<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Komoly sebeket szerzett a kínai gazdaság az Amerikával folytatott kereskedelmi háborúban, szakértők arra számítanak, hogy a világ második legnagyobb gazdasága tovább gyengülhet.
A Quankang egyik gyártócsarnoka belülről. (Fotó: New York Times)

Három évtized leggyengébb eredménye az idei

A kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal legfrissebb, ma nyilvánosságra hozott adatai szerint Kína gazdasága, ami a második negyedév teljesítményét illeti az elmúlt három évtized egyik leggyengébb eredményét produkálta – írja a The Guardian. Az okok között szerepel a kínai-amerikai kereskedelmi háború éppúgy, mint a világ második legnagyobb gazdaságát is sújtó globális keresletcsökkenés.

A statisztikai hivatal által közzétett számok, azaz a GDP 6,2 százalékos bővülése összhangban vannak az elemzők 6,4 százalékos előrejelzésével, és a kormányzat 6,0-6,5 százalékos céltartományán is belül vannak, ám elmaradnak a tavalyi év 6,5 százalékos éves növekedési ütemétől.

A lap értékelése szerint a frissen nyilvánosságra került statisztikai adatok hatással lehetnek Kína tárgyalási pozícióira és komolyan megnehezíthetik Hszi Csin-ping elnök helyzetét, hogy a folyamatban lévő kínai-amerikai kereskedelmi háborúban erőteljesen tudjon fellépni az Egyesült Államokkal igényeivel szemben.  Mao Seng-yong, az elnökség szóvivője a globális gazdaság lassulásával és a külső bizonytalanság növekedésével indokolta a növekedés ütemének lassulását.

Próbálkozások a gazdaság felpörgetésére

Ellensúlyozandó a belföldi lassulást és a külpiacok beszűkülését, amit elsősorban az Amerikával folytatott kereskedelmi háború okozott, Peking már év közben megpróbálta a gazdaságot felpörgető intézkedésekkel ellensúlyozni. Ennek ellenére sem sikerült azonban dinamizálni a kínai exportot, ami csupán 0,1 százalékkal bővült az elmúlt év azonos időszakához képest.

Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics vezető közgazdásza ugyanakkor kétségeinek adott hangot a kínai kormányzat által meghozott intézkedések hatékonyságát illetően, és nem hiszi, hogy Peking valóban szembe merne nézni a gyengülő gazdaság következményeivel. Ő a kínai gazdaság további gyengülésére számít, elsősorban az amerikai intézkedések, illetve a világgazdaságban jelentkező általános lassulás következtében.

Azért akadnak szép adatok is

Persze a statisztika számtengerében azért akadtak szép adatok is, az ipari növekedés júniusban 6,3 százalékkal bővült a májusi 5 százalékról, az infrastrukturális beruházások pedig közel 20 százalékkal növekedtek. A belső kereslet is fűtötte a gazdaságot, a kiskereskedelmi forgalom júniusban 9,8 százalékkal bővült a májusi 8,6 százalékról, köszönhetően az 1,3 milliárdnyi kínai fogyasztó nem lanyhuló vásárlási kedvének.

A kínai Autógyártók Szövetsége ugyanakkor egy elég lelombozó első féléves adatot közölt, eszerint az értékesítés 12,4 százalékkal csökkent.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Öngyilkos húzás lenne, ha Putyin keresztülvágtatna Ukrajnán
Wéber Balázs | 2022. január 27. 18:04
A háború drága, a szankciók fájnak, és amúgy semmi értelme tankokkal galoppozni idegen sztyeppéken. Kijev igényei jogosnak tűnhetnek, mint ahogy Moszkva félelmei is. Képzeljük csak el Reagan-elnök arcát, amint Mexikó bejelenti belépését a Varsói Szerződésbe. Jegyzet.  
Makro / Külgazdaság Mától kérhető a külképviseleti szavazás, de a járvány még bezavarhat 
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 15:21
A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma.
Makro / Külgazdaság Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Káncz Csaba | 2022. január 27. 15:06
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
hírlevél
Ingatlantájoló