Hirdetés
Hirdetés

Barátból áruló: ezzel hülyíti a népet a magyar kormány

Wéber Balázs, 2018. szeptember 21., 13:00

Miközben a magyar kormány szerint az Európai Parlament bevándorláspárti politikusai szavazták meg a Sargentini-jelentést, az igennel voksolók között számos, a migrációt kifejezetten ellenző néppárti politikus is található. Ők valójában nem a bevándorlást elutasító magyar politika, hanem a magyar demokrácia állapota miatt bólintottak rá a dokumentumra.

Federal Chancellor of Austria Sebastian Kurz (L) and Prime Minister of Hungary Viktor Orban (R) pose as they arrive for a dinner at the Felsenreitschule theatre, during the European Union's (EU) Informal Heads of State Summit in Salzburg, Austria, 19 September 2018. EU countries' leaders meet on 19 and 20 September for a summit to discuss internal security measures, migration and Brexit. EPA/CHRISTIAN BRUNA
Melyik mosoly őszinte? Lehet szavazni! Orbán Viktor és Sebastian Kurz a salzburgi informális EU-csúcson. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Sebastian Kurz továbbra is szigorúan fellépne az illegális migráció ellen – derült ki abból az interjúból, amelyet az osztrák kancellár adott a Facebookon a tegnapi salzburgi informális EU-csúcs után.

Kurz is megállítaná a migrációt

Hirdetés

Kurz azt mondta: a menekültek EU-n belüli elosztása nem működik, ehelyett az illegális migráció megállítására kell fókuszálni. Szerinte alapvetően azt kellene elérni, hogy a migránsok el se induljanak Európa felé, ezért erősíteni kell az együttműködést az észak-afrikai államokkal. Ha pedig mégis útnak indulnak, akkor meg kell állítani őket, és ennek érdekében meg kell erősíteni az unió határvédelmi ügynökségét, a Frontext.

Az osztrák kancellár szerint a salzburgi csúcson – a korábbi találkozókkal ellentétben – már nem is az elosztásról folyt a vita, hanem arról, hogyan segítsék a bevándorlókat „kibocsátó” országokat, valamint miként erősítsék a Frontext.

Visszaküldené a menedékkérőket   

A kérdés ma már az, miként lehet elérni, hogy kevesebb illegális bevándorló jöjjön, és kevesebben haljanak meg út közben a Földközi-tengeren – emelte ki Kurz. Beszélt arról is, hogy a tengerből kimentett embereket vissza kell vinni a kiindulási kikötőbe, mert csak így lehet lerombolni a csempészek üzleti modelljét. Ezzel párhuzamosan az integrációra képes bevándorlóknak korlátozott számban legális utat kellene biztosítani Európába – fűzte hozzá.

Kurz ezzel megerősítette, hogy (a legális bejutás biztosításától eltekintve) ugyanolyan szigorú bevándorlás-politikát képvisel, mint Orbán Viktor miniszterelnök.

Barátból áruló

Mindez azért érdekes, mert a magyar kormány szerint az „Európai Parlament bevándorláspárti többsége” szavazta meg a Sargentini-jelentést, és a bevándorlás elutasítása miatt „büntették meg” az országot – ezt sulykolja a napokban indult kampány is. Az igennel szavazók között azonban ott volt az osztrák kancellár is.     

Kormányközeli publicisták ezután támadást indítottak az eddig barátként kezelt Kurz ellen, és árulónak kiáltották ki. A magyar miniszterelnök pedig - sajtóhírek szerint - szűk körben megbízhatatlan labancnak nevezte a kancellárt, a Kossuth Rádióban pedig azt mondta róla, hogy „ő egy, a harmincas évei elején járó fiatalember, aki beleesett ebbe a zűrzavaros vitába.”

Nem a migráció, hanem a demokrácia a kérdés

Kurz azonban nem a magyar migrációs politika, hanem a magyar demokráciával kapcsolatos aggályai miatt szavazta meg a Sargentini-jelentést. Nyilvánvalóan hasonló okból tette ugyanezt pártjának, az Osztrák Néppártnak az összes EP-képviselője, valamint számos más kereszténydemokrata politikus, köztük Manfred Weber néppárti frakcióvezető is.   

A néppártiak közül egyébként 115-en szavaztak igennel, 57-en pedig nemmel a jelentésre, 28-an tartózkodtak. Kétszer annyian vannak tehát azok, akik szembefordultak a magyar kormányfővel.

A Sargentini-jelentésnek csak kis része foglalkozik a migrációval. Alapvetően a magyar demokrácia állapotát elemzi, és azt mondja ki, hogy Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének. A jelentés itt érhető el magyarul.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?