BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. január 4. 14:30

Saját pártcsaládja magasrangú képviselőitől kapott újabb kritikákat a magyar kormányfő. Othmar Karas osztrák néppárti EP-frakcióvezető szerint az Európai Néppártnak keményebben kellett volna fellépnie az Orbán-kormánnyal szemben. Manfred Weber, a pártcsalád csúcsjelöltje pedig nehéz partnernek nevezte a miniszterelnököt, és figyelmeztetett: az alapértékekből nem engednek.

Weber szerint sem könnyű Orbánnal (MTI/EPA/Patrick Seeger)

Az Európai Néppárt nem lépett fel elég keményen a Fidesszel szemben tavaly – erről beszélt egy lapinterjúban Othmar Karas, az Osztrák Néppárt (ÖVP) európai parlamenti (EP) frakcióvezetője.

Elmulasztott lehetőség

Az osztrák politikus a linzi Volksblattnak azt mondta: mulasztásnak tartja, hogy az Európai Néppárt „nem vitte tovább következetesebben” a magyar kormánypárt kizárására vonatkozó terveket.

Karas ezzel Roszík Gábor evangélikus lelkész, Orbán Viktor egykori „útitársának” kritikájára reagált. A volt MDF-es képviselő szintén úgy vélekedett, hogy az ÖVP-nek egyértelműbben állást kellene foglalnia a magyar kormányfő „demokrácia-, kereszténydemokrácia- és konzervatív-ellenes politikájával” szemben.

„Sok magyar örülne annak, ha az ÖVP határozottan fellépne Orbánnal szemben”

- jelentette ki Roszík Gábor az osztrák lapnak.

Othmar Karas a múlt év hibái között említette azt is, hogy az Európai Tanácsban nem vitték keresztül Magyarországgal szemben az EU atomfegyvereként  emlegetett 7-es cikk szerinti eljárást.

Néppártiak is Orbán ellen szavaztak

Mint arról beszámoltunk, az EP tavaly szeptemberben fogadta el a magyar demokrácia állapotát kritizáló Sargentini-jelentést. Az uniós intézmény ezzel azt mondta ki, hogy indokolt a 7-es cikk szerinti eljárás megindítása hazánkkal szemben. Az ügy a következő körben az Európai Tanács elé kerül majd.

A szeptemberi EP-szavazáson a néppárti képviselők többsége, köztük az ÖVP és Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője  is az eljárás megindítása mellett foglalt állást. A néppárti képviselők – a magyar kormány állításával ellentétben – nem a bevándorlás elutasítása, hanem a magyar demokráciával kapcsolatos aggályok miatt voksoltak igennel.

Nem zárták ki a Fideszt, de...

Habár a magyar kormánypártot Weber is kritizálta, kizárása az Európai Néppártból végül nem került napirendre.   

"A Fidesz kizárását az EPP-ből egyetlen tagpárt sem követeli. Ez a kérdés nem időszerű"

- jelentette ki még november elején Weber, akit nem sokkal később a Néppárt csúcsjelöltjévé választottak. (Az EP-választásokat májusban tartják.) A német politikus azonban már akkor is figyelmeztetett, hogy a Néppártban nincs tere az alapjogok megkérdőjelezésének, ezért támogatta a Sargentini-jelentést.

"Ugyanakkor világos, hogy Orbán Viktornak mint a pártcsalád tagjának tiszteletben kell tartania az alapjogokat és az alapelveket. Ebben nyomást fogunk gyakorolni rá."

Orbán nehéz partner

Weber egy ma megjelent interjúban is kritizálta a magyar kormányfőt.

„Orbán Viktor nehéz partner. Hozott néhány olyan döntést, amelyeket nem tudok elfogadni, és mi a frakcióban sem tudunk elfogadni. Ezek közé tartozik például, hogy a CEU nem tud tovább működni eddigi formájában Budapesten, és Bécsbe kell költöznie”

- mondta az osztrák APA hírügynökségnek. Ezúttal is emlékeztetett, hogy az Európai Néppárt az alapjogokból és az alapértékekből nem enged.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Már több mint 6 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. május 31. 07:53
A halálos áldozatoké már csaknem 370 ezer, közel 2 és félmillióan viszont kigyógyultak a betegségből.
Makro / Külgazdaság Trump eltolta a G7-et, meghívta Oroszországot, Dél-Koreát, Ausztráliát és Indiát is
MTI | 2020. május 31. 07:27
Kínát viszont nem.
Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
hírlevél