BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. december 11. 09:51

Trumpnak a Scorsese-filmben feldolgozott több maffiacsalád fejével is közvetlen személyes- és üzleti kapcsolata volt. Giuliani az 1980-as években New York vezető ügyészeként az egyik maffiafőnök ügyeit vizsgálta - három évtizeddel később pedig ő áll egy szövetségi vizsgálat célkeresztjében az ukrajnai sötét manipulációk miatt. Káncz Csaba jegyzete.

Donald Trump

Az FBI szeptemberben hozott nyilvánosságra több száz dokumentumot a New York-i szervezett bűnözés korábbi hírhedt alakjáról, Roy Cohn-ról. Cohn az 1970-es és 1980-as években 5 maffia-család ügyvédjeként is funkcionált. Nos, mindez csak mérsékelten érdekelhetne bennünket, hacsak nem tudjuk, hogy Cohn ugyanebben az időszakban egyben Donald Trump mentora és ügyvédje is volt.

Szervezett alvilágból a szervezett felvilágba

És itt jön a képbe Martin Scorsese legújabb filmje, Az ír (The Irishman), amely feldolgozza az olasz-amerikai maffia egyik kiemelt bérgyilkosa, Frank Sheeran történetét. A film valódi történetet elevenít meg, márpedig a Rolling Stone folyóirat oknyomozó írása szerint Trumpnak a történetben feldolgozott több maffiacsalád fejével is közvetlen személyes- és üzleti kapcsolata volt. Az egyikük „Dagadt Tony” Salerno, a Genovese maffia feje.

A film egy 2003-as életrajzi könyvre (I Heard You Paint Houses: Frank “The Irishman” Sheeran & Closing the Case on Jimmy Hoffa) alapoz, amely még további maffiafőnököket is említ, akik Trumppal kapcsolatba kerültek. Egyikük Philadelphia maffiafőnöke, Philip Testa, akit 1981-ben gyilkoltak meg. Egy másik pedig Testa utódja, Nicodemus „Kis Nicky” Scarfo.

A sötét cementbiznisz

Salerno ellenőrizte azokban az években a New York-i cement-forgalmat, így ő szállított a Trump Tower építéséhez is. Salerno kontrollálta a helyi építőipari szakszervezetet is, és amikor 1982-ben egész Manhattan-ben a sztrájkjuk miatt leálltak az építkezések, akkor csak pár építkezés folytatódhatott tovább. Micsoda véletlen, hogy a Trump Tower ezen pár szerencsés között volt.

A Trump Tower 1983-ban nyitotta meg kapuit és a jövendő elnök akkor személyes is találkozott Salernoval. Ezt a hírhedt Roy Cohn hozta össze, aki mindkét felet képviselte jogilag. Wayne Barrett oknyomozó újságíró szerint a találkozó Cohn manhattani házában jött létre. Nem tekinthető véletlennek, hogy Roger Stone, aki hosszú ideig volt Trump politikai tanácsadója, szintén találkozott Cohn-nal, ugyanabban a házban, de már korábban, 1979-ben. 

Giuliani átzsilipel

Rudy Giuliani, Trump jelenlegi személyes ügyvédje, még a másik oldalon állt, amikor New York vezető ügyészeként az 1980-as években Salerno ügyeit vizsgálta. Giuliani olyan vehemenciával hajszolta Salerno üzelmeit, hogy a maffiafőnök védője panaszt emelt, kijelentve, hogy „az ügyész személyes ügyének tekinti ügyfelem eltemetését”.

1986 márciusában Giuliani jelentette be, hogy az esküdtszék Salernot és társait bűnösnek találta építési ajánlatok manipulálásában. A 29-oldalas vádirat kiemelte a Trump Plaza építését ennek kapcsán, ahol Salerno vállalata 7.8 millió dolláros szerződést kapott. Az FBI úgy göngyölítette föl az ajánlat-manipulálási rendszert, hogy titokban lehallgatta a maffiafőnököket otthonaikban és kedvenc bárjaikban.

De hát változik a világ és több mint 3 évtizeddel később Giuliani áll egy szövetségi vizsgálat célkeresztjében az ukrajnai sötét manipulációk miatt. Trump elnök lett, de alkotmányos felmentési eljárás (impeachment) alatt áll. A maffiafőnökök - köztük Salerno - pedig már halottak.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Trump és Macron összecsap, drámai mozgások a Közel-Keleten – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 20:33
Miközben Trump „maximális nyomású” szankciókat tervez bevezetni a Hezbollah és szövetségesei ellen, aközben Macron visszahozná a hatalomba a múlt ősszel lemondott libanoni kormányfőt. Az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel messze túlmutat önmagán, befolyásolja a teljes eurázsiai térség geopolitikai játszmáját. Káncz Csaba külpolitikai elemzőnk videókommentárja.
Makro / Külgazdaság A koronavírust a fiatal bulizók járatják csúcsra Horvátországban
MTI | 2020. augusztus 14. 17:26
Déli szomszédainknál második napja dönt rekordot az új fertőzöttek száma, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői.
Makro / Külgazdaság Érthetetlen kegyetlenség – brutális erőszak érhette a belorusz tüntetőket
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 16:57
Súlyos jogsértéseket követett el a belorusz rendőrség az őrizetbe vett tüntetőkkel szemben egybehangzó beszámolók szerint. Az elnök hivatalosan vizsgálatot rendelt el, a szabadon bocsátások megkezdődtek. Már a cseh kormányfő is új választásokat követel.
Makro / Külgazdaság A milliárdos baloldali amerikai alelnökjelölt fogja szolgálni az elesetteket?
Káncz Csaba | 2020. augusztus 14. 14:46
Az 55 éves Kamala Harris friss erőt visz a demokrata kampányba, ráadásul ügyészi és politikai pályáján is olyan agresszív hozzáállást tanúsított, amely kompenzálja Biden visszafogottságát. Harris nem kapcsolódik egyetlen jelentős társadalmi vagy politikai reform mozgalomhoz, viszont ezer szállal be van kötve a kaliforniai milliárdos családokhoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Csúnya rést ütött a magyar gazdaság válságálló pajzsán a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. augusztus 14. 12:10
A gazdasági teljesítményeket nézve Magyarország a rosszabbul teljesítő országok közé került a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Sokkal jobban teljesített a román gazdaság a magyarnál
MTI | 2020. augusztus 14. 10:59
A román gazdaság is jobban teljesített a magyarnál a második negyedévben: csak 10,5 százalékkal csökkentek a keleti szomszédaink, míg Magyarország 13,6 százalékos visszaesést produkált.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk, mennyire megugrott az új fertőzöttek száma a horvátoknál
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 10:34
A koronavírus-járvány kitörése óta még soha nem regisztráltak annyi új vírushordozót déli szomszédunknál, mint tegnap.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: még 40 magyar fertőzöttet találtak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:18
A legutóbbi 45 után most újabb 40 magyar koronás fertőzöttet regisztráltak. Budapesten jelenleg 202, vidéken 454 aktív fertőzöttet regisztráltak. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget.
Makro / Külgazdaság Minden várakozást alulmúlt a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:00
Hatalmasat zuhant a magyar GDP a második negyedévben a koronavírus-járvány miatti leállások következtében. A kormány szerint azonban ez is siker, mert ugyan nem vártak ekkora visszaesést, de az EU-átlagnál kisebb a magyar gazdaság zuhanása.
Makro / Külgazdaság Miniszterelnököt váltott Kim Dzsong Un
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 14. 07:32
A személycserére nem adott semmilyen magyarázatot.
Friss
hírlevél