3p
Hongkong határánál a kínai kereskedők ellen tüntettek. Eközben leváltották a kínai kormányzat képviseletét betöltő hivatal vezetőjét.
Kormányellenes tüntetés Hong Kongban Újév napján. EPA/VIVEK PRAKASH

Több mint ezer ember vonult utcára vasárnap Hongkongnak a szárazföldi Kína határvonalához közel eső Sheung Shui körzetében, hogy tiltakozzanak a kínai kereskedők ellen, akik a demonstrálók szerint megkeserítik az ott lakók életét, adta hírül a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldala.

Felvásárolt termékek

A helybeliek közül sokan azt kifogásolják, hogy a városba nagy számban érkező kínai viszonteladók felvásárolják a gyógyászati és kozmetikai termékeket a hongkongi üzletekben, majd azokat magasabb áron értékesítik tovább Kína szárazföldi részén. Emiatt a hongkongiak számára gyakran nehezen elérhetővé válnak a mindennapi használati cikkek.

Ráadásul a január végén esedékes kínai újév miatt a következő hetekben várhatóan még nagyobb mértékű lesz a felvásárlás, ezért is időzítették a szervezők a megmozdulást január első hétvégéjére. Az engedélyezett felvonulást a novemberi helyhatósági választásokon elsöprő sikert arató Demokratikus Párt négy körzeti tanácsosa, valamint lakossági szervezetek közösen szervezték.

Összecsaptak a rendőrökkel

A menet azonban alighogy elindult kora délután, amikor a rendőrség a Facebookon közzétett egy beszámolót, miszerint tüntetők egy másik csoportja Molotov-koktélokkal dobálta meg a körzet rendőrőrsét, amely a demonstráció helyszínétől csaknem fél órányi sétára található. A rendőrök könnygázzal válaszoltak.

Egy órával később rohamrendőrök paprikasprayt feltartva szólították fel a felvonulás résztvevőit, hogy azonnal hagyják el a helyszínt. Az utasítást azzal indokolták, hogy a menet letért az engedélyezett útvonalról.

Több mint fél éve tüntetnek

Hongkongban hetedik hónapja zajlanak tüntetések, amelyeket eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó – azóta már visszavont – tervezet váltott ki. A megmozdulások azóta általános, a Peking által támogatott kormány elleni tiltakozássá alakultak.

A város, amely 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, az "egy ország, két rendszer" elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben kötött megállapodás szerint Kína 50 évre magas szintű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását.

Leváltott kínai vezető

Eközben egy szombaton kiadott közleményben a kínai emberi erőforrások és társadalmi biztonság minisztériuma bejelentette: leváltották a Hongkongban a kínai kormányzat képviseletét betöltő hivatal vezetőjét. Vang Csi-mint, aki 2017 óta töltötte be a pozíciót, az eddig az észak-kínai Sanhszi tartomány pártvezetésének élén álló, 65 éves Luo Huj-ning váltja.

A minisztérium nem indokolta a döntést, de feltehetően a tavaly június óta megoldatlan helyzet állhat Vang leváltásának hátterében, aki Hongkong visszakerülése óta a legrövidebb ideig vezette a képviseleti irodát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG