2p

Csakhogy mindkét fél úgy gondolja, nyerhet, ezért nincs sok értelme a tárgyalásoknak.

Tűzszünet hiányában mit sem érnek a szudáni hadsereg és a rivális félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között Szaúd-Arábiában folytatott tárgyalások - jelentette ki hétfőn Abdel Fattáh el-Burhán tábornok, a szudáni junta vezetője az al-Kahira News televíziónak telefonon adott interjújában.

"A rendezést azt követően is meg tudjuk beszélni, hogy tartós tűzszünetet értünk el Kartúmban"

- hangsúlyozta a tábornok, aki egyben figyelmeztetett, hogy háború borítaná el egész Szudánt, ha törés következne be a fővárosban.

Tűzharc füstje lengi be a szudáni fővárost, Kartúmot 2023. április 19-én, az összecsapások kirobbanásának idején. Fotó: MTI/EPA/STRINGER
Tűzharc füstje lengi be a szudáni fővárost, Kartúmot 2023. április 19-én, az összecsapások kirobbanásának idején. Fotó: MTI/EPA/STRINGER

A humanitárius tűzszünetről a szaúd-arábiai Dzsiddában zajló tárgyalások ellenére hétfőn továbbra is heves összecsapások zajlottak. Helyi lakosok légicsapásokról és áramkimaradásokról számoltak be.

Egy szaúdi diplomata szerint "nem történt jelentősebb előrelépés" a megbeszéléseken, tartós tűzszünet "egyelőre nem került a tárgyalóasztalra". Mint mondta, ennek oka, hogy a felek úgy gondolják, megnyerhetik a küzdelmet.

A Burhán tábornok vezette hadsereg és az egykori helyettese, Mohamed Hamdan Dagalo vezette félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők április 15. óta harcolnak egymással, a kihirdetett tűzszüneteket rendre megszegik. A szudáni orvosok szervezete szerint Dárfúr régióban eddig legalább száz, a fővárosban pedig 481 civil vesztette életét és 2560 sebesültről tudni.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG