BUX
35 103.39
+2.02%
+696.00
OTP
10 200.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 794.00
+5.10%
+87.00
RICHTER
6 970.00
+2.95%
+200.00
MTELEKOM
371.00
+0.27%
+1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. július 19. 12:45

Benjamin Netanjahu egyik legfőbb szövetségeseként fogadta Orbán Viktort, az izraeli sajtó viszont már nem örült ennyire a magyar kormányfő látogatásának. Volt, aki történelmi pofátlanságnak nevezte a vizitet, mások azt emelték ki, hogy a két kormányfő politikai szempontból döbbenetesen hasonlít egymásra.

Orbán és Netanjahu kézfogása a sajtónyilatkozat után (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu hasonlóan látja a világot, derült ki a magyar és az izraeli kormányfő találkozója utáni sajtótájékoztatón Jeruzsálemben.

Orbán: a biztonság a legfontosabb

A magyar kormányfő szerint azonos a véleményük a biztonság, a terrorizmus elleni harc, a határvédelem, valamint a modern kori antiszemitizmus problémájának kérdésében. Egyetértettek abban is, hogy biztonság a legfontosabb kérdés, és ezt kötelességük megadni polgáraiknak. Hozzátette: Európa szenved a migrációtól és a terrorizmustól, és fel kell lépni ezekkel a jelenségekkel szemben.

Orbán Viktor szerint míg Nyugat-Európában nő, addig Közép-Európában csökken az antiszemitizmus, Magyarországon pedig továbbra is zéró tolerancia van érvényben ezzel szemben. "Büszkék vagyunk", hogy a zsidóságát nyíltan vállaló emberek biztonságban érezhetik magukat Magyarországon, mondta a magyar kormányfő.   

Netanjahu: veszélyes az iszlamizmus

Benjámin Netanjahu ezzel párhuzamosan arról beszélt, hogy a radikális iszlám veszélyt jelent a világra, az iszlám világban pedig Irán a legnagyobb ellenség. Kifejtette: a magyar kormány ellenzi az antiszemitizmust, a magyar zsidók pedig félelem nélkül élnek. Az izraeli miniszterelnök úgy véli, hogy a mostani látogatás nagyon fontos lépés a kétoldalú kapcsolatokban, és Orbán Viktor a visegrádi országokat is képviseli.

A magyar kormányfő szerint Magyarország mindig fellép azért, hogy a nemzetközi szervezetek Izraellel szemben fair, kiegyensúlyozott és elfogulatlan módon járjanak el. A nemzetközi fórumokon továbbra is szorosan együttműködünk, fűzte hozzá.

Elemzők szerint az izraeli miniszterelnök gyakorlatilag arra használja fel a magyar kormányt és a V4-eket, hogy megossza az Európai Uniót, és enyhítse a kormányára nehezedő nemzetközi nyomást. 

Göbbelshez hasonlítják Orbánt

Az izraeli sajtó egy része már korántsem fogadta ennyire pozitívan a magyar miniszterelnököt. A liberális Haaretz napilap munkatársa, B. Michael véleménycikkében azt írta: nehéz lenyelni, hogy egy olyan politikai vezetőt hívtak meg hivatalos látogatásra, aki „antiszemita, rasszista,  iszlamofób, demagóg, provokatőr, hazug és antidemokratikus, ellenzi az emberi jogokat, valamint utálja a jogot és a felvilágosodást.” A szerző szerint Orbán Viktor látogatása szégyen és „történelmi pofátlanság.” A többi közt megemlíti a magyar kormányfő Soros György elleni kampányát, valamint Horthy Miklós dicsőítését.

A cikkíró idéz Orbán Viktor 2017. március 15-i beszédéből, amely szerint Magyarország egy rejtőzködő, nemzetközi, spekuláns ellenséggel szemben harcol,  majd hozzáteszi: „Bravó, Orbán Viktor! Josef Göbbels büszke lenne rád.”     

Erős szövetség

Enyhébb hangnemben ír a lapot Budapestről tudósító Anshel Pfeffer. A szerző szerint elképesztő párhuzamok vannak a két miniszterelnök között, ezért nem meglepő, hogy erős szövetséget kötöttek az elmúlt évtizedben, és új trükköket tanulnak egymástól.

„Ha szeretnéd megérteni Bibit (Benjamin Netanjahut), csak nézz rá Orbánra. És fordítva” – idézte a lap egy budapesti forrását, aki mindkét ország miniszterelnökeit ismeri. A szerző szerint mindkét vezető hisz abban, hogy kapcsolatuk hosszú és kölcsönösen gyümölcsöző lesz, és mindketten a nyugati politika új, populista hullámának vezérei szeretnének maradni.

Vitatott politikus

Korántsem ennyire kritikus a magyar miniszterelnökkel szemben a  Jerusalem Post. A jobbközép lap vitatott politikusnak nevezi Orbán Viktort, akinek látogatása ellen már korábban tiltakoztak izraeli ellenzékiek. A szerző megjegyzi, hogy a magyar miniszterelnök nem találkozik palesztin vezetőkkel, viszont – és ez szokatlan az oda látogató kormányfőktől - ellátogat David Lau askenázi főrabbihoz.

Az újság kiemeli, hogy Orbán Viktort könnyedén választották újra áprilisban, kritikusai ugyanakkor autoriter hatalom kiépítésével vádolják.

Az izraeli parlament egyébként a magyar miniszterelnök látogatása idején fogadta el a számos kritikát kiváltó nemzetállami törvényt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Brüsszel behódolt a pálinkaszabadság előtt
MTI | 2020. augusztus 6. 08:59
Irányelv lett a hungarikumból.
Makro / Külgazdaság Az üldözött keresztények megsegítésére létrehozott kasszából támogatjuk Bejrútot
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 07:55
Egymillió eurót ad a kormány a bajba jutott libanoniaknak.
Makro / Külgazdaság Nem lesz könnyű hazajönni a besárgult Spanyolországból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 06:33
Rosszabb esetben karantén és tesztek várnak a nyaralásból érkezőkre.
Makro / Külgazdaság Kiszámolták: annyit ér most a nyugdíj, mint 2010-ben
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 5. 20:01
Az átlagfizetésből élők életszínvonala sokat javult az elmúlt 10 évben, ellenben a minimálbér vásárlóereje vajmi keveset változott, az inflációhoz kötött nyugdíjemelés pedig láthatóan csődöt mondott.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: a lengyel gyerekek már visszatérhetnek az iskolákba
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 5. 16:43
És maszkot sem kell hordaniuk.  
Makro / Külgazdaság Nem akárki lesz az új angol kémfőnök – Sztálin ügynökének árulása
Káncz Csaba | 2020. augusztus 5. 15:03
Tapasztalt ügynök veszi át az angol hírszerzés vezetését. De ki buktatta le a legkalandosabb sorsú angol ügynököt Magyarországon? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rossz hír a szomszédból: 1300 fertőzött, 41 halott egyetlen nap alatt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 5. 14:40
Romániában kiugróan sok koronavírusos beteg halt meg az elmúlt 24 órában, az aktív esetek száma pedig már meghaladja a 25 ezret.   
Makro / Külgazdaság Nem dobta meg a boltok forgalmát a korlátozások eltörlése
MTI | 2020. augusztus 5. 10:08
Ugyanazt hozta az idei június, mint a tavalyi.
Makro / Külgazdaság Totális maszkszigor jöhet Párizsban – baseball ütőkkel verték meg a maszk viselését kérő férfit
Wéber Balázs | 2020. augusztus 5. 09:47
A francia főváros polgármestere a szabadban is kötelezővé tenné a védőmaszkot a járvány kiújulásának megakadályozása érdekében. Franciaországban több alkalommal is súlyos erőszakba torkolltak a maszkviselés hiánya miatt kitört viták.
Makro / Külgazdaság Lépett az Alkotmánybíróság: fenyegető volt a népszavazási törvény
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 5. 07:53
Alkományellenes a bírság a vissza nem adott népszavazási aláírásgyűjtő ívekért, mert az fenyegeti a szervezőket, ami pedig elriasztja a választópolgárokat attól, hogy gyakorolják a népszavazáshoz való jogukat - mondta ki az Alkotmánybíróság.
hírlevél