<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az elmúlt hónapokban Meloni jó időzítéssel határolódott el az európai jobboldali populisták korábbi, végül sikertelennek bizonyult pozícióitól. A pártjának Achilles-sarka azonban továbbra is az a politikai és kulturális háttér, amely egyenesen a "Duce", azaz Benito Mussolini fasiszta pártjához nyúlik vissza. Káncz Csaba jegyzete.

Olaszország viszonylagos belső stabilitást élvez 2021 februárja, Mario Draghi miniszterelnökké történő kinevezése óta. Draghi jelenleg egy széles koalíciós kormányt vezet az összes nagyobb politikai párttal - kivéve a szélsőjobboldali Olasz Testvéreket (FdI), amely részben ellenzéki mozgásterének köszönhetően jelenleg a legnépszerűbb politikai alakulat.

Az Európai Központi Bank volt elnökeként (2011–2019) az eurózóna válságának kezelésében betöltött szerepe kapcsán Draghit nagy becsben tartják az EU-ban. Ennek kulcsszerepe volt a legtöbb olasz párt támogatási döntése mögött, amellyel miniszterelnökké emelték. Draghi most vezényli le Olaszország Covid utáni helyreállítási és rugalmassági alapjainak elköltését – ez 191,5 milliárd euró kölcsönt és támogatást tesz ki, amely a legnagyobb allokáció az EU-tagjai közül.

Izzik a mély

A jövő évi általános választások közeledtével azonban nézeteltérések alakultak ki a kormánykoalícióban. 2022 januárjában a parlament nem tudott többséggel új köztársasági elnököt választani és végül megszavazta a hivatalban lévő Sergio Mattarellát, második mandátumra, annak ellenére, hogy ő ezt nem akarta.

Eközben a legtöbb olasz politikai párt Draghit továbbra is ideiglenes, technokrata miniszterelnöknek tekinti, akinek szerintük elsődleges feladata Covid-19-alapok hozzáértő menedzselése és Olaszország kivezetése az egészségügyi vészhelyzetből.

Bármilyen politikai döntés, amely ettől eltér, rögtön komoly nézeteltérésekhez vezet a széles koalíciós kormányban. Az egyik ilyen nagy vihart kiváltó, és végül kompromisszummal záruló példa Draghi azon ígérete, hogy 2028-ra a katonai kiadásokat a GDP 2 százalékára növeli a jelenlegi 1,4 százalékról. Ezzel ráadásul az olaszok többsége sem ért egyet.

Az energetikai átállás

A kormánynak komoly nehézségekkel kell szembenéznie az elkövetkező hónapokban. A tél folyamán a gáz- és villanyárak több mint 50 százalékkal emelkedtek. Akárcsak Németország, Olaszország az orosz gáz nagy importőre: Moszkva szállítja az ország gázimportjának mintegy 40 százalékát.

Noha Olaszországnak van csővezetéke Algériába, Azerbajdzsánba és Líbiába, valamint szabad kapacitása is három LNG-import termináljában, a szabadpiacon kevés a gáz. Az energia, a benzin és a műtrágya árainak emelkedése pedig befolyásolja az alapvető fogyasztási cikkek árát, ami az elégedetlenség növekedéséhez vezetett.

Legkésőbb idén ősszel a 2023-as általános választások kampánya élesbe fordul, és mindez várhatóan feszült politikai és társadalmi kontextusban történik. A jelenlegi közvélemény-kutatások szerint négy párt – a balközép Demokraták, a szélsőjobboldali nacionalista Olasz Testvérek, a populista jobboldali Liga és az eklektikus Öt Csillag Mozgalom – verseng az első helyért. Jelenleg az Olasz Testvérek pártja vezeti a versenyt.

Ellenzék, de mértékkel

Giorgia Meloni ügyesen játssza az ellenzéki szerepet a 2012-ben alapított Olasz Testvérek (FdI) élén. Meloni önmagát évekig Mussolini hagyományőrzőjének tartotta, de ezt mostanában szeretné elfeledtetni.

Giorgia Meloni, a Fratelli d'Italia párt vezetője egy olasz tévéműsor vendégeként 2022. áprilisában. Fotó: EPA/Fabio FrustaciGiorgia Meloni, a Fratelli d'Italia párt vezetője egy olasz tévéműsor vendégeként 2022. áprilisában. Fotó: EPA/Fabio Frustaci

Az elmúlt hónapokban Meloni jó időzítéssel határolódott el az európai jobboldali populisták korábbi, végül sikertelennek bizonyult pozícióitól. Amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, Meloni gyorsan állást foglalt, és csaknem olyan államférfiúi hangon beszélt, mint Mario Draghi: Putyin ellen, a NATO mellett, az Egyesült Államokkal való szolidaritásért. Nemrég pedig, amikor a francia választásokról kérdezték, minden további nélkül azt mondta, hogy politikailag nem érzi magát közel Marine Le Penhez.

Ideológiai vegyesbolt

Az FdI főnöke kimondottan rugalmas. 2021-ben megjelent - immár a 16. kiadást megért - önéletrajzában Bertolt Brechttől és Roger Scruton konzervatív brit értelmiségitől is idéz – azoktól, akik lenyűgözték nyelvtanulmányai és immár hosszú hivatásos politikusi pályafutása során. Meloni ideológiája inkább emlékeztet egy vegyesboltra, mint egy merev gondolati konstrukcióra – és mindez jól illeszkedik határozottan elitellenes attitűdjéhez.

Így jut el az emberekhez:

"Io sono Giorgia. Sono una donna, sono una madre, sono italiana, sono cristiana”

– és így is akarja, hogy lássák: nőként, anyaként, olaszként és keresztényként. Konzervatív hitvallásából, amelyet 2019 őszén egy beszédében fogalmazott meg, hamarosan videóremix készült, amelyet millióan osztottak meg.

Meloni mára rendkívül népszerűvé vált, pártja pedig a perifériáról az olasz politika középpontjába került. Most a nagy ugrásra készül. A kormányban való részvétel, sőt a miniszterelnöki tisztség is látótávolságon belül van. Meloni már nem akarja feladni a vezetését a jobboldali táborban, sem a vezetésre való igényét.

A szalonképesség döntő előfeltétel

A párt Achilles-sarka azonban továbbra is az a politikai és kulturális háttér, amely egyenesen a "Duce", azaz Benito Mussolini fasiszta pártjához nyúlik vissza. A poszt- és neofasiszták még mindig a párt körül nyüzsögnek – még akkor is, ha Meloni folyamatosan hangsúlyozza, hogy neki semmi köze a fasizmushoz.

A Palazzo Chigi (az olasz miniszterelnök hivatalos rezidenciája) felé vezető úton ezért továbbra is a mérsékelt oldalát kell mutatnia. Az Ukrajnával kapcsolatos kijelentései ehhez az első lépést jelentették, jelzést adva a Nyugatnak politikai megbízhatóságáról.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európában.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország elhagyta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön elhagyták a Kígyó-sziget stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Makro / Külgazdaság Egyre csak fogy a magyar - májusban egy kicsit javult a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 09:55
Eddig nem alakultak valami fényesen a demográfiai folyamatok Magyarországon 2022-ben, a májusi születési, halálozási és házasságkötési számok viszont hoznak némi derűt a borúra.
Makro / Külgazdaság Megint kamatot emeltek Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2022. június 30. 09:31
Ebben azonban ezúttal nincs semmi meglepő, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már két nappal korábban kilátásba helyezte, hogy az alapkamat szintjére húzzák fel az egyhetes betéti kamatot.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG