<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Matteo Renzi volt miniszterelnök vezette Élő Olaszország és a Carlo Calenda vezette Akció nevű párt csütörtökön bejelentette politikai szövetségük megszületését, amely harmadik pólust kíván képviselni az olasz baloldali és a jobboldali pártok választási koalíciójával szemben.

A centrumerőt egyelőre csak az Élő Olaszország (IV) és az Akció alkotja. Közös nevet sem választottak még, az olasz sajtó Harmadik Pólusnak keresztelte el a formációt. A megállapodást az utolsó pillanatban kötötték, mivel a pártoknak és szövetségeknek szombatig van idejük a választási jelképek hivatalos regisztrálására.

Matteo Renzi harmadik pólust kíván képviselni az olasz baloldali és a jobboldali pártok választási koalíciójával szemben. Fotó: DepositphotosMatteo Renzi harmadik pólust kíván képviselni az olasz baloldali és a jobboldali pártok választási koalíciójával szemben. Fotó: Depositphotos

Calenda közösségi oldalán üdvözölte a Renzivel kötött megállapodást. "Komoly és pragmatikus alternatívát képviselünk az egyformán populista jobboldallal és baloldallal szemben, melyek tönkretették az országot, és megvonták a bizalmat Mario Draghitól". Calenda ezzel a korábbi - közgazdász végzettségű - miniszterelnökre utalt, aki július 21-én nyújtotta be lemondását.

Renzi intenetes oldalán közölte: úgy döntöttek, hogy megpróbálják, így a szeptember 25-i parlamenti választáson harmadik lehetőség is adódik a szavazócédulán. "Ne elégedjetek meg a kisebb rosszal, a parlamentbe minőségi politikusokat küldjetek!" - hangoztatta. Hozzátette, Carlo Calendának engedi át a közös választási kampány irányítását.

A felmérések szerint az Élő Olaszország és az Akció népszerűségi mutatója hat százalék körüli. A Demokrata Párt (PD) vezette baloldali koalíció nem éri el a harminc százalékot, a jobbközép szövetség, melynek a Liga, az Olasz Testvérek és a Hajrá, Olaszország! a tagja, negyvenhat százalékon áll.

A frissen megalakult centrum mindkét vezetője a baloldali Demokrata Pártból (PD) érkezett: a 47 éves Matteo Renzi 2009 és 2014 között Firenze polgármestere volt, majd 2018-ig a PD főtitkára. 2014-től miniszterelnök, aki az általa kezdeményezett közigazgatási népszavazás bukása után mondott le 2016 decemberében. Azt követően kilépett a PD-ből, és 2019-ben saját pártot alapított Élő Olaszország névvel.

A 49 éves Carlo Calenda vállalkozó szintén a PD vezető politikusa volt, 2013 és 2016 között gazdasági államtitkár, majd 2018-ig a gazdasági fejlesztésért felelős miniszter, 2019-től európai parlamenti képviselő.

A Mario Draghi vezette kormány bukása után Carlo Calenda a PD-vel kötött választási megállapodást, melyet augusztus 7-én egyoldalúan felbontott.

A Calenda-Renzi páros elsősorban a baloldali koalíciót gyengítheti. Matteo Renzi többször utalt arra, hogy a centrum élére Mario Draghi állhatna, de a lemondott kormányfő eddig nem reagált a felkérésre.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszteli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Makro / Külgazdaság 2024-től egységesítik a mobilkészülékek töltőit
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 13:36
Az Európai Unióban értékesített minden mobiltelefont, táblagépet és digitális fényképezőgépet USB-C csatlakozóval kell ellátni 2024 végére - erről szavazott az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedden.
Makro / Külgazdaság Az EU ismét elutasította az ukrán területek annektálását
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 12:32
Az Európai Unió elutasítja és elítéli, hogy Oroszország jogellenesen annektálta a kelet-ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megyét, a négy régió elcsatolása sérti Ukrajna önállóságát és területi egységét - közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EKSZ) kedden.
Makro / Külgazdaság A nap képe: gyengéd pillanatában fotózták le Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 12:19
A miniszterelnök éppen egy cicát simogat.
Makro / Külgazdaság Szép lassan tovább olvad a gázár a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 11:14
A múlt héten a csővezetékek robbanása miatti kialakult pánik teljesen kiárazódott az európai gázárakból, és kedden tovább csökkent a tőzsdei ár.
Makro / Külgazdaság Az orosz parlament felsőháza is megszavazta az ukrán megyék annektálását
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 10:49
Ratifikálta az orosz parlament felsőháza (Szövetségi Tanács) hétfőn a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régió Oroszországhoz való "csatlakozásáról" szóló szerződéseket.
Makro / Külgazdaság Japán felett haladt el egy észak-koreai rakéta
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:31
Észak-Korea kedden ismét rakétakísérletet hajtott végre, ez alkalommal közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely elhaladt Japán fölött, 2017 óta először.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő Magyarország oligarchásodása
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:20
Egyértelműen kiderült, hogy az Európai Parlament képviselői egyáltalán nem bíznak a magyar kormányban és nem hiszik el, hogy az uniós források megszerzése érdekében vállalt intézkedéseket végre is hajtják, írja a hvg.
Makro / Külgazdaság Aggasztó, amit az atomfegyverekkel tesznek az oroszok, tovább nyomulnak az ukránok
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 06:59
Ukrajnak mind a keleti, mind pedig a déli frontvonalon sikereket ért el, ami különösen fájó lehet Putyinnak. Mindez ugyanis a négy ukrán megye elszakítását célzó színjátékot aláássa. Közben aggasztó hírek jelennek meg arról, hogyan mozgat az orosz hadsereg atomfegyvereket.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG