BUX
36 044.88
+0.31%
+112.00
OTP
10 930.00
+0.09%
+10.00
MOL
1 882.00
+0.86%
+16.00
RICHTER
6 705.00
+0.15%
+10.00
MTELEKOM
381.00
+0.13%
+0.00
 
2019. július 15. 14:14

Komoly sebeket szerzett a kínai gazdaság az Amerikával folytatott kereskedelmi háborúban, szakértők arra számítanak, hogy a világ második legnagyobb gazdasága tovább gyengülhet.

A Quankang egyik gyártócsarnoka belülről. (Fotó: New York Times)

Három évtized leggyengébb eredménye az idei

A kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal legfrissebb, ma nyilvánosságra hozott adatai szerint Kína gazdasága, ami a második negyedév teljesítményét illeti az elmúlt három évtized egyik leggyengébb eredményét produkálta – írja a The Guardian. Az okok között szerepel a kínai-amerikai kereskedelmi háború éppúgy, mint a világ második legnagyobb gazdaságát is sújtó globális keresletcsökkenés.

A statisztikai hivatal által közzétett számok, azaz a GDP 6,2 százalékos bővülése összhangban vannak az elemzők 6,4 százalékos előrejelzésével, és a kormányzat 6,0-6,5 százalékos céltartományán is belül vannak, ám elmaradnak a tavalyi év 6,5 százalékos éves növekedési ütemétől.

A lap értékelése szerint a frissen nyilvánosságra került statisztikai adatok hatással lehetnek Kína tárgyalási pozícióira és komolyan megnehezíthetik Hszi Csin-ping elnök helyzetét, hogy a folyamatban lévő kínai-amerikai kereskedelmi háborúban erőteljesen tudjon fellépni az Egyesült Államokkal igényeivel szemben.  Mao Seng-yong, az elnökség szóvivője a globális gazdaság lassulásával és a külső bizonytalanság növekedésével indokolta a növekedés ütemének lassulását.

Próbálkozások a gazdaság felpörgetésére

Ellensúlyozandó a belföldi lassulást és a külpiacok beszűkülését, amit elsősorban az Amerikával folytatott kereskedelmi háború okozott, Peking már év közben megpróbálta a gazdaságot felpörgető intézkedésekkel ellensúlyozni. Ennek ellenére sem sikerült azonban dinamizálni a kínai exportot, ami csupán 0,1 százalékkal bővült az elmúlt év azonos időszakához képest.

Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics vezető közgazdásza ugyanakkor kétségeinek adott hangot a kínai kormányzat által meghozott intézkedések hatékonyságát illetően, és nem hiszi, hogy Peking valóban szembe merne nézni a gyengülő gazdaság következményeivel. Ő a kínai gazdaság további gyengülésére számít, elsősorban az amerikai intézkedések, illetve a világgazdaságban jelentkező általános lassulás következtében.

Azért akadnak szép adatok is

Persze a statisztika számtengerében azért akadtak szép adatok is, az ipari növekedés júniusban 6,3 százalékkal bővült a májusi 5 százalékról, az infrastrukturális beruházások pedig közel 20 százalékkal növekedtek. A belső kereslet is fűtötte a gazdaságot, a kiskereskedelmi forgalom júniusban 9,8 százalékkal bővült a májusi 8,6 százalékról, köszönhetően az 1,3 milliárdnyi kínai fogyasztó nem lanyhuló vásárlási kedvének.

A kínai Autógyártók Szövetsége ugyanakkor egy elég lelombozó első féléves adatot közölt, eszerint az értékesítés 12,4 százalékkal csökkent.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Beszakadt a balkáni országok építőipara is
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 10:56
A koronavírus-járvány miatt erősen visszaesett az építési teljesítmény Délkelet-Európa meghatározó országaiban is. Főleg a magasépítés szenvedett – derül ki az európai országok építési piacát vizsgáló szervezet nyári értékeléséből és előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Közel félmilliárd euróval csökkent a külkereskedelmi többletünk májusban
MTI | 2020. július 9. 10:06
A zuhanás mögött természetesen a koronavírus áll.
Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
hírlevél