<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Politikai indíttatású volt az orosz földgázszállítások legutóbbi csökkentése - jelentette ki szerdai sajtókonferenciáján Berlinben Robert Habeck (Zöldek) német szövetségi gazdasági miniszter.

Habeck annak a véleményének adott hangot, hogy "ami történt, az politikai döntés volt, nem pedig technikailag indokolt döntés". A Gazprom kedden jelentette be, hogy 40 százalékkal csökkenti az Északi Áramlat-1 balti-tengeri gázvezetéken átmenő gázmennyiséget.

A Gazprom szerdán újabb bejelentést tett, miszerint csütörtök reggeltől naponta legfeljebb 67 millió köbméter földgázt pumpál az Északi Áramlat-1 gázvezetékbe. A csökkentést most is, mint az előző nap, a Siemens karbantartási munkálatainak elmaradásával indokolta, ami miatt most egy gázkompressziós üzemet kellett leállítania. Az orosz vállalat kedden napi legfeljebb 100 millió köbméterre csökkentette a gázszállítási kapacitást a  korábbi 167 millióról.

Habeck még a Gazprom újabb bejelentése előtt tett nyilatkozatában a lépést a Bulgária, Lengyelország és Dánia földgáz-szállításainak korábbi leállításához, valamint a Gazprom Germania szankcionálásához hasonlította. A Zöld politikus lépésről lépésre történő megszorításról beszélt. Elmondta, hogy a Siemens karbantartási munkálatai csak ősszel lennének esedékesek. A Gazprom ugyanis egy gázkompresszor-egység javításának késedelmére hivatkozott a gázszállítás csökkentésekor.

Már csak az eredeti mennyiség harmadát pumpálják a vezetékbe. Fotó: PixabayMár csak az eredeti mennyiség harmadát pumpálják a vezetékbe. Fotó: Pixabay

Az ügy előzménye, hogy a Gazprom kedden 40 százalékkal csökkentette az Északi Áramlat-1 balti-tengeri gázvezetéken keresztül Németországba irányuló gázszállítás maximális mennyiségét a Siemens által végzett karbantartási munkálatok késedelmére hivatkozva.

A Gazprom indoklása szerint egy gázkompresszor-egység nem érkezett vissza határidőre a javításból. Emiatt mostantól legfeljebb 100 millió köbméter gázt lehet átpumpálni a vezetéken naponta, ami a korábban tervezett napi 167 millió köbméter gázmennyiség mintegy 60 százaléka.

A Siemens Energy később hírügynökségi kérdésre közölte, hogy az Oroszország ellen elrendelt szankciók miatt nem tudta visszaadni az Északi Áramlat-1 gázvezeték üzemeltetőjének a Kanadában jelenleg felújítás alatt álló gázturbinát. "A Kanada által bevezetett szankciók miatt a Siemens Energy jelenleg nem tudja leszállítani a felújított gázturbinákat a megrendelőnek" - közölte a vállalat. Hozzátették, hogy erről tájékoztatták a kanadai és a német kormányt, és dolgoznak egy életképes megoldáson. (MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Makro / Külgazdaság „Az oroszok gabonát égetnek és elpusztítják a magtárainkat” - új fejezetek az odesszai naplóból
Mester Nándor | 2022. augusztus 8. 19:33
Döbbenetes heteket élnek át a dél-ukrajnai kikötőváros és környékének lakói. Ismétlődő orosz rakétatámadások, életükért küzdő sebesültek és több tízezer kelet-ukrajnai menekült, ezekkel szembesülnek.
Makro / Külgazdaság Iráni kompromisszum született az atomalkuban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 18:27
Kompromisszumos szövegtervezettel zárultak a bécsi nukleáris tárgyalások Iránnal hétfőn - közölte egy diplomáciai forrás.
Makro / Külgazdaság Riasztó jelentés jött a kontinensnyi országból
Káncz Csaba | 2022. augusztus 8. 17:18
Ausztrália új kormánya átfogó környezetvédelmi jelentést tett közzé, amelyet elődje visszatartott. Az eredmények aggasztóak: a kontinensnyi ország összes ökoszisztémája nyomás alá került az éghajlatváltozás miatt. Számos állatfaj a kihalás szélén áll. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megérkezett az első ukrán gabonaszállítmány
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 16:35
Célba ért az első ukrajnai gabonaszállítmány hétfőn: a Polarnet nevű hajó megérkezett törökországi célállomására 12 tonna kukoricával a fedélzetén - közölte a kijevi infrastrukturális minisztérium.
Makro / Külgazdaság A német kancellár szerint nem csökkent az orosz szankciók támogatottsága
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 15:19
Olaf Scholz német kancellár nem tart az Oroszország elleni szankciók támogatottságának gyengülésétől még az energiaszámlák további emelkedése esetén sem - mondta a kormányszóvivő hétfőn, Berlinben.
Makro / Külgazdaság Horvátországban még olcsóbb lesz a benzin
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 14:12
A horvát kormány tovább csökkentette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát - közölte a kabinet hétfőn.
Makro / Külgazdaság Brutális többlet a magyar költségvetésben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 12:24
2018 decembere óta nem látott többlettel zárt az államháztartás júliusban.
Makro / Külgazdaság Brutális hiányba fordulhat év végére a magyar külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:29
A friss adatok láttán az elemző év végére közel 5 milliárd eurós hiányt valószínűsít.
Makro / Külgazdaság Továbbra is gyászosaknak látják az euróövezet kilátásait a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:13
A gyenge fogyasztói bizalom, a magas infláció és az emelkedő energiaárak miatt az euróövezetben továbbra is nagyon valószínű a recesszió.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG