<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A The Guardian kreatív brit fiatalokról ír, akik elhagyják Londont - Berlin a kivándorlók kedvelt célpontja. Hozzá kell szokni: ilyen világban élünk.

Drága az élet? Keress egy másik országot!

Miközben mi a Magyarországot tömegesen elhagyó fiatalok (és kevésbé fiatalok) miatt aggódunk, a magyar kivándorlás egyik célországa, Nagy-Britannia is hasonló folyamattal szembesül. A The Guardian írása olyan fiatalokról szól, akiknek elege lett abból, hogy az igen magas lakhatási költségeket csak heti hét nap munkával tudják előteremteni. Az egyik fiatal azt mondja: a 800 fontos (350 ezer forintos) bérleti díj elől London egyre külsőbb kerületeibe menekült, míg aztán meg sem állt Németországig.

Ettől persze Berlinben - a nemrég életbe lépett szabályozás ellenére - elkezdtek felfelé kúszni a bérleti díjak: a Londonból érkezőknek igen olcsó a német főváros, egy adatbázis szerint épp feleannyiba kerül az élet Berlinben, mint a brit fővárosban. A fogyasztói árak 30, a lakásbérleti díjak 70 százalékkal alacsonyabbak - komolyabb áremelést is simán bevállalnak tehát a britek, ami viszont a helyiek számára is folyamatos drágulást okoz.

Tudod, hol szálltak el még a bérleti díjak? Nálunk

Az elmúlt fél-háromnegyed évben azonban meredeken ugrottak az árak. Az idei első fél évben 20 százalékkal magasabbak a bérleti díjak 2014 azonos időszakához képest.

Ilyen olcsó helyről ki akarna hazamenni?

Berlin összességében komoly átalakuláson megy át a bevándorlóknak köszönhetőn - akik azonban nem Afganisztánból vagy Szíriából, hanem zömében Nagy-Britanniából érkeznek. 2014-ben 45 ezer új lakosa lett a fővárosnak, a britek száma egy év alatt 35 százalékkal emelkedett, már 13 500-an vannak a hivatalos számok szerint. Ahogy az egyik brit fiatal fogalmazott a The Guardiannek: olyan olcsó az élet Berlinben, hogy nem hiszi, hogy valaha is hazatér Londonba. "Olyan, mintha a szülők elmentek volna otthonról, és otthon hagyták volna a gyerekeket, hogy azt csináljanak, amit akarnak."

Berlin egyébként Európa egyik startup-fővárosa - a becslések szerint 5 éven belül 100 ezer munkahelyet hoznak létre a helyi startupok -, az olcsóság mellett ezért is vonzó a lehetőségeket kereső fiataloknak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: a vakmerő diplomata, aki ujjat húzott Putyinnal
Wéber Balázs | 2022. május 23. 16:39
Lemondott, mert szégyenli magát a háború miatt. De vajon túléli-e?
Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
Makro / Külgazdaság Jön egy kis csökkenés a gázolaj piaci áránál
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:51
Az üzemanyagok egyik felét érinti a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Olajembargó: a németek sem várnának Magyarországra?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:06
Az embargót így is, úgy is be kell vezetni – legalábbis a német alkancellár szavai erre utalnak.
Makro / Külgazdaság Ukrán-lengyel vasúttársasággal menthetik ki az Ukrajnában ragadt gabonahegyeket?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 09:05
A lengyel elnök, Andrzej Duda Kijevben járt tegnap, a tárgyalás azonban gazdasági szempontból még érdekesebb volt, mint politikailag.
Makro / Külgazdaság Joe Biden fontos kijelentést tett
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:26
Úgy tűnik, hogy az amerikai elnöknek részben sikerült elintéznie, amiért Ázsiába jött.
Makro / Külgazdaság Két magyarországnyi embernek azt mondták, hogy dolgozzon otthonról
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:07
Koronavírus-ügyek, kínai módra.
Makro / Külgazdaság Romlik a hangulat: ismét aggódik a munkanélküliség miatt a magyar lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:31
Májusban az előző havinál pesszimistábbak lettek a vállalkozók és a lakosság is.
hírlevél
Ingatlantájoló