<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az olasz balközép pártok arra az üzenetre építik kampányukat, hogy le kell győzniük azt a jobboldali blokkot, amely Putyin és Orbán barátja. Nagyon valószínűtlen, hogy egy jövőbeli jobbközép kormány engedjen Salvini azon kérésének, hogy állítsák le az ukrajnai fegyverszállítást. Káncz Csaba jegyzete.

Olaszországban szeptember 25-én tartják az előrehozott általános választásokat. Néhány nappal azután, hogy Giorgia Meloni szövetséget kötött Matteo Salvinivel és Silvio Berlusconival, az olaszországi balközép tábor is a héten választási szövetséget hirdetett. Enrico Letta szociáldemokrata pártja, a „Partito Democratico” (PD), valamint az „Azione” és a „+Europa” nevű kispártok is megegyeztek egy szövetség létrehozásában.

Mario Draghi olasz miniszterelnök és Luigi Di Maio külügyminiszter (mellette balra) a parlamenti felsőház ülésén. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio FrustaciMario Draghi olasz miniszterelnök és Luigi Di Maio külügyminiszter (mellette balra) a parlamenti felsőház ülésén. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Draghi önjelölt örökösei

A bonyolult választási rendszer mellett egy második elem is elősegítette az új baloldali paktum létrejöttét: a Draghi-kormány sikerei. A szövetségi partnerek deklarált célja politikájának és módszerének folytatása.

"Draghi közös támogatása volt a döntő tényező a megállapodásban" - mondta Letta a Corriere della Serának.

A közelmúltban az Európai Központi Bank volt vezetőjének kormánya ismét kimagasló adatokkal szerzett hírnevet. Az idei év második negyedévében a kedvezőtlen körülmények ellenére 4,6 százalékkal nőtt az olasz gazdaság 2021 tavaszához képest. Az első negyedévhez képest 1 százalékos volt a növekedés, miközben az elemzők 0,3 százalékot vártak.

Letta és harcostársai Mario Draghi törvényes örököseinek tekintik magukat, és ezt a választási kampány során is hangsúlyozzák. De az olaszok választók (is) feledékenyek, ezért a balközép szövetség több érvet is felhoz. Egyik a jobboldali tábor hírhedt barátait veszi célba. Carlo Calenda, az Azione centrista párt vezetője így fogalmaz: a veszély nem a fasizmus visszatérése, hanem annak a lehetősége, hogy Olaszország marginalizálódik a nemzetközi közösségben, mint „Orbán politikáját játszó és Putyinra kacsintgató ország”.

Ukrajna kérdése

De a választásokat a jelenlegi felmérések szerint a jobboldali koalíció fogja megnyerni, amely már most megosztott az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Draghi leköszönő miniszterelnök elkötelezett híve az oroszok elleni ukrán harcnak, Róma szövetségesei a NATO-ban és az EU-ban ezért most aggódnak amiatt, hogy egy új, jobbközép kormány tompíthatja az olasz ellenállást Putyin elnök háborújával szemben.

A jelenleg ellenzékben lévő, de a közelgő választásokon a közvélemény-kutatások élén álló nemzeti-konzervatív Olasz Testvérek (FdI) megígérte, hogy a Draghi-kormányzat politikájával összhangban támogatják majd az ukrán felet. Giorgia Meloninak, a párt vezetőjének van a legnagyobb esélye arra, hogy a következő olasz miniszterelnök legyen. Pártját az ellenfelek gyakran kriptofasiszta formációként írják le, amely kapcsolatban áll Magyarország „illiberális” vezetőjével és Jarosław Kaczynskivel, a lengyel kormánypárt ultrakonzervatív vezetőjével.

Meloni válaszul egy hete leszögezte, hogy egy jövőbeli jobbközép kormányban az ő pártja „egyértelműen garantálja az olasz álláspontot [a nyugati táborban] és az ukrán nép hősies eltökéltéségének abszolút támogatását. ”

Az orosz szál

Meloni pártjának vezető tagjai rámutatnak, hogy az FdI vezette kormányzat keményebb lenne Putyin agressziójával szemben, mint Draghi kabinetje. Adolfo Urso felfedte, hogy az általa vezetett olasz „Parlamenti Bizottság a Köztársaság Biztonságáért” (COPASIR) vizsgálatot indított a közelgő választásokba való esetleges orosz és kínai beavatkozás miatt.

Május 10-én a COPASIR már hivatalos vizsgálatot indított arra vonatkozóan, hogy Oroszország végrehajt-e szervezett műveletet az ukrajnai háborúról szóló olasz nyilvános viták befeketítésére és manipulálására.

Az Európai Parlamentben az FdI nem tagja annak a politikai csoportnak, amely Európa szélsőséges alakulatait tömöríti – és amelyek gyakran szimpatizálnak Oroszországgal. Ehelyett az Európai Konzervatívok és Reformerek Csoportjával áll kapcsolatban, amely szoros kapcsolatban áll az Európai Néppárt vezette koalícióval.

Annak ellenére, hogy a Draghi-kormány tagja, az FdI fő szövetségeseit, a Ligat és a Forza Italiat többször is támadások érték a Kreml-el fentartott kapcsolataik miatt. 2017-ben az euroszkeptikus Lega párt együttműködési megállapodást írt alá Putyin „Egységes Oroszország”. A Liga vezetője, Matteo Salvini mindig is visszafogott volt Kijev katonai támogatásával kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy pártja kiáll a NATO mellett, de a Kreml-lel is baráti kapcsolatokat kíván fenntartani.

Az olasz média szerint egy titkosszolgálati jelentés felfedte, miszerint idén májusban Salvini egyik segédje kapcsolatba lépett Oleg Kosztjukov orosz nagykövetségi diplomatával, hogy megkísérelje megbuktatni a Draghi-kormányt. Salvini „nonszensznek” minősítette a kérdést, míg az olasz belbiztonsági államtitkár, Franco Gabrielli azt állította, hogy az ilyen információk nem tulajdoníthatók az olasz elhárításnak. Ez ahhoz a meggyőződéshez vezetett az elemzők körében, hogy a „kiszivárogtatás” valamelyik külföldi hírszerző szervtől származik.

Ezenkívül a Kreml állítólag segíti a Lega választási kampányát azáltal, hogy több ezer migránst indít útnak Líbiából Olaszország irányába. A hírek szerint az orosz Wagner-csoport zsoldosai (akik Ukrajnában is harcolnak) állnak a művelet mögött. A zsoldosok a Cyrenaica régióban állomásoznak a helyi hadúr, Khalifa Haftar támogatására.

Nicola Molteni olasz belbiztonsági államtitkár, a Lega képviselője azonban elutasította a tények ilyen rekonstrukcióját. Elmondta, hogy 2022 első hét hónapjában csak 4000 migráns érkezett Cyrenaicából, míg Tripolitania régió partjairól körülbelül 17 500.

Salvini mellett Silvio Berlusconi, a „Forza Italia” párt vezetője is reflektorfénybe került a Kremlhez fűződő kedélyes kapcsolata miatt. A volt olasz miniszterelnök a közelmúltban telefonbeszélgetést folytatott Szergej Razov olaszországi orosz nagykövettel. Berlusconi állítólag azt mondta párt tisztségviselőinek, hogy az orosz megbízott tájékoztatta őt Putyin motivációiról az Ukrajna elleni „különleges hadművelet” kapcsán. Az orosz kijelentette, hogy „az invázióra azért volt szükség, mert fennáll a veszélye, hogy Ukrajna megtámadja Oroszországot”. Berlusconi persze tagadja, hogy beszélt volna Razovval.

Miután idén májusban Putyin-párti megjegyzéseket tett, Berlusconi kénytelen volt kiadni egy feljegyzést, amelyben kijelentette, hogy soha nem igazolta Oroszország újbóli invázióját Ukrajnában. A kampány során az egykori olasz miniszterelnök most azt ismételgeti, hogy minden jövőbeli jobbközép kormány szorosan kapcsolódik Európához és a Nyugathoz.

Valójában szinte minden új olasz kormány az Egyesült Államokhoz és a NATO-hoz igazodik. Még a 2018–2019-es koalíciós kormánynál is így volt ez, amelyben a Lega és az elitellenes Öt Csillag Mozgalom időnként Putyinra kacsintott, de a kormány továbbra is közel maradt a Nyugathoz.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Észtország eltávolította egyik orosz emlékművét - a háborús események dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:59
Az oroszok szerint szabotácsakciók a Krím-félszigeten történt robbantások, ma egy egy kis időre egész Ukrajnában légiriadó szólt, és sok dolga akadt az orosz bíróságoknak. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Madridig is elér a portugál erdőtűz füstfelhője
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:04
A Portugália szívében tomboló erdőtűz füstje borította be kedden a 400 kilométerrel keletebbre fekvő Madrid "négy torony" néven ismert felhőkarcolóit.
Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG