3p
Miközben Orbán Viktor Benjamin Netanjahút méltatta Jeruzsálemben, az izraeli parlament elfogadott egy sokat vitatott törvényt. Ez kizárólagos jogot ad a zsidóknak a nemzeti önrendelkezésre, ösztönzi a zsidó telepek fejlesztését, és hivatalosról különleges státusúvá minősíti le az arab nyelvet.
Ultraortodox zsidó férfi az Olajfák hegyén, a háttérben a jeruzsálemi óváros az al-Aksza-mecset kertjében álló Szikladóm (Omar-mecset) arany kupolájával (MTI/EPA/Abir Szultan)

Az izraeli parlament csütörtökön elfogadta a vitatott nemzetállami törvényt, amely alapvetően zsidó államként határozza meg Izraelt. Kimondja, hogy a zsidóknak kizárólagos joguk van a nemzeti önrendelkezésre, és megerősíti, hogy Jeruzsálem Izrael teljes és egységes fővárosa.

A törvény egyúttal a zsidó nyelvet definiálja az állam nyelveként, amelyet ezáltal gyakorlatilag az arab fölé helyez, írja a BBC. Az arabot, amely évtizedekig a zsidó mellett létezett hivatalos nyelvként, "különleges státusúvá” minősíti le. Ugyanakkor továbbra is lehet azt használni az izraeli intézményekben.

Netanjahu: ez egy meghatározó pillanat

A törvény a "zsidó telepeket" nemzeti értéknek nevezi, és kiemeli ezek fejlesztésének fontosságát. A BBC szerint az ugyanakkor nem világos, hogy ebbe beleértik-e a megszállt palesztin területeken lévő telepeket. Ezek a nemzetközi jog értelmében illegálisak.

A 120 fős parlamentben 62-en támogatták az alaptörvénynek számító jogszabályt, 55-en szavaztak ellene, ketten pedig tartózkodtak.

Az izraeli miniszterelnök szerint a szavazás "a cionizmus és Izrael történetének meghatározó pillanata” volt. "122 évvel azután, hogy Herzl Tivadar (a cionizmus atyja) bemutatta vízióját, most meghatároztuk a létünk alapelveit” - mondta Benjamin Netanjahu.

Tiltakoznak az arabok

Az arab képviselők viszont hevesen tiltakoztak. Egyikük fekete zászlót lengetett, egy másik képviselő pedig széttépte a törvényt. "Megrökönyödve és szomorúsággal tudatom a demokrácia halálát” – mondta Ahmed Tibi arab képviselő.

Az izraeli arabok és ellenzéki politikusok korábban azt hangoztatták, hogy a törvény a kisebbségek kárára alárendeli Izrael demokratikus jellegét zsidó karakterének. "A törvény megnyitja az utat a kisebbségek diszkriminációja előtt az élet minden területén" - vélekedett az Izraeli Polgárjogok Szövetsége nevű helyi jogvédő szervezet.

Az észak-izraeli Ma’alot-Tarshihában élő arabok szintén tiltakoztak a döntés ellen. "Szerintem ez egy rasszista törvény, amit egy szélsőjobboldali kormány fogadott el. Ez a kormány szélsőséges törvényeket hoz, és egy apartheid állam magvait veti el” – idézett a brit Guardian egy 71 éves arab orvost.

A lakosság ötöde arab

Izraelben mintegy 1,8 millió arab él, ők teszik ki a 9 milliós lakosság 20 százalékát. A zsidó állam függetlenségi nyilatkozatában teljes és egyenlő jogokat ígért minden állampolgárának. Ezzel szemben az arab kisebbség tagjai arra panaszkodnak, hogy folyamatos hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve az oktatás, az egészségügy és a lakhatás terén, illetve silányabb minőségű állami szolgáltatásokat kapnak.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán és csütörtökön tett látogatást Izraelben Benjamin Netanjahu meghívására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG