TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Trumpnak a Scorsese-filmben feldolgozott több maffiacsalád fejével is közvetlen személyes- és üzleti kapcsolata volt. Giuliani az 1980-as években New York vezető ügyészeként az egyik maffiafőnök ügyeit vizsgálta - három évtizeddel később pedig ő áll egy szövetségi vizsgálat célkeresztjében az ukrajnai sötét manipulációk miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Donald Trump

Az FBI szeptemberben hozott nyilvánosságra több száz dokumentumot a New York-i szervezett bűnözés korábbi hírhedt alakjáról, Roy Cohn-ról. Cohn az 1970-es és 1980-as években 5 maffia-család ügyvédjeként is funkcionált. Nos, mindez csak mérsékelten érdekelhetne bennünket, hacsak nem tudjuk, hogy Cohn ugyanebben az időszakban egyben Donald Trump mentora és ügyvédje is volt.

Szervezett alvilágból a szervezett felvilágba

És itt jön a képbe Martin Scorsese legújabb filmje, Az ír (The Irishman), amely feldolgozza az olasz-amerikai maffia egyik kiemelt bérgyilkosa, Frank Sheeran történetét. A film valódi történetet elevenít meg, márpedig a Rolling Stone folyóirat oknyomozó írása szerint Trumpnak a történetben feldolgozott több maffiacsalád fejével is közvetlen személyes- és üzleti kapcsolata volt. Az egyikük „Dagadt Tony” Salerno, a Genovese maffia feje.

A film egy 2003-as életrajzi könyvre (I Heard You Paint Houses: Frank “The Irishman” Sheeran & Closing the Case on Jimmy Hoffa) alapoz, amely még további maffiafőnököket is említ, akik Trumppal kapcsolatba kerültek. Egyikük Philadelphia maffiafőnöke, Philip Testa, akit 1981-ben gyilkoltak meg. Egy másik pedig Testa utódja, Nicodemus „Kis Nicky” Scarfo.

A sötét cementbiznisz

Salerno ellenőrizte azokban az években a New York-i cement-forgalmat, így ő szállított a Trump Tower építéséhez is. Salerno kontrollálta a helyi építőipari szakszervezetet is, és amikor 1982-ben egész Manhattan-ben a sztrájkjuk miatt leálltak az építkezések, akkor csak pár építkezés folytatódhatott tovább. Micsoda véletlen, hogy a Trump Tower ezen pár szerencsés között volt.

A Trump Tower 1983-ban nyitotta meg kapuit és a jövendő elnök akkor személyes is találkozott Salernoval. Ezt a hírhedt Roy Cohn hozta össze, aki mindkét felet képviselte jogilag. Wayne Barrett oknyomozó újságíró szerint a találkozó Cohn manhattani házában jött létre. Nem tekinthető véletlennek, hogy Roger Stone, aki hosszú ideig volt Trump politikai tanácsadója, szintén találkozott Cohn-nal, ugyanabban a házban, de már korábban, 1979-ben. 

Giuliani átzsilipel

Rudy Giuliani, Trump jelenlegi személyes ügyvédje, még a másik oldalon állt, amikor New York vezető ügyészeként az 1980-as években Salerno ügyeit vizsgálta. Giuliani olyan vehemenciával hajszolta Salerno üzelmeit, hogy a maffiafőnök védője panaszt emelt, kijelentve, hogy „az ügyész személyes ügyének tekinti ügyfelem eltemetését”.

1986 márciusában Giuliani jelentette be, hogy az esküdtszék Salernot és társait bűnösnek találta építési ajánlatok manipulálásában. A 29-oldalas vádirat kiemelte a Trump Plaza építését ennek kapcsán, ahol Salerno vállalata 7.8 millió dolláros szerződést kapott. Az FBI úgy göngyölítette föl az ajánlat-manipulálási rendszert, hogy titokban lehallgatta a maffiafőnököket otthonaikban és kedvenc bárjaikban.

De hát változik a világ és több mint 3 évtizeddel később Giuliani áll egy szövetségi vizsgálat célkeresztjében az ukrajnai sötét manipulációk miatt. Trump elnök lett, de alkotmányos felmentési eljárás (impeachment) alatt áll. A maffiafőnökök - köztük Salerno - pedig már halottak.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagy dilemma előtt áll az MNB
Csabai Károly | 2020. október 20. 10:37
Merthogy a már-már rekordszintre gyengülő forintnak jól jönne, ha a jegybank egy kamatemeléssel növelné a vonzerejét, azaz a befektetők vennének belőle, aminek hatására emelkedhet az árfolyama. A szeptemberben váratlanul nagyot esett infláció viszont azt tenné lehetővé a bankok bankjának, hogy csökkentse a kamatokat, ami a források (még) olcsóbbá válásán keresztül hozzájárulhatna a koronavírus-járvány miatti gazdasági zuhanás tompításához. Logikusnak tűnik, hogy e két ellentétes hatás eredőjeként az MNB semmit nem lép, azaz minden marad a régiben. Arra azonban, hogy ez valóban így lesz-e, mégsem érdemes mérget venni.
Makro / Külgazdaság Folyamatosan nő a koronavírusos betegek száma Amerikában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 06:51
A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatainak tanúsága szerint az Egyesült Államok 48 tagállamában folyamatosan emelkedik a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a Covid-19-ben megbetegedettek száma.
Makro / Külgazdaság Fontos döntést hozhatnak meg a parlamentben ma
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 06:36
Az Országgyűlés ma 2021 nyaráig meghosszabbíthatja a koronavírus-járvány miatt elrendelt hiteltörlesztési moratóriumot.
Makro / Külgazdaság A Trump-Biden csata: új munkahelyek millióit ígérik
Wéber Balázs | 2020. október 20. 06:07
Két hét múlva kiderül, hogy továbbra is Donald Trump fogja-e kormányozni a világ talán legbefolyásosabb országát, vagy egy sok mindent megélt 77 éves politikus, Joe Biden veszi át tőle a kormányrudat. Sorozatunk előző részében a jelöltek adó- és kereskedelem-politikáját veséztük ki, most pedig azt nézzük meg, hogy milyenek az esélyeik, és miként tartanák életben a munkaerőpiacot.
Makro / Külgazdaság A parlamenti többség megszavazta a Kúria új elnökét
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 19. 19:16
Hiába tiltakozott az ellenzék, a kormánypárti többség megszavazta a Kúria új elnökének Varga Zsolt Andrást. 
Makro / Külgazdaság Hiába mentek fel az árak, nem csökken a benzin adója
Király Béla | 2020. október 19. 16:04
Az adózás szempontjából túl olcsó volt az olaj, így 2020 negyedik negyedévében is marad a magasabb adótétel az üzemanyagok esetében.
Makro / Külgazdaság Le kell rohanni Mexikót – Trump lesújtott a tábornokra
Káncz Csaba | 2020. október 19. 15:25
A volt védelmi miniszter amerikai őrizetbevétele ráirányítja a figyelmet a mexikói hatóságok és a szervezett bűnözés közötti összejátszásra, valamint az ottani igazságszolgáltatás impotenciájára. A letartóztatás rossz fényt vet a mexikói hadseregre is, amely 2006 után kulcsszerepbe került a szervezett bűnözés elleni harcban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vírus: már csak hat fős esküvőket lehet tartani Ausztriában
Wéber Balázs | 2020. október 19. 13:44
Tovább szigorít a koronavírus-ellenes korlátozásokon nyugati szomszédunk is.   
Makro / Külgazdaság Operatív törzs: több mint ötezren kerültek házi karanténba a hétvégén
Privátbankár.hu | 2020. október 19. 13:16
Iskolai maszkviselés, influenzaoltások, és szabálysértő szórakozóhelyek - ez volt az operatív törzs mai tájékoztatója. 
Makro / Külgazdaság Illetékmentessé válik a csokos lakásvétel
MTI | 2020. október 19. 11:57
Januártól és nemcsak az új, hanem a használt is.
Friss
hírlevél