<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A legfrissebb hírek szerint nagy bajban vannak a várost védő orosz csapatok.

Ahogy már reggeli háborús hírösszefoglalónkban is jeleztük, az ukrán erők a nehéz terepviszonyok (az esők miatt sártengerré változott vidék) ellenére is haladnak Liman körülzárásával.

Az azóta beérkezett hírek szerint ez tulajdonképpen megtörtént, és az Oszkil-folyó keleti oldalán még korábban kialakított hídfőállást minden irányban ki tudták szélesíteni az ukránok. Déli irányban ez azt jelenti, hogy Kolodjezi felszabadításával már a Limant védő orosz csapatok hátában vannak, és ha nem is ellenőriznek még teljesen minden, a városba vezető útvonalat, a Limant Kreminnával összekötő főút már biztosan nem járható orosz részről.

A hírek szerint Putyin azt a parancsot adta ki ezen a fronton harcoló csapatainak, hogy egyetlen lépést sem hátrálhatnak, és úgy tűnik, hogy Liman orosz védői - akiknek egy része az izjumi ukrán körülzárásból tudott még korábban kimenekülni - bevárták, amíg elvágják a menekülési útvonalaikat. Pontosan nem tudjuk, milyen létszámú orosz erőket zárhatnak így körbe az ukránok, de feltehetően jelentős, több száz, vagy akár több ezer fő lehet a város környéki védelmi állásokban.

Ráadásul az ukránok további fontos településeket is fenyegetnek a front más szakaszain: Borova keleti összeköttetéseit is elvághatják, illetve Kupjansz környékén is sikerült kiszélesíteniük hídfőállásaikat.

Az orosz hadvezetés talán abban reménykedik, hogy a már a frontokra érkező, frissen besorozott tartalékosokkal feltöltött egységek lehetővé teszik az ellentámadást, ám ezek feltehetően sem olyan kiképzést, sem olyan felszerelést nem kaptak, hogy támadó hadműveletekben bevethetők legyenek.

Egy tegnap nyilvánosságra került videón például egy most behívott tartalékos beszél arról, hogy egy-két napon belül Herszonba küldik őket egy harckocsiezred kötelékében.

"Hivatalosan közölték velünk, hogy nem lesz semmilyen kiképzés, mielőtt a háborús zónába küldenek minket. Az ezred parancsnokai is megerősítették ezt. Szeptember 29-én Herszonba küldenek minket. Gondolkozzatok el ezen, döntsétek el magatok, mit kezdtek ezzel. Nem volt lövészet, nem volt elméleti kiképzés, semmi"

- mondta el az orosz katona, akit sikerült is beazonosítania Mark Krutov szakértőnek, aki azt is kiderítette, hogy minden bizonnyal a Moszkva környékén állomásozó 2. gárda-lövészhadosztály egységéhez tartozik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a hideg és a sötétség Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:59
Országos légi riadó, az atomfegyverkezési tárgyalások elhalasztása, Ferenc pápa haragot váltott ki Oroszországban. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Meg is történt: már az űrben a kínai Sencsou-15
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:31
Sikeresen elindult útjára kedden Kína újabb űrmissziója, a Sencsou-15. Háromfős legénysége a Tienkung (Mennyei palota) nevű kínai űrállomáson tartózkodó űrhajósokat fogja leváltani.
Makro / Külgazdaság Lappangó feszültség – Az arab-izraeli konfliktus a katari vb árnyékában
Káncz Csaba | 2022. november 29. 19:01
Az e heti Nagyító rovatunkban a katari foci vb tükrében rámutatunk: az arab társadalmak nem fogadták el, hogy az Ábrahám Egyezmény békekísérlet lenne, mivel a palesztin konfliktus továbbra is megoldatlan maradt. A regionális normalizációt tovább veszélyezteti az izraeli arab-ellenes párt felemelkedése a pár héttel ezelőtt lezajlott általános választáson.
Makro / Külgazdaság Ukrajna államadóssága már 100 milliárd dollár felett jár
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:29
Szeptemberhez képest Ukrajna államadóssága 5 milliárd dollárral, 103,1 milliárd dollárra nőtt októberben - az adatot Danyiil Getmancev a Verhovna Rada (parlament) pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának a vezetője ismertette a Telegram csatornáján.
Makro / Külgazdaság Finnország durva összegért vásárol amerikai rakétákat és fegyvereket
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:56
Finnország védelmi minisztériuma jövő év elején jóváhagyja 323 millió dollár (126 milliárd forint) értékű rakéták és fegyverzet megvásárlását az Egyesült Államoktól.
Makro / Külgazdaság Financial Times: Szijjártó Péter keresztbe tett az ukrán külügyminiszternek
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:34
Az ukrán külügyminiszter csak a vacsorán vesz részt a NATO-értekezleten, mert a Szijjártó megakadályozta, hogy a mai és holnapi bukaresti ülésen is ott legyen.  
Makro / Külgazdaság Milliókat érintő kérdésben tehet Orbán Viktor kedvére Matolcsy György és Varga Mihály
Csabai Károly | 2022. november 29. 15:31
Ehhez az kell, hogy bejöjjön a CIB Bank szakértőinek prognózisa, miszerint az infláció egy év múlva egyszámjegyű lehet. Addig azonban kemény hónapok elé nézhetünk, stagnálásközeli gazdasági növekedéssel, enyhén romló munkaerőpiaci helyzettel és lassan, fokozatosan javuló külső egyensúlyi pozícióval. Az uniós források 2023 közepén érkezhetnek meg, aminek hatására (is) a forint erősödhet, egy euró például a jövő év végén 390 is lehet, a mostani 406,5 körüli szinttel szemben. 
Makro / Külgazdaság Oroszország lemondja az atomfegyver tárgyalásokat Amerikával
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:44
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkvának „nem maradt más választása”, mint hogy lemondja az Egyesült Államokkal folytatott atomfegyver-tárgyalásokat.
Makro / Külgazdaság Navracsics Tibor először ismerte be az uniós pénzek visszatartását
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:15
A miniszter most először erősítette meg, hogy az Európai Bizottság mintegy 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését fogja javasolni, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak.
Makro / Külgazdaság Norvég bíróság előtt Putyin egyik bizalmasának fia
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 13:42
Norvégiában kedden megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik politikai szövetségese fiának bírósági pere; Andrej Jakunyin tagadja az ellene felhozott vádat, amely szerint megsértette azt a norvég jogszabályt, amely megtiltja orosz állampolgárok számára, hogy drónokat reptessenek Norvégiában.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG