TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A mai tájékoztatót Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi kommunikációjáért felelős államtitkára tartotta, aki sajnálatát fejezte ki az első halálos áldozat miatt, egyúttal azt javasolta az újságíróknak, hogy ne oknyomozzanak, inkább higgyenek a járványügyi szakembereknek.
Kovács Zoltán: senki ne játssza ki a szabályokat, senki ne „trükközzön”

A járvány sem országok, sem emberek között nem válogat, a cél még mindig a hazai járvány terjedésének lassítása, a csoportos megbetegedések megelőzése. Mivel új típusú vírussal és betegséggel állunk szemben, tőlünk is új típusú hozzáállást követel meg a helyzet. Kovács Zoltán ismételten felhívta arra a figyelmet, hogy a higiénés szabályok betartása mellett azzal teszünk a legtöbbet, ha az Operatív Törzs által meghozott intézkedéseket követjük.

„A vírus terjedésének megakadályozásának leghatékonyabb módja az egyéni felelősség. Ezért például az intézménylátogatási tilalom alatt álló gyerekek és fiatalkorúak valóban maradjanak otthon és ott tanuljanak, minimalizálja a találkozóik és utazásai számát” - mondta az államtitkár.

Továbbra is a legveszélyeztetebb társadalmi csoport az időseké, ezért senki ne játssza ki a szabályokat, senki ne „trükközzön”, mert veszélybe sodorhatja ezzel az időseket. Az államtitkár kitért arra az általa sajtóban történő találgatásnak nevezett információra is, miszerint Pintér Sándor belügyminiszter megfetőzödhetett-e a marokkói vendégétől, aki azóta regisztrált beteg lett. A belügyminiszter és kontaktjai alávetették magukat a mintavételnek, sőt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium érintettjei is. Hétfőn lesznek meg a teszteredmények.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs központi ügyeletének vezetője arról számolt be, hogy hét új fertőzött van. A határellenőrzések folyamán 907 magyart helyeztek hatósági házi karanténba, 46293 beutazót ellenőriztek. Kettőre emelkedett azoknak a száma, akit kórházba kellett a határról szállítani. Akit hatósági házi karantéba utasítanak, azok bekerülnek a rendőrségi adatbázisba, hogy ellenőrizhetők legyenek. Ennek köszönhető, hogy megtörtént az első rendőri intézkedés is, amikor az egyik állampolgárt épp egy vendéglátóhelyen értek el a rendőrök, és intézkedni kellett vele szemben. Aki fertőzött betegként megszegi a tilalmakat, bűntényt követ el, aki a hatósági házi karantént szegi meg, az szabálysértést.

Fontos, hogy egy új mobilkórház építése kezdődik meg holnap Kiskunhalason, amire akkor lesz szükség, ha a fővárosi kapacitáscsökkenés miatt szükség lesz rá.

Újságírói kérdésre, miszerint ha Pintér Sándornál egyből elvégezték a tesztet, akkor másnál hasonló indokoltsággal miért nem, azt felelte az államtitkár, hogy nem kell okosabbnak lenni, mint a járványügyi szakembereknek, akik éjt nappallá téve azon dolgoznak, hogy a nemzetközi és a magyar protokollnak megfeleljenek, s hozzátette: „nem kell szenzációt keresni mindenben, a járványügyi szakemberek jobban tudják, mint az újságírók. Nem kell oknyomozást folytatni, csak hiteles tájékoztatást nyújtani”.

Arra szintén nem érkezett válasz, hogy a Szent Imre Kórházban, tüdőgyulladásban elhunyt 99 éves nőnél elvégezték-e a koronavírus-tesztet. A Magyar Orvosi Kamara mai javaslatával kapcsolatban elhangzott, hogy megvannak azok a csatornák, amelyeken el lehet juttatni a javaslatokat, a MOK sajtón keresztüli üzengetésére, politikai haszonszerzésére ebben a helyzetben nincs szükség. Azt viszont megtudtuk, hogy a Jahn Ferenc Kórházban vizsgált koronavírusos beteg miatt több egészségügyi dolgozó is karanténba került. Arra pedig, hogy Szaniszló Sándor, a 18. kerületi DK-os polgármester a saját Facebook oldalán tette ki az első halálos áldozat hírét, kijelentette, hogy tartózkodjon attól, hogy túllépje a hatáskörét.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél