3p
Az amerikai elnök szerint a halasztás ellenére is van esély az egészségbiztosítási törvény elfogadására.
EPA/Olivier Douliery / POOL

Az elnök azután nyilatkozott így, hogy a Fehér Házban megbeszélést tartott valamennyi republikánus szenátorral. A törvényhozókat azután hívta hivatalába, hogy Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője bejelentette, hogy elhalasztják a voksolást a törvényjavaslatról.

A döntést pártbeli kollégái megelégedéssel fogadták. "McConnell szenátor bölcs volt, hogy adott még néhány napot" - fogalmazott Lamar Alexander, Tennessee állam szenátora. Alexander hozzátette: több republikánus szenátor is úgy érezte, hogy a törvénytervezet még nem volt elég kidolgozott ahhoz, hogy szavazzanak róla.

Nem adja fel

Donald Trump kifejtette: az előző elnökről elnevezett Obamacare egészségbiztosítási törvény "visszavonása nagyszerű lesz, ha sikerül elérnünk". Reméli, hogy még van esély az elfogadásra, s szerinte ez "nagyon-nagyon fontos az embereknek, és nagyon-nagyon fontos az egész országnak, amelyet szeretünk".

Mitch McConnell frakcióvezető az elnökkel folytatott megbeszélés után azt hangsúlyozta, hogy a republikánusoknak muszáj saját megoldást találniuk, mert ha a demokratákkal kellene egyeztetniük, az egyúttal a republikánus elképzelések végét is jelentené.

"Tudjuk, hogy a jelenlegi helyzet egyszerűen elfogadhatatlan, fenntarthatatlan és a cselekvés hiánya nem megoldás" - mondta McConnell.

Keddi sajtójelentések szerint ugyanakkor bővült a törvényt ellenző republikánus politikusok száma: az eddigi négyen felül további három szenátor jelentette be, hogy jelenlegi formájában ellenzi a törvényjavaslatot.

49 millió embernek nem lenne biztosítása

A republikánusok most azt tervezik, hogy újraírják a törvényjavaslatot, kikérik hozzá a Kongresszusi Költségvetési Bizottság (CBO) nevű, pártoktól független elemző intézet véleményét is, s a tervezetet ezután bocsátják ismét vitára. Erre várhatóan már csak a nyári szünet után kerül sor.

A CBO hétfőn hozta nyilvánosságra nagy feltűnést keltő hatástanulmányát, amelyben a többi között arra figyelmeztetett, hogy a Trump kormányzat által tervezett új egészségbiztosítási törvény következtében 2026-ig további 22 millióval, mintegy 49 millióra emelkedne a biztosítás nélkül maradó amerikaiak száma. További részletek >>>

Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakciójának vezetője rövid sajtóértekezleten jelentette be, hogy az egész törvénytervezet alapjaiban rossz és helyette inkább az Obamacare néven még mindig érvényben lévő egészségbiztosítási törvény korrigálásáról kellene tárgyalni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
Makro / Külgazdaság Szerzett magának néhány hét haladékot Joe Biden
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:11
Aláírta az amerikai elnök a törvényt, amellyel elkerülhető a kormányzat leállása - egy ideig.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG