3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Trumpnak a Scorsese-filmben feldolgozott több maffiacsalád fejével is közvetlen személyes- és üzleti kapcsolata volt. Giuliani az 1980-as években New York vezető ügyészeként az egyik maffiafőnök ügyeit vizsgálta - három évtizeddel később pedig ő áll egy szövetségi vizsgálat célkeresztjében az ukrajnai sötét manipulációk miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Donald Trump

Az FBI szeptemberben hozott nyilvánosságra több száz dokumentumot a New York-i szervezett bűnözés korábbi hírhedt alakjáról, Roy Cohn-ról. Cohn az 1970-es és 1980-as években 5 maffia-család ügyvédjeként is funkcionált. Nos, mindez csak mérsékelten érdekelhetne bennünket, hacsak nem tudjuk, hogy Cohn ugyanebben az időszakban egyben Donald Trump mentora és ügyvédje is volt.

Szervezett alvilágból a szervezett felvilágba

És itt jön a képbe Martin Scorsese legújabb filmje, Az ír (The Irishman), amely feldolgozza az olasz-amerikai maffia egyik kiemelt bérgyilkosa, Frank Sheeran történetét. A film valódi történetet elevenít meg, márpedig a Rolling Stone folyóirat oknyomozó írása szerint Trumpnak a történetben feldolgozott több maffiacsalád fejével is közvetlen személyes- és üzleti kapcsolata volt. Az egyikük „Dagadt Tony” Salerno, a Genovese maffia feje.

A film egy 2003-as életrajzi könyvre (I Heard You Paint Houses: Frank “The Irishman” Sheeran & Closing the Case on Jimmy Hoffa) alapoz, amely még további maffiafőnököket is említ, akik Trumppal kapcsolatba kerültek. Egyikük Philadelphia maffiafőnöke, Philip Testa, akit 1981-ben gyilkoltak meg. Egy másik pedig Testa utódja, Nicodemus „Kis Nicky” Scarfo.

A sötét cementbiznisz

Salerno ellenőrizte azokban az években a New York-i cement-forgalmat, így ő szállított a Trump Tower építéséhez is. Salerno kontrollálta a helyi építőipari szakszervezetet is, és amikor 1982-ben egész Manhattan-ben a sztrájkjuk miatt leálltak az építkezések, akkor csak pár építkezés folytatódhatott tovább. Micsoda véletlen, hogy a Trump Tower ezen pár szerencsés között volt.

A Trump Tower 1983-ban nyitotta meg kapuit és a jövendő elnök akkor személyes is találkozott Salernoval. Ezt a hírhedt Roy Cohn hozta össze, aki mindkét felet képviselte jogilag. Wayne Barrett oknyomozó újságíró szerint a találkozó Cohn manhattani házában jött létre. Nem tekinthető véletlennek, hogy Roger Stone, aki hosszú ideig volt Trump politikai tanácsadója, szintén találkozott Cohn-nal, ugyanabban a házban, de már korábban, 1979-ben. 

Giuliani átzsilipel

Rudy Giuliani, Trump jelenlegi személyes ügyvédje, még a másik oldalon állt, amikor New York vezető ügyészeként az 1980-as években Salerno ügyeit vizsgálta. Giuliani olyan vehemenciával hajszolta Salerno üzelmeit, hogy a maffiafőnök védője panaszt emelt, kijelentve, hogy „az ügyész személyes ügyének tekinti ügyfelem eltemetését”.

1986 márciusában Giuliani jelentette be, hogy az esküdtszék Salernot és társait bűnösnek találta építési ajánlatok manipulálásában. A 29-oldalas vádirat kiemelte a Trump Plaza építését ennek kapcsán, ahol Salerno vállalata 7.8 millió dolláros szerződést kapott. Az FBI úgy göngyölítette föl az ajánlat-manipulálási rendszert, hogy titokban lehallgatta a maffiafőnököket otthonaikban és kedvenc bárjaikban.

De hát változik a világ és több mint 3 évtizeddel később Giuliani áll egy szövetségi vizsgálat célkeresztjében az ukrajnai sötét manipulációk miatt. Trump elnök lett, de alkotmányos felmentési eljárás (impeachment) alatt áll. A maffiafőnökök - köztük Salerno - pedig már halottak.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG