<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Megvonhatják a kedvezményes kereskedelmi egyezményekre jogosító státuszt Oroszországtól, magas vámok, importtilalmak jöhetnek az orosz termékekre.

Joe Biden újabb, Oroszországot sújtó szankciókat jelentett be magyar idő szerint péntek délutáni beszédében. Az amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok "tárt karokkal" várja az ukrán menekülteket, és további támogatást helyezett kilátásba Ukrajna számára.

Leszögezte viszont, hogy Amerika nem fog háborúzni Oroszország ellen Ukrajnában. "Az Egyesült Államok és Oroszország közti direkt konfrontáció a harmadik világháborút jelentené, ezt igyekeznünk kell elkerülni" - mondta.

Kijelentette viszont, hogy Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni háborúja máris kudarcot vallott.

"Abban reménykedett, hogy harc nélkül uralma alá hajthatja Ukrajnát. Kudarcot vallott. Remélte, hogy megtörheti az európai ellenállást. Kudarcot vallott. Azt remélte, meggyengítheti a transzatlanti szövetséget. Kudarcot vallott. Azt remélte, megoszthatja az amerikai demokráciát az álláspontjaink mentén. Kudarcot vallott.

Az amerikai nép egységes. A világ egységes, és az ukrán emberek mellett állunk. Nem fogjuk hagyni, hogy autokraták és reménybeli császárok szabják meg a világ haladásának irányát. A demokráciák felnőttek a pillanathoz, a béke és a biztonság oldalán sorakozik fel a világ. Megmutatjuk erőnket, és nem fogunk meginogni."

Az újabb szankciók közül a legnagyobb hatása annak lehet, hogy Biden bejelentése szerint szövetségeseikkel együtt lépéseket tesz Oroszország MFN-státuszának (most favored nation) visszavonására. Ez azt jelentené, hogy megvonnák Oroszországtól a nemzetközi kereskedelmi egyezményekben a kiemelt, legkedvezőbb egyezményekre jogosító státuszt, ezzel megnyitva az utat ahhoz, hogy az államok magas vámokat vessenek ki az orosz termékekre, vagy akár meg is tiltsák azok importját.

Ez önmagában nem változtatna Oroszország kereskedelmi kapcsolatain, de erős jelzést küldene a világ országainak. Az Egyesült Államok már korábban megtiltotta az orosz olaj és gáz importját, Kanada pedig egyoldalúan felfüggesztette Oroszország MFN-besorolását, és gyakorlatilag minden Oroszországból érkező árura 35 százalékos vámot vetett ki.

Biden arról is beszélt, hogy "megtették az első lépéseket" az orosz vodka, tengeri hal és gyémánt importjának betiltásának irányába.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Több tucatnyi orosz vasúti kocsit foglaltak le az ukránok - hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 17:28
Az elmúlt órák hírei egy helyen.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: mi nem keverünk össze össze nem illő dolgokat
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 16:37
Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül a háború és a szankciók miatt, úgy tűnik, tartós lesz a háborús inflációs környezet - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.
Makro / Külgazdaság Egész jól állnak az európai gázkészletek
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 15:36
Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 13:01
Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.
Makro / Külgazdaság Ez lenne az amerikai tech-óriások valódi célja?
Bendl Vera | 2022. július 2. 12:07
Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nemzetközi technológiai politikájával jóindulatúan támogatja a demokráciát a tekintélyelvű törekvésekkel szemben. A valóságban azonban a szegényebb országok adatait szeretné birtokolni, állítja egy amerikai elemző. 
Makro / Külgazdaság Fegyverviselés: szigorítottak New Yorkban
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:49
A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
Makro / Külgazdaság Magyarország is támogatja Ukrajna újjáépítését - háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:26
Az elmúlt órák legfontosabb hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG