TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az Egyesült Államok és Magyarország után Ausztria is kiszáll az ENSZ migrációs csomagjából, és hamarosan további országok követhetik példájukat. Kérdés ugyanakkor, hogy van-e ennek bármilyen gyakorlati jelentősége, vagy csak a különutas politika fitogtatásáról van szó. A migrációs csomag ugyanis nem kötelező érvényű, és csupán egy szokásos kirakat-megállapodásnak tűnik. Ettől még nem fogják menedékkérők tömegei ostromolni a határokat.
Azonos állásponton: Sebastian Kurz és Orbán Viktor a salzburgi informális EU-csúcson idén szeptemberben. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Ausztria is kilép az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából - így döntött a néppárti-szabadságpárti osztrák kormány több hetes mérlegelés után. Karin Kneissl külügyminiszter még a mai nap folyamán a kabinet elé terjeszti az erről szóló indítványt.

Maguk akarnak dönteni a migrációról

Az osztrák Die Presse napilap birtokába került dokumentum szerint Bécs nem küld majd képviselőt a marokkói Marrákesbe tartandó decemberi konferenciára, ahol a tervek szerint ünnepélyes keretek között fogadják el a csomagot. Emellett tartózkodni fog az ENSZ Közgyűlés az ügyben tartandó későbbi szavazásán is, és külön nyilatkozatban részletezi majd az aggályait.

„Nagyon kritikusan viszonyulunk a migrációs csomag egyes pontjaihoz, például ahhoz, hogy az összemossa a menedékkérést a munkacélú migrációval” – idézte a lap Sebastian Kurzot. Az osztrák kancellár szerint a mostani döntésüknek köszönhetően  a jövőben is „maguk határozhatnak arról, hogy ki vándorolhat be Ausztriába, és ki nem.”

Hasonló véleményt fogalmazott meg a nyíltan bevándorlás-ellenes Szabadságpárt vezére, Heinz-Christian Strache alkancellár is, aki leginkább ellenzi a paktumot. „A migrációról Ausztriának továbbra is szuverén módon, saját hatáskörben kell döntenie” - jelentette ki.

Washington és Budapest is megvétózta

Az osztrák kormány a harmadik ország az Egyesült Államok és Magyarország után, amely kilép a paktum elfogadási folyamatából. Washington 2017 decemberében, a  magyar kormány pedig idén júliusban hozta meg ezt a döntést.

Szijjártó Péter ezt akkor azzal indokolta, hogy a dokumentum teljes mértékben ellentétes a józan ésszel, az ország biztonsági érdekeivel és az európai biztonság helyreállításának szándékával is. A külgazdasági és külügyminiszter szerint az ösztönzi a migrációt, és milliók számára jelenthet inspirációt arra, hogy meginduljanak.  Hozzátette: a csomag alapvetését, miszerint a migráció jó és kivédhetetlen jelenség, a kormány elfogadhatatlannak tartja.

Alaptalan aggályok

A Die Presse ugyanakkor úgy véli, hogy a szuverenitás feladására vonatkozó félelmek alaptalanok. A dokumentum ugyanis már a bevezetőben kiemeli, hogy a megállapodás jogilag nem kötelező érvényű, tehát az államok továbbra is saját maguk alakíthatják a nemzeti migrációs politikájukat.

A csomag emellett megkülönbözteti a migránsokat és a menekülteket is. „Csak a menekülteknek van joguk speciális nemzetközi védelemre” – áll a szövegben.

A dokumentum aláírói emellett elkötelezik magukat a határvédelem koordinálása mellett, hogy megakadályozzák az illegális migrációt és az embercsempészetet, valamint azt is vállalják, hogy visszafogadják a hazájukba kitoloncolt migránsokat.

Az osztrák kormány – a magyarhoz hasonlóan – azzal is érvel, hogy az ENSZ-csomag emberi jognak tekinti a migrációt, márpedig ezt a jogot az osztrák jogrendszer nem ismeri. Az osztrák lap szerint ugyanakkor a megállapodásban csupán arról van szó, hogy az emberi jogok a migránsokat is megilletik – ez pedig nyilvánvalóan nem egyenlő a migrációhoz való joggal.

Ki lesz a következő?

A Die Presse szerint az Egyesült Államok, Magyarország és Ausztria példáját két másik V4-állam, Lengyelország és Csehország is követheti, bár utóbbi ország kormánya megosztott a kérdésben. Kétségeit fejezte ki a megállapodással kapcsolatban a kőkemény bevándorláspolitikát folytató ausztrál kormány is, Svájc pedig csak feltételekkel hajlandó aláírni a dokumentumot.

Emellett nem lenne meglepő, ha Olaszország is kitáncolna a megállapodásból – a nyíltan bevándorlásellenes olasz belügyminiszter, Matteo Salvini Orbán Viktor kormányfő egyik fő európai szövetségese.

Az osztrák ellenzék mindenesetre erős kritikával fogadta az osztrák kormány döntését. Michel Reimon zöldpárti képviselő szerint Ausztria ezáltal „nem csak része lett a reakciós keleti blokknak, hanem egyenesen élére állt annak.”

Úgysem lenne hatása

A Der Standard ugyanakkor megjegyzi: bár az ENSZ-csomag egy jó szándékú kezdeményezés, amely a migráció közös megoldását tűzi ki célul, nem megalapozatlan az a kritika, miszerint összességében egy felületesen összeállított, „fogatlan” dokumentumról van szó, amelynek úgysem lesz valódi hatása.

Felmerülhet tehát a gyanú – tesszük hozzá –, hogy a látványos kilépés az egyezményből inkább csak politikai PR, amely elsősorban belpolitikai célokat szolgál.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél