4p
Felbolydult a nemzetközi diplomácia Donald Trump miatt: pápától az oroszokon át a törökökig mindenki Jeruzsálemmel foglalkozik.
Ultraortodox zsidó férfi az Olajfák hegyén, a háttérben a jeruzsálemi óváros az al-Aksza-mecset kertjében álló Szikladóm (Omar-mecset) arany kupolájával 2017. december 5-én. Donald Trump amerikai elnök várhatóan december 6-án nyilatkozik arról az Egyesült Államok elismeri-e Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. (MTI/EPA/Abir Szultan)

Az amerikai elnök ma (magyar idő szerint este 7-kor) bejelentheti, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának - szembemenve a nemzetközi joggal, az ENSZ-szel és a fél világgal. A lépést az izraelieken kívül gyakorlatilag mindenki elítéli, máris zavargásokra készülnek, a palesztinok már kedden Trump fotóját égették. A háttérről itt írtunk bővebben >>

A törökök éles válaszra készülnek

Az ötlet komoly felhördülést okozott a nemzetközi diplomáciában. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerint "káoszt és instabilitást" fog teremteni, ha az amerikai elnök elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban közölte: ez esetben országa megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Az angolok óvatosak

Boris Johnson brit külügyminiszter finomabban fogalmazott: azt mondta, a tervezett intézkedés miatt "minden korábbinál fontosabb, hogy mielőbb bemutassák a régóta várt amerikai javaslatokat a közel-keleti békefolyamat újjáélesztéséről".

Az oroszok aggódnak

A város, amit két nép is fővárosának tart1967-ben tört ki a hatnapos háború Izrael és több arab ország között, ez után kebelezte be Kelet-Jeruzsálemet a zsidó állam. 1980-ban kiáltották ki Izrael fővárosának Jeruzsálemet, az ENSZ a döntést határozatban ítélte jogellenesnek. Az ENSZ azt javasolta, hogy amely országnak követsége van Jeruzsálemben, az költöztesse el onnan. Az USA kongresszusa 1995-ben döntött úgy, hogy nagykövetségét Jeruzsálembe telepíti át (ezzel elismerve, hogy Jeruzsálem az izraeli főváros), ám a döntést azóta sem hajtották végre. A várakozások szerint Trump elnök ma este jelenti be az intézkedés végrehajtását.
A Palesztin Felszabadítási Front 1988-ban kiáltotta ki Palesztina államot, fővárosként szintén Jeruzsálemet nevezték meg.

Az oroszok is kifejezték aggodalmukat - Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint korai lenne még kommentálni egy meg nem hozott döntést, de azért a Kremlt aggasztja, hogy a helyzet súlyosabbá válhat, ha az Egyesült Államok Izrael fővárosának ismeri el Jeruzsálemet. Kedden Vlagyimir Putyin telefonos megbeszélést folytatott Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság vezetőjével. Putyin az orosz elnöki hivatal szerint közölte a hívást kezdeményező Abbásszal, hogy Moszkva támogatja a tárgyalások újrakezdését Izrael és a Palesztin Hatóság között, egyebek mellett Jeruzsálem státuszáról is.

A pápát is felhívta a palesztin vezető

Abbász nem csak Putyinra csörgött rá: felhívta a pápát is. I. Ferenc kijelentette, hogy a közel-keleti térségben, éppúgy mint a palesztin társadalomban, békét csakis a párbeszéd teremthet, valamint egymás kölcsönös megismerése és elismerése. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a Szentföld a keresztények számára Isten és az emberiség közötti párbeszéd kivételezett helyszíne. Ferenc pápa szerda reggel húszfős palesztin delegációval találkozott, akik a vallásközi párbeszédért felelős vatikáni hivatalban tesznek látogatást. A pápa köszönetét fejezte ki a Palesztin Hatóságnak és személyesen Mahmúd Abbásznak a palesztin területeken élő keresztény közösség iránti figyelemért.

Rendkívüli ülést terveznek az arabok

Jordánia az Arab Liga és az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) ülésének sürgős összehívását tervezi hétvégére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ezzel a kis trükkel mérsékelhető a kocsmákban a sörfogyasztás
Kormos Olga | 2024. szeptember 21. 16:54
Egy angol vizsgálat szerint mindössze a söröskorsó méretét kell csökkenteni, és visszafogható az alkoholfogyasztás, aminek hosszútávon rák- és más betegségmegelőző hatása van.
Makro / Külgazdaság Gyorsan hajtson be egy benzinkútra, ha nem akar rosszat magának!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 21. 10:32
A szintén a Klasszis Médiához tartozó laptársunk Mfor Üzemanyagár-figyelője nem sok jót jelez előre a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Rékassy Balázs: Már csak a szentlélek tartja össze az egészségügyet - videó
Csabai Károly | 2024. szeptember 21. 09:59
Ezt is kijelentette az orvos, egészségügyi menedzser a Klasszis Klubban. A beszélgetés során kitértünk arra, mi a legnagyobb baj az egészségügyben, mennyi pénz hiányzik az ágazatból, miért nem tesz meg mindent a kormány már csak a saját választói jobb ellátása érdekében is, miért nem szabályozzák nálunk megfelelően a magánegészségügyi szektort, mi várható az ügyeleti rendszer októberi budapesti bevezetésétől, hogyan értékelhető Magyar Péter programja? S Rékassy Balázs arra a kérdésünkre is válaszolt, ha kapna felkérést, vállalna-e tanácsadó szerepet a Tisza Párt elnöke mellett.
Makro / Külgazdaság A kínaiak ismét meglepték a világot
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 20. 11:54
Váratlant húzott a távol-keleti nagyhatalom jegybankja: nem változtattak a kamatokon.
Makro / Külgazdaság Ismét változik az üzemanyagár, ez sokakat kellemetlenül érint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 20. 10:23
Nagy fordulat várható a hétvégén: olcsóbb lesz a dízel, mint a benzin!
Makro / Külgazdaság Fityiszt mutat az Orbán-kormány Brüsszelnek
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 13:12
Közölte a miniszter, nem fizetik be a migrációs bírságot, de dolgoznak azon, hogy a napi egymillió euró ne halmozódjon tovább.
Makro / Külgazdaság Még soha nem volt ennyi svájci - ott már lassítanák a népesség növekedését
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 12:19
Nem akarnak tízmilliós országot, népszavazást is tartanának erről.
Makro / Külgazdaság Újabb országban jön az árvíz - ne induljon el, aki oda készült
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 11:29
Van, ahol helikopterrel kellett menteni az embereket Észak-Olaszországban.
Makro / Külgazdaság Megszólalt a magyar kormány a felrobbantott csipogók ügyében
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 18:05
Kovács Zoltán ismertette a kormány álláspontját - furcsamód nem látnak nemzetbiztonsági kockázatot, miközben egy magyar céget neveztek meg a személyhívók gyártójaként.
Makro / Külgazdaság Újra üzent David Pressman Orbán Viktornak: már nem működnek a kifogások, Amerika cselekedni fog
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 14:13
Figyeli az Egyesült Államok, hogy mit mond és mit tesz a magyar kormány - és ezek alapján fog cselekedni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG