<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Komoly sebeket szerzett a kínai gazdaság az Amerikával folytatott kereskedelmi háborúban, szakértők arra számítanak, hogy a világ második legnagyobb gazdasága tovább gyengülhet.
A Quankang egyik gyártócsarnoka belülről. (Fotó: New York Times)

Három évtized leggyengébb eredménye az idei

A kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal legfrissebb, ma nyilvánosságra hozott adatai szerint Kína gazdasága, ami a második negyedév teljesítményét illeti az elmúlt három évtized egyik leggyengébb eredményét produkálta – írja a The Guardian. Az okok között szerepel a kínai-amerikai kereskedelmi háború éppúgy, mint a világ második legnagyobb gazdaságát is sújtó globális keresletcsökkenés.

A statisztikai hivatal által közzétett számok, azaz a GDP 6,2 százalékos bővülése összhangban vannak az elemzők 6,4 százalékos előrejelzésével, és a kormányzat 6,0-6,5 százalékos céltartományán is belül vannak, ám elmaradnak a tavalyi év 6,5 százalékos éves növekedési ütemétől.

A lap értékelése szerint a frissen nyilvánosságra került statisztikai adatok hatással lehetnek Kína tárgyalási pozícióira és komolyan megnehezíthetik Hszi Csin-ping elnök helyzetét, hogy a folyamatban lévő kínai-amerikai kereskedelmi háborúban erőteljesen tudjon fellépni az Egyesült Államokkal igényeivel szemben.  Mao Seng-yong, az elnökség szóvivője a globális gazdaság lassulásával és a külső bizonytalanság növekedésével indokolta a növekedés ütemének lassulását.

Próbálkozások a gazdaság felpörgetésére

Ellensúlyozandó a belföldi lassulást és a külpiacok beszűkülését, amit elsősorban az Amerikával folytatott kereskedelmi háború okozott, Peking már év közben megpróbálta a gazdaságot felpörgető intézkedésekkel ellensúlyozni. Ennek ellenére sem sikerült azonban dinamizálni a kínai exportot, ami csupán 0,1 százalékkal bővült az elmúlt év azonos időszakához képest.

Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics vezető közgazdásza ugyanakkor kétségeinek adott hangot a kínai kormányzat által meghozott intézkedések hatékonyságát illetően, és nem hiszi, hogy Peking valóban szembe merne nézni a gyengülő gazdaság következményeivel. Ő a kínai gazdaság további gyengülésére számít, elsősorban az amerikai intézkedések, illetve a világgazdaságban jelentkező általános lassulás következtében.

Azért akadnak szép adatok is

Persze a statisztika számtengerében azért akadtak szép adatok is, az ipari növekedés júniusban 6,3 százalékkal bővült a májusi 5 százalékról, az infrastrukturális beruházások pedig közel 20 százalékkal növekedtek. A belső kereslet is fűtötte a gazdaságot, a kiskereskedelmi forgalom júniusban 9,8 százalékkal bővült a májusi 8,6 százalékról, köszönhetően az 1,3 milliárdnyi kínai fogyasztó nem lanyhuló vásárlási kedvének.

A kínai Autógyártók Szövetsége ugyanakkor egy elég lelombozó első féléves adatot közölt, eszerint az értékesítés 12,4 százalékkal csökkent.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hírt kapott Putyin a keleti frontról
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 17:31
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt - adta hírül az orosz védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság "Visszalépünk hetven évet" – bírálta az újbóli fegyverkezést Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 14:59
Békére van szükség, de nem olyanra, amely a fegyverkezési egyensúlyon alapszik, mondta.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban, ársapkát követelnek az elszálló energiaárakra
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 13:29
A lakossági energia árának korlátozását sürgeti a legnagyobb német munkavállalói érdekképviselet, a szakszervezetek országos szövetsége (DGB).
Makro / Külgazdaság Leereszkedett a digitális vasfüggöny Oroszországra
Kormos Olga | 2022. július 3. 12:33
Február 24. óta minden orosz internetfelhasználó megtapasztalta, mi is az a „digitális vasfüggöny”. A Kreml célja, hogy irányítsa az emberek online életét, ami egyértelműen veszélyezteti a szabadságjogaikat.
Makro / Külgazdaság Manfred Weber elosztaná az orosz földgázt az EU-tagállamok között
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 12:01
Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban Manfred Weber szerint.
Makro / Külgazdaság A nap képe: egy nagy tökkel viccelődik Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 11:16
A hőség a magyar miniszterelnököt is megihlette.
Makro / Külgazdaság Támadás érhetett egy orosz várost, halottak is vannak – háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 09:25
Ez történt az orosz-ukrán háborúban az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Fékevesztett infláció: fontos adat érkezik a héten
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 08:14
Érezni már érezzük, de a héten jön az újabb hivatalos adat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG