Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A mai tájékoztatót Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi kommunikációjáért felelős államtitkára tartotta, aki sajnálatát fejezte ki az első halálos áldozat miatt, egyúttal azt javasolta az újságíróknak, hogy ne oknyomozzanak, inkább higgyenek a járványügyi szakembereknek.
Kovács Zoltán: senki ne játssza ki a szabályokat, senki ne „trükközzön”

A járvány sem országok, sem emberek között nem válogat, a cél még mindig a hazai járvány terjedésének lassítása, a csoportos megbetegedések megelőzése. Mivel új típusú vírussal és betegséggel állunk szemben, tőlünk is új típusú hozzáállást követel meg a helyzet. Kovács Zoltán ismételten felhívta arra a figyelmet, hogy a higiénés szabályok betartása mellett azzal teszünk a legtöbbet, ha az Operatív Törzs által meghozott intézkedéseket követjük.

„A vírus terjedésének megakadályozásának leghatékonyabb módja az egyéni felelősség. Ezért például az intézménylátogatási tilalom alatt álló gyerekek és fiatalkorúak valóban maradjanak otthon és ott tanuljanak, minimalizálja a találkozóik és utazásai számát” - mondta az államtitkár.

Továbbra is a legveszélyeztetebb társadalmi csoport az időseké, ezért senki ne játssza ki a szabályokat, senki ne „trükközzön”, mert veszélybe sodorhatja ezzel az időseket. Az államtitkár kitért arra az általa sajtóban történő találgatásnak nevezett információra is, miszerint Pintér Sándor belügyminiszter megfetőzödhetett-e a marokkói vendégétől, aki azóta regisztrált beteg lett. A belügyminiszter és kontaktjai alávetették magukat a mintavételnek, sőt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium érintettjei is. Hétfőn lesznek meg a teszteredmények.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs központi ügyeletének vezetője arról számolt be, hogy hét új fertőzött van. A határellenőrzések folyamán 907 magyart helyeztek hatósági házi karanténba, 46293 beutazót ellenőriztek. Kettőre emelkedett azoknak a száma, akit kórházba kellett a határról szállítani. Akit hatósági házi karantéba utasítanak, azok bekerülnek a rendőrségi adatbázisba, hogy ellenőrizhetők legyenek. Ennek köszönhető, hogy megtörtént az első rendőri intézkedés is, amikor az egyik állampolgárt épp egy vendéglátóhelyen értek el a rendőrök, és intézkedni kellett vele szemben. Aki fertőzött betegként megszegi a tilalmakat, bűntényt követ el, aki a hatósági házi karantént szegi meg, az szabálysértést.

Fontos, hogy egy új mobilkórház építése kezdődik meg holnap Kiskunhalason, amire akkor lesz szükség, ha a fővárosi kapacitáscsökkenés miatt szükség lesz rá.

Újságírói kérdésre, miszerint ha Pintér Sándornál egyből elvégezték a tesztet, akkor másnál hasonló indokoltsággal miért nem, azt felelte az államtitkár, hogy nem kell okosabbnak lenni, mint a járványügyi szakembereknek, akik éjt nappallá téve azon dolgoznak, hogy a nemzetközi és a magyar protokollnak megfeleljenek, s hozzátette: „nem kell szenzációt keresni mindenben, a járványügyi szakemberek jobban tudják, mint az újságírók. Nem kell oknyomozást folytatni, csak hiteles tájékoztatást nyújtani”.

Arra szintén nem érkezett válasz, hogy a Szent Imre Kórházban, tüdőgyulladásban elhunyt 99 éves nőnél elvégezték-e a koronavírus-tesztet. A Magyar Orvosi Kamara mai javaslatával kapcsolatban elhangzott, hogy megvannak azok a csatornák, amelyeken el lehet juttatni a javaslatokat, a MOK sajtón keresztüli üzengetésére, politikai haszonszerzésére ebben a helyzetben nincs szükség. Azt viszont megtudtuk, hogy a Jahn Ferenc Kórházban vizsgált koronavírusos beteg miatt több egészségügyi dolgozó is karanténba került. Arra pedig, hogy Szaniszló Sándor, a 18. kerületi DK-os polgármester a saját Facebook oldalán tette ki az első halálos áldozat hírét, kijelentette, hogy tartózkodjon attól, hogy túllépje a hatáskörét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, nagyjából mikor jöhet a magyar oltás gyártása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 18:46
Palkovics László miniszter árult el részleteket. 
Makro / Külgazdaság "A rezidensek számára az új egészségügyi jogviszony egy diktátum" - mondja egy érintett
Kormos Olga | 2021. február 25. 18:32
Az állami egészségügyben dolgozók többsége ezen a héten kapta kézhez az új munkaszerződését, melynek aláírásának határidejét március 1-jén éjfélig meghosszabbították. Aki aláírja a kontraktust, annak megszűnik a közalkalmazotti jogviszonya, helyébe a sokat vitatott új egészségügyi szolgálati jogviszony lép. Lapunknak sikerült elérnie egy olyan debreceni rezidenst, aki úgy határozott, nem írja alá a szerződést. 
Makro / Külgazdaság Javult a helyzet a briteknél
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 17:33
Egy szinttel alacsonyabbra, az eddigi legmagasabb, ötös fokozatról mérsékelték a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget. 
Makro / Külgazdaság A II. világháború óta nem esett vissza így az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 17:02
Tavaly 1946 óta nem látott mértékben, 3,5 százalékkal csökken az amerikai hazai össztermék (GDP) - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön ismertetett második becslésében, ami megegyezett az egy hónappal korábban ismertetett első előrejelzéssel. Az adat továbbra sem végleges, azt majd március második felében hozzák nyilvánosságra.
Makro / Külgazdaság Megugrott a halálozás Európában – 27 éves csúcs Magyarországon
Wéber Balázs | 2021. február 25. 16:29
A szokásosnál mintegy félmillióval többen hunytak el Európában tavaly január és november között. A plusz halálozások száma akkor volt a csúcson, amikor a Covid-járvány első és második hulláma tombolt. Magyarország tavasszal még jól tartotta magát, a második hullámban azonban megugrott az elhunytak száma. Tavaly a hazai halálozási ráta 27 éves csúcsra nőtt, idén januárban pedig mintegy 10 százalékkal többen vesztették életüket egy évvel korábbhoz képest.          
Makro / Külgazdaság Macron kockázatos hadjárata – célkeresztben az iszlamisták és a baloldal
Káncz Csaba | 2021. február 25. 14:11
A francia kultúrharc maximális fordulatszámon pörög. De kérdés, hogy azok a mérsékelt szavazók, akik 2017-ben Macront hatalomba segítették, vevők lesznek-e az új, radikális kurzusra a 2022-es választáson is? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bejelentették: a kormány meghosszabbítja a korlátozásokat
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 11:08
A harmadik hullám itt van, a következő egy-két hét durva lesz.
Makro / Külgazdaság Nagy meglepetés a béradatokban: jó nagy jutalmakat osztogattak Magyarországon az év végén
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 10:12
Decemberben a bruttó és nettó bérek is 10 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban - az egész éves reálbéremelkedés 6,2 százalék lett a KSH friss adatai szerint. A szakértő szerint a decemberi bérnövekedés mértéke rendkívül meglepő - a járvánnyal sújtott év végén nagyobb jutalmakat osztogattak, mint 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Már a tesztek 17 százaléka pozitív, több száz magyar került kórházba egy nap alatt
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 09:52
Hónapok óta nem látott szintre ugrott a fertőzöttek és a kórházban ápoltak számának napi növekedése, a tesztek több mint 17 százaléka pozitív lett. Oltásból viszont még sosem sikerült egy nap alatt ennyit beadni.
Makro / Külgazdaság Fogy a magyar: sokkal kevesebb gyermek született és sokkal többen haltak meg
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 09:00
Jóval többen haltak meg idén januárban, mint egy éve, de a KSH szerint nem csak a koronavírus áll a háttérben - a tavalyi kiemelkedően alacsony számok is torzítják a képet.
hírlevél