak nevezte a vizitet, mások azt emelték ki, hogy a két kormányfő politikai szempontból döbbenetesen hasonlít egymásra.
Orbán és Netanjahu kézfogása a sajtónyilatkozat után (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu hasonlóan látja a világot, derült ki a magyar és az izraeli kormányfő találkozója utáni sajtótájékoztatón Jeruzsálemben.

Orbán: a biztonság a legfontosabb

A magyar kormányfő szerint azonos a véleményük a biztonság, a terrorizmus elleni harc, a határvédelem, valamint a modern kori antiszemitizmus problémájának kérdésében. Egyetértettek abban is, hogy biztonság a legfontosabb kérdés, és ezt kötelességük megadni polgáraiknak. Hozzátette: Európa szenved a migrációtól és a terrorizmustól, és fel kell lépni ezekkel a jelenségekkel szemben.

Orbán Viktor szerint míg Nyugat-Európában nő, addig Közép-Európában csökken az antiszemitizmus, Magyarországon pedig továbbra is zéró tolerancia van érvényben ezzel szemben. "Büszkék vagyunk", hogy a zsidóságát nyíltan vállaló emberek biztonságban érezhetik magukat Magyarországon, mondta a magyar kormányfő.   

Netanjahu: veszélyes az iszlamizmus

Benjámin Netanjahu ezzel párhuzamosan arról beszélt, hogy a radikális iszlám veszélyt jelent a világra, az iszlám világban pedig Irán a legnagyobb ellenség. Kifejtette: a magyar kormány ellenzi az antiszemitizmust, a magyar zsidók pedig félelem nélkül élnek. Az izraeli miniszterelnök úgy véli, hogy a mostani látogatás nagyon fontos lépés a kétoldalú kapcsolatokban, és Orbán Viktor a visegrádi országokat is képviseli.

A magyar kormányfő szerint Magyarország mindig fellép azért, hogy a nemzetközi szervezetek Izraellel szemben fair, kiegyensúlyozott és elfogulatlan módon járjanak el. A nemzetközi fórumokon továbbra is szorosan együttműködünk, fűzte hozzá.

Elemzők szerint az izraeli miniszterelnök gyakorlatilag arra használja fel a magyar kormányt és a V4-eket, hogy megossza az Európai Uniót, és enyhítse a kormányára nehezedő nemzetközi nyomást. 

Göbbelshez hasonlítják Orbánt

Az izraeli sajtó egy része már korántsem fogadta ennyire pozitívan a magyar miniszterelnököt. A liberális Haaretz napilap munkatársa, B. Michael véleménycikkében azt írta: nehéz lenyelni, hogy egy olyan politikai vezetőt hívtak meg hivatalos látogatásra, aki „antiszemita, rasszista,  iszlamofób, demagóg, provokatőr, hazug és antidemokratikus, ellenzi az emberi jogokat, valamint utálja a jogot és a felvilágosodást.” A szerző szerint Orbán Viktor látogatása szégyen és „történelmi pofátlanság.” A többi közt megemlíti a magyar kormányfő Soros György elleni kampányát, valamint Horthy Miklós dicsőítését.

A cikkíró idéz Orbán Viktor 2017. március 15-i beszédéből, amely szerint Magyarország egy rejtőzködő, nemzetközi, spekuláns ellenséggel szemben harcol,  majd hozzáteszi: „Bravó, Orbán Viktor! Josef Göbbels büszke lenne rád.”     

Erős szövetség

Enyhébb hangnemben ír a lapot Budapestről tudósító Anshel Pfeffer. A szerző szerint elképesztő párhuzamok vannak a két miniszterelnök között, ezért nem meglepő, hogy erős szövetséget kötöttek az elmúlt évtizedben, és új trükköket tanulnak egymástól.

„Ha szeretnéd megérteni Bibit (Benjamin Netanjahut), csak nézz rá Orbánra. És fordítva” – idézte a lap egy budapesti forrását, aki mindkét ország miniszterelnökeit ismeri. A szerző szerint mindkét vezető hisz abban, hogy kapcsolatuk hosszú és kölcsönösen gyümölcsöző lesz, és mindketten a nyugati politika új, populista hullámának vezérei szeretnének maradni.

Vitatott politikus

Korántsem ennyire kritikus a magyar miniszterelnökkel szemben a  Jerusalem Post. A jobbközép lap vitatott politikusnak nevezi Orbán Viktort, akinek látogatása ellen már korábban tiltakoztak izraeli ellenzékiek. A szerző megjegyzi, hogy a magyar miniszterelnök nem találkozik palesztin vezetőkkel, viszont – és ez szokatlan az oda látogató kormányfőktől - ellátogat David Lau askenázi főrabbihoz.

Az újság kiemeli, hogy Orbán Viktort könnyedén választották újra áprilisban, kritikusai ugyanakkor autoriter hatalom kiépítésével vádolják.

Az izraeli parlament egyébként a magyar miniszterelnök látogatása idején fogadta el a számos kritikát kiváltó nemzetállami törvényt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csökkenhet-e az államadósság, miközben óriási hitelt vett fel az állam
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 17:23
Az államadósság és a múlt héten végrehajtott devizakötvény kibocsátások álltak a Trend FM Reggeli monitor című adásában elhangzó beszélgetés fókuszában. A dollárban és euróban kibocsátott értékpapírokból közel 4,5 milliárd euró értében vont be forrásokat a magyar állam, ami a heves közéleti vitát is kiváltott.
Makro / Külgazdaság Tárgyalás nélkül emeli a kormány 200 ezerre a minimálbért?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:47
Legalábbis erre lehet következtetni Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséből.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem fizetik meg teljesen a gazdag országok a klímasegélyt, amit a szegényeknek ígértek
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:28
A legerősebb gazdaságok évi 100 milliárd dollárra vállaltak kötelezettséget. Ezt eddig egyszer sem sikerült elérni, és egy friss számítás szerint a következő öt évben sem lesz meg.
Makro / Külgazdaság Putyin pártja továbbra is nyeregben – de miért tiltakozik a moldovai külügyminiszter?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 20. 15:07
Kifejezetten alacsony, 45 százalékos részvétel mellett az „Egyesült Oroszország” nevű állampárt ismét abszolút parlamenti többséget szerzett. Az EBESZ 1993 óta első alkalommal nem delegált megfigyelőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ÁKK-vezér elejtett félmondata felerősíthet egy pletykát
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 14:47
Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy miért bocsátottak ki dollárkötvényeket, és a tranzakció motivációi kapcsán is árnyalta a képet.
Makro / Külgazdaság Új hidegháborútól tart az ENSZ-főtitkár
MTI | 2021. szeptember 20. 14:28
António Guterres az egyre feszültebbé váló USA-Kína kapcsolatok veszélyeire figyelmeztetett az AP-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 1,9 millió szülő 600 milliárd forintot kap 2022 elején
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:55
Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlamenti őszi félévet. Ebben több friss döntésről is beszámolt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos