6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A globális felmelegedés fokozódásával a világ számos régiójában felerősödnek az aszályos időszakok, veszélyeztetve a mezőgazdasági termelést és az energiaellátást.  Ma Észak-Olaszországra és az USA délnyugati régiójára vetünk egy-egy pillantást. Káncz Csaba jegyzete

Az idei év első fele a legszárazabb időszak volt Olaszországban 1800 óta. Az elmúlt negyven év átlagához képest országszerte a csapadék csak a fele a szokásos mennyiségnek. A vízhiány pedig különösen markáns északon.

Télen kevés hó esett a hegyekben, nem volt olvadékvíz, a folyók szintje a szokásosnál korábban csökkenni kezdett. A hőmérsékletek 1,8 fokkal haladták meg a sokéves átlagot (1991-2020), júniusban pedig már 3-4 fokkal is meghaladták a megszokottat. Ez növeli a párolgást, és a talaj gyorsabban kiszárad.

Amit senki nem szeretne látni. Fotó: depositphotos
Amit senki nem szeretne látni. Fotó: depositphotos

Nem csoda hát, hogy hetven éve nem látott mélységbe süllyedt Olaszország leghosszabb folyójának, a Pó-nak a vízszintje, a folyó helyenként csaknem kiszáradt, ami egyre súlyosabb gondot okoz az olasz élelmiszer-előállítás 30 százalékát adó régióban. Az is egyre aggasztóbb, hogy már a folyó torkolatától 20-30 kilométerre is kimutatható az Adriai-tenger sós vize, és a vízszint süllyedésével egyre jobban elönti a medret. Ez már csak azért is probléma, mert a folyó vizével öntözik a környező szántókat és kertészeteket, a növények számára pedig méreg a sós víz. 

A víztározó tragédiája

Az Amerika délnyugati részén tapasztalható hatalmas szárazság miatt az ország legnagyobb víztározója a történelem legalacsonyabb szintjére süllyedt. A Mead-tó, a Colorado folyó víztározója 318 méterre zuhant -  ez a 36 milliárd köbméteres kapacitás 28 százalékának felel meg. Ez a legalacsonyabb szint azóta, hogy a tavat a Hoover-gát építésének részeként létrehozták az 1930-as években.

Márpedig Kaliforniában, Arizonában, Nevadában és Mexikóban 25 millió ember kap vizet közvetlenül a Lake Mead víztározóból. A Colorado folyó hét államban és Mexikóban összesen 40 millió lakost lát el ivóvízzel, köztük számos indián rezervátumot. Ez egyben az amerikai délnyugati mezőgazdaság életforrása is.

"A víz körülbelül 75 százalékát mezőgazdasági öntözésre használják fel" - mondta az Egyesült Államok nyugati részének vízellátásával foglalkozó Bureau on Reclamation munkatársa. Ezzel az Egyesült Államokban megtermelt összes mezőgazdasági termék mintegy 60 százalékát állítják elő. A folyó az áramtermeléshez is nélkülözhetetlen. A Hoover-gát hidroturbinái például 1,3 millió helyi lakos számára termelnek áramot.

A „La Niña” az egyik ok

Az USA délnyugati része valószínűleg az elmúlt ezer év legaszályosabb évét éli át. Ehhez két tényező járul hozzá: a 2000 óta gyakori "La Niña" események, és az ember által előidézett klímaváltozás.

A "La Niña" egy természeti jelenség, amely szabálytalan időközönként fordul elő: a trópusi Csendes-óceán tengerének hőmérséklete ekkor alacsonyabb a szokásosnál, ennek eredményeként az Egyesült Államok délnyugati részén kevesebb a csapadék. A „La Niña” állapotok immár harmadik éve fordulnak elő, ami ritka jelenség.

A klímaváltozásnak is köze van a dologhoz. Egy biztos: a felmelegedés fokozódásával a világ számos régiójában felerősödnek az aszályos időszakok, és az USA délnyugati része az egyik ilyen "hotspot". Az ENSZ Éghajlatváltozási Tanácsa ezt egy nemrég közzétett jelentésében megerősítette.

Más tavak is érintettek

Mivel az aszály rendkívül kiterjedt, a problémák más víztömegeket is érintenek az USA nyugati részén. A Powell-tó - egy másik víztározó a Colorado folyótól északra, az Arizona-Utah határon - jelenleg a legalacsonyabb vízszinten van 1963-as létrehozása óta. A kaliforniai Oroville-tó víztározójának szintje szintén alacsonyabb, mint valaha. Az ottani vízerőművet tavaly kellett először leállítani.

A vízhiány a turizmust is érinti. Ez a Mead-tónál különösen súlyos: nyolcmillió látogatónak köszönhetően a tó körüli régió csaknem félmilliárd dolláros forgalmat bonyolított 2020-ban. A vízi sportok szerelmesei különösen szeretnek a tóhoz utazni. Időközben azonban a hat csónakrámpából ötöt be kellett zárni, mert a vízfelület már elérhetetlen.

Tovább romolhat a helyzet

Szakértők azt feltételezik, hogy a következő hónapokban tovább fog csökkenni a vízszint, mert az USA délnyugati részén általában alig esik eső a nyári hónapokban. Ám ezután sem lehet számolni a vízhiány enyhülésével. A Meteorológiai Világszervezet közleménye szerint a "La Niña" állapotok őszig is kitarthatnak, talán még a télbe menően is.

A következmények akkor válnak igazán drámaivá, ha a vízszint 300 méter alá süllyed. Ezen a ponton a Hoover-gát vízturbinái nem működnek tovább, és a víz sem folyik le a tározóból. Ez a Mead-tavat holt víztömeggé tenné („dead pool”). A következmények emberek millióira és a mezőgazdaságra nézve Arizonában, Kaliforniában, Nevadában és Észak-Mexikóban katasztrofálisak lennének.

A víztakarékossági intézkedések hamarosan drasztikussá válhatnak

Ha januárig a mostani szinten marad a vízállás, több településen is radikális víztakarékossági intézkedéseket vezetnek be. A januári állapot döntő jelentőségű, mert ilyenkor a legmagasabb a hótakaró a hegyekben, és meg lehet becsülni, mennyi vízre lehet számítani egész évben. Arizona és Nevada szövetségi államot ez különösen súlyosan érinti, hiszen Arizona például vízének mintegy 40 százalékát a Mead-tóból szerzi.

Nevadában ennek súlyos következményei lehetnek az olyan sivatagi városokra, mint Las Vegas, amelyek létezését csak a Colorado folyóhoz kapcsolódó kifinomult vízrendszer tette lehetővé. Las Vegasban az elmúlt években hatalmas népességnövekedés ment végbe, ugyanakkor szisztematikusan bővítették a technológiai lehetőségeket, például a szennyvízkezelést. "2002 óta 800 000 fővel nőttünk, és 23 százalékkal csökkentettük a vízfogyasztásunkat" - mondta John Entsminger, a dél-nevadai vízügyi hatóság munkatársa a helyi televíziónak tavaly.

Hogy most milyen megtakarítási intézkedésekre kerül sor, az csak fokozatosan derül ki. Arizona esetében a vízellátást most 20 százalékkal csökkentették. Az Egyesült Államokban számos gazdálkodó vagy önként parlagon hagyja a szántóföldjeit, vagy kevésbé termeszt olyan nagy vízigényű növényeket, mint a mandulafák. Dél-Kaliforniában is egyes közösségek már korlátozták a vízfogyasztást; például az előkerteket csak hetente egyszer-kétszer lehet öntözni.

A várva várt csapadék azonban továbbra sem érkezik. "Az aszály huszonharmadik évét éljük" - mondta az Arizonai Egyetem vízjogi szakértője az NBC-nek -, és nem tudjuk, hogy 23 évig, 50 évig, esetleg 100 évig tart-e.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
Agrár Blokádot építettek a lengyel gazdák
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:30
Eltorlaszolták az összes lengyel-ukrán határátkelőt.
Agrár Kezdhetünk aggódni: az egekbe szállhat a csoki és a kakaó ára
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 12:05
Egy év alatt megduplázódott a kakaóbab ára, és nem úgy tűnik, hogy itt a vége az áremelkedésnek.
Agrár Kemény félév előtt állnak az ukránok, egyre több orosznak nem tetszik a háború
Privátbankár.hu | 2024. február 6. 07:44
Az év első felében várhatóan folytatódni fog az ukrán hadsereg lőszerhiánya, mivel időre van szükség a nyugati és az ukrán fegyvergyártás felfuttatására. A második félévben enyhülhet a probléma.
Agrár Újabb adóterhet kaphatunk a nyakunkba
Szirmai S. Péter | 2024. január 31. 05:43
Az EU-illetékesek már komolyan tárgyalnak arról, hogy az European Green Deal és a fenntarthatósági stratégia következő állomásaként 2025-30 között bevezetik a 15 százalékos húsadót.
Agrár Megérkezett az áruházak polcaira az emberbarát édesség
Buksza blog | 2024. január 25. 15:29
Az édességekben használt kakaó alapanyagát termelő farmerek gyakran alig részesednek az óriási haszonból, amit az ezeket gyártó multik tesznek zsebre. Ők kaptak végre egy jó hírt.
Agrár Még nem lépték át Bukarest határát a mérges román gazdák
Privátbankár.hu | 2024. január 21. 12:58
Továbbra is Bukaresten kívül tüntetnek a mezőgazdasági termelők és fuvarozók, mivel a főpolgármester által engedélyezett, a parlament előtti téren tartandó háromnapos demonstrációt egy politikai párt hirdette meg, amelytől el akarnak határolódni - jelentette be a Bukarest egyik bejáratánál, Afumati térségében demonstrálók választott szószólója, Andrus Danut vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG